Dette har utløst tørken

En gravid kvinne sitter utenfor telt sitt i en midlertidig leir i Mohadishu. Foto: Scanpix
En gravid kvinne sitter utenfor telt sitt i en midlertidig leir i Mohadishu. Foto: Scanpix

Tørken på Afrikas Horn er en direkte konsekvens av to værfenomener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

El Niño

En tilstand i havet og atmosfæren som påvirker værmønsteret over halve kloden, og hvor temperaturen blir relativt høy i havets overflate ved ekvator øst i Stillehavet.

El Niño er en fase av fenomenet El Niño Southern Oscillation(ENSO).

Definisjonen på en El Niño er basert på 'Niño 3.4' indeksen (gjennomsnittsverdien av havoverflate temperaturen over 120°W 170°W, 5°N-5°S.)

En El Niño inntreffer dersom 'Niño 3.4' indeksen tilsier en temperatur som er 0,5 °C høyere enn gjennomsnittet for 1971-2000, for gjennomsnittet av 3 måneder sammenhengende.

Navnet El Niño stammer fra en varm havstrøm i Stillehavet utenfor Ecuador og Peru, som ved juletider trenger seg frem mot kysten av Ecuador og bøyer sørover, iblant helt til ca. 12° s.br.

La Niña

Havstrøm i østlige Stillehavet, inngår i Perustrømmen / Sørlige ekvatorialstrøm og fører til at kaldt vann trekkes opp langs kysten av Sør-Amerika. Motsatt fenomen av El Niño, som fører til at varmt overflatevann presses inn fra Stillehavet mot Sør-Amerikas kyst. Særlig markerte La Niñaer har forekommet bl.a. i 1988, 1995 og 1999.

Kilde: Store Norske Leksikon

Fakta om krisen i Somalia

* Somalia har ikke hatt en fungerende regjering siden diktatoren Mohamed Siad Barre ble styrtet i 1991.

* I fire år har en skjør regjering forsøkt å jage islamistiske al-Shabaab fra Mogadishu ved hjelp av soldater fra Den afrikanske union (AU).

* Sultkatastrofen har bygget seg opp over flere måneder, og i dag truer den 12 millioner mennesker.

* Krigen har gjort det vanskelig å få inn hjelp, og hundretusener har flyktet til enten hovedstaden Mogadishu eller nabolandene Kenya og Etiopia.

(Kilder: NTB, Reuters) (©NTB)

Så langt har tørken krevd 30 000 barneliv på Afrikas Horn. Over 12 millioner blir påvirket av katastrofen.

- Den pågående tørken på Afrikas Horn har blitt utløst av El Niño og La Niña i Stillehavet, forteller Friedrich- Wilhelm Gerstengarbe, seniorforsker ved the German Potsdam Institute for Climate Impact Research, til nyhetsbyrået IPS.

Ifølge han har værfenomenene forstyrret den vanlige sirkulasjonen av varmt og kaldt vann og luft, og dermed forflyttet fuktigheten i den sørlige hemisfæren.

Fungerer sammen

Begge værfenomenene er en del av svingningene i det sørlige klimamønsteret, som oppstår i Stillehavet omtrent hvert femte til syvende år.

El Niño fører til at temperaturen i havoverflaten blir høy, mens La Niña fører til at kaldt vann trekkes opp langs kysten av Sør-Amerika.

Mens El Niño fører med seg et høyt lufttrykk, henger La Niña sammen med et lavt lufttrykk over den vestilige delen av Stillehavet.

Forverrer været

Værfenomenene kan særlig påvirke regioner nord for Ekvator - som Afrikas Horn.

- El Niño og La Niña forverrer værforhold på den sørlige halvkulen. Nedbøren kan blir kraftigere noen steder, som i Asia og Australia, og tørken kan bli verre andre steder, slik vi ser på tørken på Arfikas Horn, sier Gerstengarbe.

Ifølge seniorforskeren har klimaforandring og økende temperaturer forsterket El Niño og La Niña. I tillegg til tørken på Afrikas Horn, har også flom i Pakistan og Australia blitt utløst av værfenomenene.

Frykter ørkenspredning

Nå frykter miljøeksperter at den kommende regnsesongen kan skape ytterlige problemer - når det kommer kraftig nedbør på uttørket jord, vil næringsrik jord bli vasket bort, og matkrisen vil forverres.

Dette kommer i tillegg til at regionens kvegavlere har mistet opptil 60 prosent av dyrene sine i tørken.

Gerstengarbe spår også at ørkenområdene vil bli større i årene som kommer.

- Ørkener vokser 150 kvadratkilometer hver dag på verdensbasis, særlig i Afrika, forteller han.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy