Meny

Smarte tips som gjør at små rom virker større

SKAP LUFT: Det finnes mange triks som vil kunne skape en illusjon av mer plass enn man egentlig har til rådighet. FOTO: Jotun og Bolia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortvil ikke om du synes du bor både trangt og treigt. Her er tipsene som viser deg veien til mer rom, lys og luft - uten å måtte kjøpe større hus.

For byboere verden over er mange litt for godt kjent med å bo kompakt.

Når alle nødvendige rom og mye ting og tang skal klemmes inn i én leilighet kan det fort virke både trangt og overmøblert. Men fortvil ikke; ifølge nettstedet Fresh Home finnes det smarte triks som ikke bare vil hjelpe deg å leve kompakt og komfortabelt, men som også vil kunne "lure" øyet til å tro at rommet er større enn det er.

Oppbevaring er et tema for alle, uansett hvor mange kvadratmetre man har å boltre seg på. Klær, julepynt og joggesko har alle, og alt skal oppbevares - og gjerne på en mest mulig praktisk og estetisk måte.

- Det er viktig å tenke oppbevaring med en gang man begynner å innrede, forteller Solveig Baalsrud Svor hos Dis interiørarkitekter i Oslo.

- Innredning generelt må jo vurderes ut fra hvert enkelt rom og hvilke behov man har. Spesielt om man bor på en begrenset størrelse. Men det finnes noen smarte triks og løsninger man kan benytte seg av for å få små rom til å virke større

LILLE SPEIL: Speil reflekterer lyset og vil derfor få rommet til å virke både dypere og lysere. FOTO: Graham & Green LILLE SPEIL: Speil reflekterer lyset og vil derfor få rommet til å virke både dypere og lysere. FOTO: Graham & Green

1. Multifunksjonelle møbler

Å benytte møbler som har flere funksjoner eller i det minste kan gjøres mindre/pakkes bort/forandres etter behov når de ikke er i bruk kan være en god løsning i små rom og kompakte boliger. Salongbord med hemmelige hyller eller skjulte rom vil kunne skjule rot og gjøre rommet mindre overfylt. Senger som også har skuffer under vil fungere på samme måte. Kjøp et relativt lite spisebord som kan trekkes ut ved behov, men som til daglig ikke vil stjele plass. Sats også på stoler som kan stables.

2. Rene linjer

SMARTE MØBLER: På et lite kjøkken vil det kunne hjelpe med et bord som kan slås sammen. FOTO: Ikea SMARTE MØBLER: På et lite kjøkken vil det kunne hjelpe med et bord som kan slås sammen. FOTO: Ikea

Møbler med en ren og enkel form og stramme linjer vil virke nettere i kompakte omgivelser og vil derfor lure øyet til å tro at plassen rundt disse møblene er større enn den i realiteten er.

Her er Svor enig:

- Velg nette, enkle møbler – ikke «bløtkake-sofa» og gjerne møbler som kommer litt opp fra gulvet så det virker luftigere rundt deg, forklarer interiørarkitekten til Klikk.no.

3. Pass på størrelsen

Plasser store møbler og objekter inntil en vegg. Slik unngår du at det føles som om rommet er delt opp. Unngå også å plassere møbler i soner hvor det er naturlig å bevege seg mellom rom/ting, som for eksempel mellom sofaen og TV eller der hvor man naturlig beveger seg rundt spiseplassen. At man kan se gulvet mellom møbler gjør at rommet virker større og mer åpent.

4. Ton-i-ton

Skal du innrede et lite rom kan det lønne seg å velge noenlunde lik farge på vegger og de største møblene i rommet. På denne måten vil skille mellom vegg og møbler viskes" noe ut, og rommet vil virke luftigere. Bring heller inn sterke farger eller mønstre på detaljer i rommet, som for eksempel puter og pledd.

5. Vis frem beina

GJENNOMSIKTIG: Sats på møbler og belysning som lar lyset strømme fritt rundt i rommet. FOTO: Produsenten GJENNOMSIKTIG: Sats på møbler og belysning som lar lyset strømme fritt rundt i rommet. FOTO: Produsenten

Om du ønsker at rommet du innrder skal virke luftigere og større, velg sofa og stoler hvor beina vises. På denne måten vil lys komme til under møblene, mer av gulvet vil være synslig og vips; øyet tror at det finnes mer plass i rommet enn det i realiteten gjør.

6. La det bli lys

Belysning er et viktig element når det gjelder hvordan rommet føles. La for det første så mye naturlig lys som mulig slippe inn, og du vil bli overrasket over hvor mye større rommet synes allerede. Dersom du ikke har tilgang på så mye naturlig lys kan du benytte elektrisk lys for oppnå noe av den samme effekten. Installér et godt og funksjonelt taklys, og lys opp alle kriker og kroker med bordlamper. En dimmebryter vil sørge for at du i løpet av døgnet selv kan bestemme rommets lysforhold.

Baalstad Svor mener også at det kan være smart å belyse vegger i et lite rom.

- Husk også lys i hjørnene. Slik unngår du mørke flater som forsvinner og får rommet til å virke mindre, forklarer interiøreksperten.

