Orkanen «Irene» svakere, men truer fortsatt

En taxi passerer et advarselsskilt i Port Authority. Foto: Timothy A. Clary (AFP Photo)

Orkanen som herjer USAs østkyst har avtatt i styrke, men skaper likevel store ødeleggelser. Tre millioner boliger langs kysten er uten strøm, minst ti mennesker har mistet livet, og hundretusener er evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen «Irene» er i ferd med å avta noe i styrke og har blitt nedgradert fra en kategori én-orkan til tropisk storm.

Da den traff New Jersey søndag var vindstyrken sunket til 120 kilometer i timen, noe som bare så vidt tilfredsstiller kategorien orkan.

Les også: Stille før stormen

Søndag ettermiddag har orkanen truffet New York City noe raskere enn først antatt, men selv om herjingene er voldsomme, ser det foreløpig ut som om ødeleggelsene ikke vil bli fullt så massive som tidligere fryktet, melder CNN.

«Irene» vil fortsatt likevel kunne føre til store ødeleggelser, advarer USAs nasjonale orkansenter i Miami. Den er uvanlig utstrakt, med en diameter på nesten 1.000 kilometer, og blir kraftigere jo nærmere orkanens sentrum du kommer. Dette sentrumet nærmer seg nå Manhattan.

Det er de store vannmengdene som kommer i form av nedbør, springflo og muligens også styrtflom som forårsaker mest skade på nedre Manhattan. Ifølge CNN har East River nådd toppen og vann begynner å strømme inn over lavliggende områder i millionbyen.

Store ødeleggelser

Nesten tre millioner boliger langs den amerikanske kysten er uten strøm etter orkanens herjinger. Minst ti mennesker har hittil mistet livet siden orkanen feide inn i USA i North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på 140 kilometer i timen i kastene.

Orkanen ser imidlertid ut til å ha passert byen Oceans City i Maryland uten å ha forårsaket alvorlig skade, rapporterer CNNs journalist Jeanne Meserve. Vannet står i gatene, men det er ikke store flomskader, rapporterer hun.

Orkanens vinder var så sterke på et tidspunkt at byens myndigheter besluttet å ikke lenger sende ut ambulanser til nødoppringninger.

Les også: Alle flyplasser i New York stengt

Frykt i New York

Det de fleste frykter mest er hva som vil skje når orkanen skyller inn over millionbyen New York for fullt om få timer.

Ytterkantene av orkanen er allerede nådd fram til byen, med kraftig regnvær, økende vind og frykt for oversvømmelser. Byens borgermester har innstendig bedt alle om å holde seg inne for sitt eget beste. Flyplasser, bruer, t-bane og ferjer holdes stengt.

Den største faren med orkanen i New York er stormflo som skyves fra havet inn mot byen, som nå uheldigvis kommer når månen gjør at floen er på sitt høyeste i utgangspunktet.

Les også: Titusenvis av amerikanere på flukt

Forbereder seg

Kystnære områder som nedre Manhattan og langs Brooklyn, Queens og Long Island, kan bli stående under opp til fem meter sjøvann.

Myndighetene er spesielt redd for at undergrunnens tunneler dermed blir oversvømmet. Skyskraperne er derimot bygd for å stå imot kraftig vind, men folk kan bli skadd av gjenstander som flyr vegg imellom i gatene, og heisene er stengt i tilfelle folk skulle bli innesperret om strømmen gikk.

Amerikanske flyselskaper har innstilt over 8.000 flyginger til og fra flyplasser i New York, Philadelphia og Baltimore. Spesielt Kennedy-flyplassen er utsatt og kan bli satt under flere meter vann. Jernbanen Amtrak har innstilt alle tog langs østkysten sør for New York.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy