- Dette blir ungdommens valg

BER UNGDOMMEN STEMME: Øverst fra venstre: Henrik Asheim (Unge Høyre), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom), Åsmund Aukrust (Arbeidernes Ungdomsfylking), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Marte Teigen (Rød Ungdom) og Johannes Rindal (Senterungdommen). Foto: Svein Olav Langåker
BER UNGDOMMEN STEMME: Øverst fra venstre: Henrik Asheim (Unge Høyre), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom), Åsmund Aukrust (Arbeidernes Ungdomsfylking), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Marte Teigen (Rød Ungdom) og Johannes Rindal (Senterungdommen). Foto: Svein Olav Langåker

Unge politikere bruker sosiale medier for å vippe de eldre ut. – De eldre bør være bekymret, sier Unge Høyre-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 22. juli ble ungdomspartiene enige om at det ikke skal holdes skoledebatter, men i stedet valgtorg. Det skjer samme år som 16-åringer kan stemme i enkelte kommuner. Tidligere denne uken møtte ABC Nyheter ledelsen for alle de største ungdomspartiene i Norge, til en prat om valgkampen.

Ingen av dem tror mangelen på skoledebatter hindrer dem i å nå ut til ungdommen.

- Å stå på stand på skoler er en god måte å drive valgkamp på. Det blir færre store debatter, men mer samtaler hvor elevene kan ta opp spørsmål de selv lurer på, sier lederen for Unge Høyre, Henrik Asheim.

Les også: Partisjokk for ungdomspolitikerne

Mer skjer på nett

Den Unge Venstre-lederen, Sveinung Rotevatn, tror at sosiale medier blir viktigere enn før. Selv er han svært aktiv, spesielt på Twitter.

Les også: Tvitre selv eller la være

- Mange voksne har ikke skjønt hvor mye ungdom lever på sosiale medier. 98 prosent av ungdommene er der hver dag. Det er viktig for partiene å ha mange gode fotsoldater rundt omkring, som kan spre budskapet, sier Rotevatn.

Asheim peker på at mange av ungdomspolitikerne har vært flinke til å opprette egne kandidatsider på Facebook.

- Jeg tror mange vil få sjokk når de etter valget ser hvor mange kryss ungdommene har fått. De unge er flinke til å drive personlig valgkamp, så jeg tror de eldre bør være bekymret.

Les også: Dette bør de eldre bry seg om

- Blir dette ungdommens valg?

- Det lå an til å bli ungdommens valg allerede før 22. juli. Med mobiliseringen etter 22. juli blir ungdommen en avgjørende velgergruppe. Andelen førstegangsvelgere vil øke, slår lederen for Senterungdommen, Johannes Rindal, fast.

- Hodet er et helt annet sted

- Vi har fått synliggjort ungdomsorganisasjonenes viktige posisjon i demokratiet i Norge, sier Åsmund Aukrust, nestleder for AUF.

SORG: Åsmund Aukrust sto denne uken på stand for AUF, selv om tankene er et annet sted. Foto: Svein Olav LangåkerSORG: Åsmund Aukrust sto denne uken på stand for AUF, selv om tankene er et annet sted. Foto: Svein Olav Langåker

Onsdag denne uken var han for første gang på stand for AUF etter terrorangrepet. Han synes det er fint å møte ungdommer igjen, men sier organisasjonen fremdeles er i sjokk og dyp sorg.

- Det er klart at hodet er et helt annet sted.

- Vårt aller viktigste budskap er at man skal bruke stemmeretten, spesielt ungdom, siden det var ungdom var skyteskiven. Vi sier til ungdommene at det er viktigere at de stemmer enn hva de stemmer, sier Aukrust.

Les også: - Gi ekstra stemme til ungdom

- Må følge reglene

Stemningen er svært gemyttlig når ungdomspolitikerne er samlet. Men det er slett ikke noe nytt, ifølge ungdommene. Det var lett å bli enige om at det ikke skulle holdes skoledebatter under valgkampen i år, bare valgtorg uten appeller.

Nærings- og handelsminister Trond Giske ble derfor stanset i å tale da han kom til Årstad videregående skole i Bergen tidligere denne uken. Han skulle etter planen holde et foredrag om demokrati og bruk av stemmeretten, men det falt ikke i god jord hos flere av de politiske ungdomsorganisasjonene. Partilederne er glade for at Giske sløyfet talen i Bergen.

- For at valgkampen skal bli verdig er det viktig at man følger reglene, sier Marte Teigen, nestleder i Rødt.

Les også: AP og SV får valghets

- Må ta ansvar selv

Så langt har alle ungdomsorganisasjonene hatt en formidabel medlemsvekst. De unge politikerne håper engasjementet vil vise igjen under valget 12. september.

Aukrust sier det er viktig at skolene er sitt ansvar bevisst i å opplyse hvordan ungdommene skal gå frem for å stemme, rent praktisk.

- I tillegg er det viktig at ungdommene ikke går å venter på det perfekte parti før de skal stemme, sier han.

- Det blir ikke ungdommens valg før de faktisk stemmer. Her må ungdom ta ansvar selv, påpeker Rotevatn.

Les også: Slik kan du endre valglisten

Personvernpolicy