LEKRE BEIN: Denne sofaen fra Bolia, hvor beina er eksponert, vil gi inntrykk av mer gulvplass. © FOTO: Bolia LEKRE BEIN: Denne sofaen fra Bolia, hvor beina er eksponert, vil gi inntrykk av mer gulvplass. © FOTO: Bolia

7. Rydd opp

GJEMMEPLASS: Smart bord med plass under lokket. Å kunne gjemme bort rot og nips vil hjelpe deg å holde orden. FOTO: Bolia GJEMMEPLASS: Smart bord med plass under lokket. Å kunne gjemme bort rot og nips vil hjelpe deg å holde orden. FOTO: Bolia

Vær kristisk både når du handler inn og rydder opp. Ingenting stjeler mer plass i et hjem eller i et rom enn rot. Tenk nøye over hva du må ha og hva du kan klare deg uten. Hold rommet ryddig og organisert, tenk at alt skal ha en plass. Smarte møbler som også har plass til oppbevaring er perfekt for små rom.

- Nips og pynt stjeler plassen rent visuelt i et rom, og da spesielt i ett som ikke i utgangspunktet er så stort, forklarer Baalstad Svor.

- Jo glattere og enklere overflater i rommet får lov til å være, jo større vil rommet virke.

8. Less is more

Ikke dekk til veggene dine med massevis av kunst og bilder om du innreder et kompakt rom. Et stort bilde vil fungere bedre. Er det for mange ting som konkurrerer om øyets oppmerksomhet vil rommet føles kaotisk og trangt. Lag gjerne ett fokuspunkt i rommet, et stort bilde, én tapetkledd vegg, og la de andre veggene forbli nakne og nøytrale.

UTVISKET: Lysa farger "dytter" veggene utover, og når veggene virker lengre borte, virker rommet større enn det er. FOTO: Nordsjö UTVISKET: Lysa farger "dytter" veggene utover, og når veggene virker lengre borte, virker rommet større enn det er. FOTO: Nordsjö

9. Tumleplass på gulvet

NAKENT: Å holde gulvet tomt for både tepper og rot vil lure deg til å tro at det er mer gulvplass tilgjengelig. FOTO: Produsenten NAKENT: Å holde gulvet tomt for både tepper og rot vil lure deg til å tro at det er mer gulvplass tilgjengelig. FOTO: Produsenten

Lettere sagt enn gjort, spesielt om man har barn, men prøv å holde gulvet så ryddig som mulig. Et rent og ryddig gulv vil igjen lure øyet ti å tro at plassen er større enn den egentlig er. Et annet tips kan være å kvitte seg med store gulvtepper for å skape enda mer illusjon av masse gulvplass.

10. Lille speil på veggen der

Speil reflekterer lys tilbake ut i rommet og vil derfor kunne være et flott hjelpemiddel i å skape følelsen av mer plass og lys. Vender du speilet mot fokuspunktet i rommet, en fondvegg eller et stort bilde, vil speilet være med på å skape dybde i rommet. Veggmonterte speil og bord med blank glassplate vil på samme måte sende lyset rundt i rommet, noe som vil få det til å virke mer romslig.

11. Lyse farger

Mange er klar over at lyse farger vil reflektere mer lys og at mørke farger "svelger" lyset, noe som er speielt viktig å tenke på i et lite rom. Jo lysere farge du velger på veggene, dess "lengre unna" vil de virke, dermed tror man at plassen i rommet er større enn den er.

12. Sett på plass

Selv om du føler at det er jo alltids plass til en liten kommode til er det ikke sikkert at dette er det smarteste å gjøre. Rommet du innreder vil virke både luftigere og mer proposjonert om de møblene du må ha der inne får plass til litt luft rundt seg. Dette vil skape illusjonen av et større rom hvor det er grenseløst med plass til møblene.

13. Dropp gardiner

Kanskje ikke det beste valget for alle rom, spesielt ikke soverommet, men å la være å henge opp gardiner vil gjøre at rommet virker både lysere og mer luftig.

- Dersom det er nødvendig med solavskjerming så velg lyse, lette materialer som siler lyset så man får en fornemmelse om at det er rom/uterom på utsiden, forklarer interiørarkitekt Solveig Svor.

- Hvis man ikke har behov for lystett skjerming da, som for eksempel på et soverom.

DELIKAT: Lyse vegger virker lengre borte, dermed lures du til å tro at plassen tilgjengelig er større enn den er. FOTO: JotunDELIKAT: Lyse vegger virker lengre borte, dermed lures du til å tro at plassen tilgjengelig er større enn den er. FOTO: Jotun

14. Størst først

Det er lett å tro at i et lite rom må man ha nette små møbler. Dette er en sannhet med modifikasjoner. En annen måte å gjøre det på er å velge ett stort hovedmøbler i rommet, som for eksempel sofa, og så heller kutte ut andre småmøbler. Overproposjonerte møbler vil også kunne lure oss til å tro at det er mer plass i rommet enn det egentlig er.

15. Koordinér farger

Noe pynt og nips må man ha, selv i det mest strømlinjeformede hjem. Men har du liten plass, kan det lønne seg å fargekoordinere disse, slik at inntrykket ikke blir for travelt. Tenk for eksemple på dette når du skal sette på plass bøker i bokhylle. Plasser bøkene med noenlunde samme fargeskala sammen.

GLASSKLART: Skap med glassdører virker lettere enn skap med dører i for eksempel heltre. FOTO: Siren LauvdalGLASSKLART: Skap med glassdører virker lettere enn skap med dører i for eksempel heltre. FOTO: Siren Lauvdal

Les også:

Slik utnytter du kvadratmetrene bedre

Her finner du de kuleste interiørbildene

Roteloft ble mini-leilighet

Velg riktig pleie til sommerhåret

Denne saken ble skrevet for rom123 av klikk.no.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:04 Fortsatt ingen kontroll på skogbrannen i Sokndal03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47 Wall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka
Siste nytt
04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:04NorgeFortsatt ingen kontroll på skogbrannen i Sokndal03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47VerdenWall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka
Populært