Tysklands landskapskaptein:

– Homofile fotballspillere bør holde seg i skapet

Bayern München-spilleren Arjen Robben (t.v.) omfavnes av lagkamerat og Tyskland-kaptein Philipp Lahm, etter mål i en kamp mot Hamburg SV i mars i år. Nå advarer Lahm fotballspillere som omfavner hverandre på andre steder enn banen. Foto: Lennart Preiss(AP Photo/dapd)
Bayern München-spilleren Arjen Robben (t.v.) omfavnes av lagkamerat og Tyskland-kaptein Philipp Lahm, etter mål i en kamp mot Hamburg SV i mars i år. Nå advarer Lahm fotballspillere som omfavner hverandre på andre steder enn banen. Foto: Lennart Preiss(AP Photo/dapd)

Tysklands landslagskaptein Philipp Lahm fraråder homofile fotballspillere å stå frem med sin legning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil ikke anbefale noen profesjonelle fotballspillere å komme ut av skapet, skriver Tysklands landslagskaptein i sin nye selvbiografiske bok «Der feine Ünterschied – Wie man heute Spitzenfußballer wird» («En subtil forskjell - Hvordan bli en toppspiller i dag»).

Han mener at det ikke er tilrådelig for homofile fotballspillere å stå frem.

– Jeg vil ikke anbefale noen profesjonelle fotballspillere å komme ut av skapet, skriver Lahm videre i biografien sin.

Ikke blant de ivrigste

Det er en kjensgjerning at homofile fotballspillere ikke er den ivrigste gruppen av de som ønsker å stå frem. Men ifølge en undersøkelse blant profesjonelle spillere, trenere og dommere i England, finnes det mange homofile i fotballmiljøet.

Philipp Lahm er klar med sin nye selvbiografi «Der feine Ünterschied – Wie man heute Spitzenfußballer wird», der han blant annet advarer homofile fotballspillere fra å stå frem. Foto: Thomas Peter (Reuters) Philipp Lahm er klar med sin nye selvbiografi «Der feine Ünterschied – Wie man heute Spitzenfußballer wird», der han blant annet advarer homofile fotballspillere fra å stå frem. Foto: Thomas Peter (Reuters)

Mer enn en av fire som har deltatt i undersøkelsen sier at de kjenner homofile spillere.

Det er mange grunner til at fotballspillere likevel velger å holde sin legning skjult.

– Jeg vil frykte at han kan ende som Justin Fashanu, som etter at han sto frem ble trengt opp i et hjørne og til slutt begikk selvmord, skriver Bayern München-spilleren.

Endte med tragedie

Blant de som har stått frem var Justin Fashanu blant de aller første blant spillere på toppnivå. Etter at han kom ut av skapet i 1990 ble han gjenstand for mobbing og forfølgelse, både fra presse og fans.

Les også: Første toppspiller til å stå frem som homofil

Han var ansett som et stort talent på fotballbanen, men endte til slutt med å velge den mest tragiske utgangen.

Årsakene til hans valg knyttes til de mange sladrehistoriene som fulgte i kjølvannet etter at han kom ut av skapet. Den fråtsende britiske tabloidpressen måtte påta seg noe av skylden, etter at de blant annet hadde påstått at Fashanu hadde hatt affærer både med toppolitikere og popstjerner. Tabloidpressen var imidlertid ikke alene om dette, for også fotballfansen hang seg på og mobbet den tidligere proffen som hadde spilt for klubber som Nottingham Forest, Norwich Southampton, West ham og Manchester City.

Justin Fashanu tok sitt eget liv i 1998, 37 år gammel.

Svensk spiller sto frem

Tidligere i år sto likevel den svenske spilleren Anton Hysén frem som homofil. Fremdeles en av ytterst få fotballspillere som har turt å følge i Fashanus fotspor.

– Jeg spiller kanskje ikke i Allsvenskan, men jeg vil vise at dette ikke behøver å være en svær greie, sa han til fotballmagasinet Offside i mars etter at han kom ut av skapet.

Les også: Homser møter stadig mer toleranse

Den svenske 20-åringen er ifølge Wikipedia kun den andre aktive spilleren i rekken som har stått frem med sin legning.

– Det er helt sykt når man tenker på det. Det er så «fucked up», alt sammen. Det har vel ikke stått frem én eneste fotballspiller, sa Hysén da.

Anton Hysén er sønn av den tidligere Liverpool-stjernen Glenn Hysén og broren til den svenske landslagsspileren Tobias Hysén.


Les flere sportsnyheter her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy