Fare for oversvømmelser

Tidligere i sommer har de sørlige delene av landet vært hjemsøkt av større oversvømmelser og flommer enn det som er ventet denne helgen. Her fra Ålen sentrum 16. august. Foto: Per Magne Moan / Scanpix
Tidligere i sommer har de sørlige delene av landet vært hjemsøkt av større oversvømmelser og flommer enn det som er ventet denne helgen. Her fra Ålen sentrum 16. august. Foto: Per Magne Moan / Scanpix

Det er denne helgen fare for lokale oversvømmelser og raskt stigende vannføringer i deler av Sør-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet lokalt store nedbørmengder, heter det i et varsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag.

- Det vil nok ikke bli flom i de større vassdragene, men med lokalt store nedbørsmengder i Sør-Norge, særlig sørvest for Mjøsa og helt ned mot Agderfylkene kan det bli høy vannføring i flere mindre vassdrag, sier vakthavende hydrolog i NVE, Knut Ola Aamodt, til ABC Nyheter lørdag ettermiddag.

- Også Oppland og Buskerud kan bli rammet av dette.

Sjekk værmeldingen der du bor

NVEs varsel fra fredag gjelder perioden 26/8-28/8 for Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

«Lavtrykket som kommer inn over Sør-Norge fra Nordsjøen fredag 26. august, ser ut til å få en noe større og mer østlig utbredelse enn tidligere antatt. Det varsles fremdeles om lokalt store nedbørmengder, over sørlige områder av Østlandet, og da primært vest for Mjøsa», heter det.

Det ventes derfor økende vannføringer og fare for lokale oversvømmelser i mindre og mellomstore vassdrag i de samme områdene.

Mye vann i bakken, kombinert med mye nedbør kan gi økt jordskredfare. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs bekker og elveløp med stor vannføring.

Store problemer

Lynnedslag i flere hus og enorme nedbørsmengder har skapt store problemer mange steder på Østlandet lørdag formiddag. En barnehage brenner, vannet strømmer inn i kjellere og i Kongsberg er kloakkanlegget i ferd med å settes ut av spill, melder NTB.

Det har lynt og tordnet og regnet fosset til tider ned mange steder på Østlandet lørdag formiddag.

I Kongsberg var de enorme nedbørsmengdene i ferd med å sette hele byens kloakksystem ut av spill. Stikkrenner og rørsystemer er overbelastet, noe som fører til oversvømmelser og lekkasjer på kloakksystemet. Kloakklukta river ille i nesa, skriver lokalavisa Laagendalsposten.

Mange får kjellerne fulle av vann og brannvesenet har sitt svare strev med å få delt ut pumper.

Barnehage i brann

På Vestskogen på Nøtterøy i Vestfold skvatt naboer til da lynet slo ned i Steinerskolens barnehage. Vitner forteller at flammene sto gjennom taket allerede før brannvesenet kom til stedet. Ingen personer ble skadd.

– Jeg hørte et smell og så et kraftig lys, forteller et vitne til lynnedslaget til Tønsbergs Blad.

I Mjøndalen i Buskerud melder Søndre Buskerud politidistrikt om at det tok fyr i en garasje som følge av lynnedslag. Heller ikke her ble noen skadd. På Nadderud i Bærum slo lynet ned i en enebolig, men uten at noen ble skadd, opplyser Asker og Bærum politidistrikt.

Slo ut jernbanen

Også jernbanen er rammet av uværet. Ved 12-tiden slo lynet ut signalanlegget ved Langhus stasjon på Østfoldbanen, noe som fører til forsinkelser og innstillinger av togene.

– Lynnedslaget på Langhus stasjon skjedde i 12-tida. Jeg var selv i Oslo da tordenværet kom og hørte at det smalt skikkelig. Togene er nå innstilt mellom Kolbotn og Ski, men vi kan kjøre med redusert kapasitet, så Østfoldbanen til Halden går som normalt gjennom Langhus, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

Ikke ekstremt

Ved Meteorologisk institutt i Oslo har man fulgt nøye med på uværet som bokstavelig talt dundret over Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus på en knapp time lørdag.

– Uværet kom fort og var aller mest aktivt sør for Oslo, men var egentlig ganske kortvarig. Det varte nok ikke mer enn en snau time. Og vi hadde ikke ekstreme mengder lyn, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Han forteller at uværet skyldes den fuktige og varme lufta vi har hatt de siste dagene, men som nå er i ferd med å fortrenges av kjøligere luft fra sørvest.

– Denne kjøligere lufta har utløst tordenværene og gitt oss et skikkelig grått, tungt, kompakt og lavt skydekke. Det har ikke vært lett å se at tordenværet har nærmet seg, sier meteorologen.

Søndag blir det noe kjøligere og klarere, og dermed mindre fare for å oppleve naturens eget fyrverkeri.

Les flere nyheter

Personvernpolicy