Kongo-fangene avviser at de prøvde å rømme

Joshua French og Tjostolv Moland under rettsaken i Kisangani. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
Joshua French og Tjostolv Moland under rettsaken i Kisangani. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to dødsdømte nordmennene i Kongo som onsdag mistenkes for å ha gravd et hull i fengselsmuren i Kisangani, avviser bestemt at de forsøkte å rømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvfølgelig er det ikke vi som har gravd det hullet, og selvsagt prøvde vi ikke å rømme, sier Joshua French til Dagbladet.

Det var noen fengselsvakter som slo alarm etter at de så at sementen manglet mellom noen av mursteinene på utsiden av fengselsmuren sist onsdag. Inne fant de ut at det var gravd et hull i den tykke muren helt fram til det ytterste laget med murstein. Hullet var gravd ut fra himlingen i taket over cella til de to nordmennene.

French sier til avisa at hullet må ha vært der fra før de flyttet inn på cella.

Les også: Dødsdømte nordmenn i Kongo forsøkte å rømme

– Dette fengselet er fra 1925. Store deler av fengselet mangler tak, og det er mange huller i muren her. Vi har aldri vært oppe i det rommet på oversiden av himlingen en gang, sier han.

– Vi har til og med bedt fengselsdirektøren om å reparere det, for det regner inn her. Det hadde vi kanskje ikke gjort om vi holdt på å grave der, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Morten Furuholmen var i kontakt med nordmennene torsdag. Overfor NTB ga han fredag uttrykk for at situasjonen er temmelig uklar, men at de to nordmennene benekter at de ville flykte.

Furuholmen håper det blir fortgang i forsøkene på å få de dødsdømte nordmennene soningsoverført fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa, men noe tidspunkt våger han ikke å antyde. Til det er han blitt skuffet altfor mange ganger tidligere.

Moland og French ble i fjor dømt til døden for drap og spionasje. De er nå flyttet til en annen celle i fengselet.

Les flere nyheter