Meny

«Irene» tok 14 liv – New York ble spart

«Irene» tok 14 liv – New York ble spart

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 14 mennesker er døde, tusener er på flukt og millioner er uten strøm. Men mye tyder på orkanen «Irene» gjorde mindre skade enn fryktet.

Spesielt i millionbyen New York kunne innbyggere puste lettet ut søndag. Før orkanen slo innover New Yorks berømte skyline, hadde den blitt nedgradert til en tropisk storm, og søndag ettermiddag lokal tid hadde ingen skader eller dødsfall blitt rapportert i byen.

«Irene» sørget likevel for at tre millioner boliger langs østkysten ble uten strøm, og for at New York så å si ble stående stille gjennom helgen. Hittil har minst 14 mennesker mistet livet som følge av uværets herjinger, og hundretusener var evakuert.

Les også: Orkanen «Irene» svakere, men truer fortsatt

Da «Irene» traff New Jersey søndag, var vindstyrken redusert til 120 kilometer i timen. Da uværet senere nådde New York, var vindstyrken nede i 104 kilometer i timen, og mye tydet søndag ettermiddag på at omfanget av naturkatastrofen ble langt mindre enn fryktet.

– Det verste er over på østkysten, og vi er forberedt når stormen nå setter kurs mot New England og østlige deler av Canada, sa minister for innenlands sikkerhet, Janet Napolitano.

Ikke så ille som fryktet

I New York gikk Hudson River og East River over sine bredder og skapte oversvømmelse på de nedre delene av Manhattan i New York da «Irene» nådde byen, meldte CNN.

Les også: Stille før stormen

Vannet seg inn over millionbyen og nådde helt til bebyggelsen på Manhattan, men både innbyggere og myndigheter fortalte om mindre oversvømmelser enn fryktet.

– Det er ikke så ille som de sa det ville bli. Gatene er oversvømt, men ikke så ille som jeg trodde, sier John Harris (37), som overhørte evakueringsordren og holdt seg hjemme.

Sola tittet etter hvert fram over New York, og borgermester Michael Bloomberg sa han ville oppheve evakueringsordren klokken 15 lokal tid. Samtidig fortsatte stormen Irene nordover mot New England med en maksimal vindstyrke på 96 kilometer i timen.

Sto stille

New Yorks borgermester ba på forhånd innstendig alle som ikke hadde fulgt ordren om evakuering, om å holde seg inne for sitt eget beste. Flyplasser, bruer, T-bane og ferjer ble holdt stengt, og myndighetene fryktet at undergrunnens tunneler skulle bli oversvømmet.

Les også: Alle flyplasser i New York stengt

Også i delstaten North Carolina, hvor «Irene» først nådde land, gjorde uværet mindre skade enn forventet, slår kontreadmiral William Lee i den amerikanske kystvakten fast.

– Alt i alt var ødeleggelsene ikke på langt nær så ille som vi hadde forventet. Svært få trær har veltet. Jeg så tegn på mindre oversvømmelser, sier han til CNN etter å ha kikket på kysten fra helikopter.

Tross store nedbørsmengder så også USAs hovedstad Washington ut til å ha kommet gjennom uværet uten å ha fått store ødeleggelser.

14 døde

Nesten tre millioner boliger langs den amerikanske østkysten er uten strøm etter orkanens herjinger. Minst 14 mennesker har hittil mistet livet siden orkanen feide inn over USA i North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på 140 kilometer i timen i kastene. Bare her mistet seks mennesker livet, blant annet etter å ha blitt truffet av trær og gjenstander felt av vinden.

Les også: Titusenvis av amerikanere på flukt

Mennesker har mistet livet også i delstatene New Jersey, Virginia, Maryland, Connecticut og Florida. Blant dem var flere barn, blant annet en elleve år gammel gutt som døde da et tre falt ned over familiens hus i Newport News i Virginia.

Branner og bilulykker forårsaket av uværet er også blant dødsårsakene.

Amerikanske flyselskaper har innstilt over 8.000 flyginger til og fra flyplasser i New York, Philadelphia og Baltimore i helgen. Flyplassene i New York og omegn vil trolig kunne åpne igjen i løpet av mandag.

(©NTB)

 

Les flere nyheter her

Populært