Meny

Amming og offentlighet

- Det blir noen blikk, men det driter jeg i

AMMING UTE BLANT FOLK: Folk har ulike meninger om hvor der er ok å amme i offentligheten. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne mammaen ammer i matbutikken - er det greit å amme overalt?

Norske kvinner er på verdenstoppen i amming og vi ammer lenge. Det er ganske akseptert at man kan amme på offentlige steder, men tersklene for hvor og hvordan det er greit å amme er det svært ulike meninger om.

Puppen ut i butikken

– Jeg sto bak ei dame i kassakø på en klesbutikk forleden. Det var bare en foran henne i køen, og det gikk ganske radig. Men så begynte barnet på 8-9 mnd. å sutre litt.... Da brettet hun bare ut puppen uten blygsel, og ammet barnet mens hun betalte varene og gikk. Fortsatt med ungene hengende i puppen og skulderen avkledd. Jeg er ikke spesielt prippen, men synes det går an å vente til man får satt seg ned et sted, sier en bruker i forumet Barnimagen.com

– Dama er rå!

–Dama er jo rett og slett rå! Tenk hvis vi alle kunne vært så fleksible. Jeg er litt sjenert av meg, så jeg går helst på et handikap-do så ingen ser meg. Livredd for å vise litt hud. Bare tull at vi skal gjemme oss vekk, slik som jeg gjør, mener en annen.

Hun får støtte av en trebarnsmor:

– Jeg er fersk trebarnsmor og jeg har endt opp med å gå rundt å amme samtidig som jeg putter saker i handlekurven de to siste handleturene. Det blir noen blikk, men det driter jeg i.. Er man travel trebarnsmor så er man travel trebarnsmor.

Sterke reaksjoner

Det er mange årsaker til at offentlig amming vekker så sterke reaksjoner hos folk, mener Anne Bærug, ernæringsfysiolog og leder ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus.

– Amming er kulturelt betinget, og mange steder i verden kan man amme offentlig hvor som helst uten at noen reagerer. I Norge i dag er nok de fleste positive til at kvinner ammer utenfor hjemmet, og vi har akseptert at der hvor barn kan ferdes skal de også kunne ha rett til å få mat, enten det er fra bryst eller flaske, sier hun.

Likevel tror hun en dame som ammer i kassa i butikken fortsatt vil vekke noen reaksjoner.

– Vi er blitt vant til at kvinner ammer på kafe, men kanskje er butikken et litt uvant sted for folk og ikke noe de forventer. Mens de dypeste utringninger ikke vekker reaksjoner, er det fortsatt enkelte som reagerer på amming i det offentlige rom. Men da er det jo bare å flytte blikket et annet sted, sier hun.

Lov som beskytter de ammende

I New York City har de fått en lov som beskytter kvinner som vil amme offentlig. Den er svært konkret og sier blant annet at kvinner har rett til amme overalt hvor mødre og barn kan ferdes. Det vil si blant annet i butikker, på kinoer og restauranter. Loven sier også at ingen har rett til å bortvise ammende kvinner til et toalett eller et stille rom hvis kvinnen ikke ønsker det selv.

– Jeg håper ikke vi får behov for noen lov som denne i Norge. Men kvinnen som ammer i butikken er nok en slags pionerkvinne. Hun tilfredsstiller barnets behov, samtidig som hun er aktiv med andre ting. I våre undersøkelser har 90 prosent av kvinnene en positiv erfaring med å amme. Likevel er det store individuelle forskjeller på hvor kvinner er komfortable med å amme i det offentlige rom. Noen er svært vare for hva omgivelsene synes, mens andre ikke bryr seg om det. Det viktigste samfunnet kan gjøre er ikke å gjøre det vanskelig for kvinner å amme der de vil, seir Anne Bærug.

Fra eget perspektiv

– Mange vil nok reagere på en som ammer i en butikk fordi de tenker at de ikke ville gjort det selv. Man ser jo verden utfra sitt eget perspektiv og tenker kanskje at ens egne meninger er å betrakte som en slags vedtatt norm, sier psykolog Susan Garthus-Niegel. Hun er forsker ved Folkehelseinstituttet og Ahus og har skrevet en doktoravhandling om blant annet amming.

Noe seksuelt

Fordi et kvinnebryst også blir forbundet med seksualitet og intimitet tror hun noen vil reagere når de møter en kvinne som ammer i en uventet og uvant situasjon.

–Det viser seg at disse assosiasjonene blir sterkere jo eldre barna som bli ammet er, sier hun.

I Norge er Statens ernæringsråd at morsmelk bør ammingen opprettholdes gjennom hele det første leveåret og gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det. Rådene til Verdens Helseorganisasjon er at barn skal fullammes til de er seks måneder og fortsatt få morsmelk til de er 2 år eller eldre.

Andelen spedbarn som fikk morsmelk ved 7 måneders alder var 75 prosent, ved 9 måneders alder fikk 63 prosent morsmelk og ved 12 måneders alder var det 46 prosent av mødre som ammet. Andelen som ammes ved 18 måneder er 8 % og ved 24 måneder 4 %, viser tall fra Helsedirektoratet.

Populært