Eksperter mener PST burde undersøkt navneliste

Utenlandske eksperter retter sterk kritikk mot Politiets sikkerhetstjeneste. Her ved PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Utenlandske eksperter retter sterk kritikk mot Politiets sikkerhetstjeneste. Her ved PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Flere terroreksperter kritiserer PST for ikke å ha sjekket dem som sto på en navneliste over personer som hadde kjøpt bombemateriale, som PST fikk tilsendt i vår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I et land som Norge regner jeg med at det er begrenset hvor mange slike lister PST får. Denne listen inneholder bare 50–60 navn. Det krever ikke store ressurser å sjekke ut så få navn, sier dr. Beatrice de Graaf ved Senter for terrorisme og kontraterrorisme ved Leiden-universitetet i Nederland, ifølge Aftenposten.

Torsdag opplyste Bergens Tidende at PST fikk tilsendt listen, der Anders Behring Breiviks navn var å finne, fra den internasjonale antiterroroperasjonen Global Shield, som er et samarbeid mellom toll- og politimyndigheter.

Listen inneholdt navn fra tollvesenet over personer som hadde kjøpt et eller flere av 14 stoffer og kjemikalier som kan brukes til å lage bomber.

Les også: PST: Breivik var ikke den aktuelle personen

Da listen først ble kjent kort etter terroraksjonen 22. juli, kalte PST den bare en liste over valutatransaksjoner.

Ifølge Aftenposten er det sjelden PST får tilsendt slike lister. Likevel ble navnene ikke sjekket av PST som ikke anså listen som verdifull informasjon.

De Graaf er særlig kritisk til at navnene ikke ble sjekket mot våpenregistrene, der PST ville ha oppdaget at Breivik hadde kjøpt et halvautomatisk våpen og en pistol.

Også den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp reagerer sterkt på at PST ble varslet om Breivik, men ikke foretok seg noe.

Han sier at Global Shield gjør en god jobb, men at resultatet er avhengig av at sikkerhetstjenesten tar de riktige avgjørelsene.

Les også: Kjemikalier sto på bombeliste

PST-sjefen Janne Kristiansen nektet først å kommentere saken, men PST la senere ut en pressemelding der de gjentar det de har sagt tidligere om at et valutaregistersøk over transaksjoner fra Norge til et firma i Polen avdekket at Breivik hadde handlet for 121 kroner, og at de ikke fant grunn til å undersøke.

I pressemeldingen skriver de også at personen som hadde bestilt varer fra firmaet i Polen, ikke var Breivik.

Les flere nyheter

Personvernpolicy