Planet av diamant

Slik har en kunstner sett for seg diamantplaneten som går i bane rundt  en merkelig liten stjerne 4000 lysår fra jorden. Foto: Scanpix/EPA.
Slik har en kunstner sett for seg diamantplaneten som går i bane rundt en merkelig liten stjerne 4000 lysår fra jorden. Foto: Scanpix/EPA.

En internasjonal gruppe astronomer har oppdaget en planet laget av diamantkrystaller i vår egen galakse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planeten er forholdsvis liten, omkring 60.000 kilometer i diameter, melder Wired (den er likevel fem ganger større enn jorden).

Sin beskjedne størrelse til tross har den krystallinske steinen i rommet større masse en vårt solsystems gassgigant Jupiter.

Les også: Det blir færre stjerner

Krystallisk

Data fra radioteleskoper viser at planeten går i bane 600.000 kilometer fra sin stjerne. Årene på planeten er bare to timer lange.

- Den består trolig av karbon og oksygen, sier Michael Keith, en av forskerne som oppdaget planeten, til Wired.

Objektets tetthet betyr at materialet må være krystallisk, og at en stor del av planeten kan tilsvare diamant.

Også stjernen planeten går i bane rundt er interessant for forskerne. Det er en pulsar, en liten roterende stjerne. Denne er omkring 20 kilometer i diameter, omtrent samme størrelse som London. Massen dens er likevel 1,4 ganger solens.

Les også: Forskere mener jorda hadde to måner

Var stjerne

Astronomene tror diamantplaneten en gang var en stjerne selv, men at pulsaren skrellet av dens ytre lag og trakk bort 99,9 prosent av dens masse. Den overførte materien fikk pulsaren til å snurre med høy hastighet, den roterer mer enn 10.000 ganger per minutt.

Forskerne fra institusjoner i Storbritannia, Australia, Tyskland, Italia og USA brukte en rekke radioteleskoper og samlet 200.000 gigabyte med data for å finne stjernen og diamantplaneten.

Stjernen med det velklingende navnet PSR J1719-1438 ligger 4000 lysår unna oss, i stjernebildet Slangen, skriver The Telegraph. Planeten vil kanskje få navnet «Lucy».

Les flere nyheter

Personvernpolicy