Meny

10.000 Gaddafi-fanger løslatt, 50.000 savnet

Opprørerne hevder 50.000 personer som ble tatt til fange av Muammar Gaddafis styrker, fortsatt er savnet. Her ankommer løslatte fanger fra det beryktede Abu Salim-fengselet i Tripoli Benghazi tidligere denne uken. Foto: Esam Al-Fetori (Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn 10.000 mennesker som var sperret inne i Muammar Gaddafis fengsler, er nå satt fri, ifølge libyske opprørere. Men 50.000 er fortsatt savnet.

– Antall mennesker som er blitt arrestert i løpet av de siste månedene, anslås å være på mellom 57.000 og 60.000, sa Ahmed Omar Bani, en militær opprørstalsmann, under en pressekonferanse i Benghazi søndag ettermiddag.

Les også: – Gaddafi villig til å gi fra seg makten

– Hittil har mellom 10.000 og 11.000 fanger blitt løslatt. Hvor er resten? spurte han, og uttrykte dyp bekymring for hva som kan ha skjedd med dem.

Han hevdet at i den nylig erobrede hovedstaden Tripoli har flere massegraver blitt avdekket i nærheten av tidligere fangeleirer og fengslet i bydelen Abu Salim.

I Abu Salim, hvor støtten til Gaddafi tradisjonelt har vært stor, var det den siste uken harde kamper mellom opprørere og regimelojale soldater.

– Det vil være katastrofalt hvis det viser seg at fangene er drept, sa Bani på spørsmål om han trodde de savnede fangene kan ha blitt drept.

Les også: Bilkolonne inn i Algerie fra Libya

Talsmannen hevder at opprørsrådet jakter på navngitte personer som vet hva som har skjedd med de savnede fangene. Han oppfordrer disse til å melde seg hvis de vil unngå å gjøre seg selv medskyldig i forbrytelser.

– Det er på høy tid at de som har hevdet å være redd for å snakke, trer fram og vitner om forbrytelsene som har blitt begått, sa Bani.

Les også: Angrep i Gaddafis hjemby

(©NTB)


Les flere nyheter her

Populært