Meny

Dansk terrorekspert: Al-Qaida nær oppløsning

Atiyah Abd al-Rahman, den antatte nestkommanderende i al-Qaida, som mistet livet i Pakistan 22. august. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på al-Qaidas nestleder viser at terrornettverket er under et «ganske betydelig press», ifølge den danske terrorforskeren Lars Erslev Andersen.

Al-Qaida nestleder Atiyah abd al-Rahman ble denne uken drept i Pakistan, ifølge en sentral, amerikansk tjenestemann. Mange mener det i så fall er et hardt slag for terrornettverket.

Les også: - Al-Qaidas nestleder drept i Pakistan

– Al-Qaida er her fortsatt og vi må forholde oss til organisasjonen. Men den er nær ved å oppløses, mener Andersen fra Dansk institutt for internasjonale studier.

– Lederne blir drept i droneangrep, kommunikasjonen deres er ikke så god som før, og deres anseelse er heller ikke den samme, nettopp fordi de er under press og ikke oppnår resultater, forklarer han.

Terrorforskeren mener også at frykten for terrorangrep fra al-Qaida eller andre grupper er avtagende i Vesten.

– Selve trusselen fra den organiserte islamistiske jihadismen er nedadgående, sier han, og legger til at han tviler på at andre terrorgrupper kan ta over al-Qaidas rolle. Han begrunner dette med at få andre grupper har en global agenda, men heller er opptatt av mer lokale forhold.

Les flere nyheter

Populært