- Breivik følte seg kastrert

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ville ta maskuliniteten sin tilbake tror den amerikanske forskeren Michael Kimmel (bildet til høyre)(Foto: Scanpix/Michael Kimmel).
Terrorsiktede Anders Behring Breivik ville ta maskuliniteten sin tilbake tror den amerikanske forskeren Michael Kimmel (bildet til høyre)(Foto: Scanpix/Michael Kimmel).

Jakten på maskulinitet er det som forener Anders Behring Breivik med andre høyreekstreme, mener en amerikansk forsker på maskulinitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Michael Kimmel er sosiolog og maskulinitetsforsker ved Stony Brooks University i New York.

Etter å ha intervjuet en rekke høyreekstreme i Sverige og USA sier han at det er viktig å forstå kjønnsperspektivet for å forstå personer som Anders Behring Breivik.

- De høyreekstreme føler at deres maskulinitet er noe som har blitt tatt fra dem og gitt til andre. Nå vil de kreve den tilbake, sier Kimmel til svenske Dagens Nyheter.

Føler at mannen har blitt underlegen

- Om du er desperat etter å vise din maskulinitet er du veldig mottakelig for ideologier, mener Kimmel.

Han ser Anders Behring Breivik som en maskulin streber.

- Breivik ser feminismen som et stort problem og mener at samfunnets utvikling har snudd ting på hodet. Han føler at mannen har blitt underlegen kvinnen.

Føler seg kastrert

Kimmel mener at høyreekstreme føler seg kastrert av den rådende samfunnsordningen.

- De føler at regjeringen tar alle pengene deres i form av skatter, og gir dem til minoritetene. På det viset frarøves de retten til å være sterke, kraftfulle, hvite menn som kan forsørge familien sin.

Spiller på behovet for å bli menn

Rekrutteringen av høyreekstreme handler også i stor grad om å spille på unge menns behov for å bli ordentlige menn.

- De som rekrutterer sier i prinsipp til ungdommene at om ikke regjeringen tillater deg å bli en hvit, fremgangsrik mann, om regjeringen tar den retten fra deg, kom med oss og du skal få tilbake maskuliniteten, sier Kimmel.

-Gi de unge alternativer

Han mener at det kreves arbeid i skolen for å hindre folk å bli med i høyreekstreme grupperinger og for å gi disse unge menneskene et alternativ.

- Vi må jobbe i skolen, på ungdomsskolen og videregående, for å forhindre at folk blir med i disse gruppene. Det er her de rekrutterer gjennom å si ting som «du kommer til å få venner for livet, du kommer til å være beskyttet, du kommer aldri til å bli mobbet igjen», sier Kimmel.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy