Åpen for alle - alltid

PST: Breivik var ikke den aktuelle personen

Terrorangrepet rammet Regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
Terrorangrepet rammet Regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personen som kom i søkelyset i forbindelse med en aksjon mot kjemikalier til bombeproduksjon, var ikke terrorsiktede Anders Behring Breivik, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjonen, kalt «Project Global Shield», var et samarbeid mellom internasjonale toll- og politimyndigheter som tok sikte på å avdekke import og eksport av kjemikalier som kan brukes til produksjon av eksplosiver. Den pågikk fra november 2010 til april 2011, opplyser PST.

Visste ikke hva Breivik kjøpte

Det var Bergens Tidende som fredag skrev at «Project Global Shield» var bakgrunnen for at Breiviks navn ble rapportert til PST.

«Som en del av rapporteringen mottok PST informasjon fra tollvesenet om en person i Norge som hadde bestilt varer fra et navngitt firma i Polen som blant annet selger kjemikalier. Den aktuelle personen var ikke Anders Behring Breivik. I samme korrespondanse informerte Tollvesenet om at de hadde foretatt et valutaregistersøk over transaksjoner fra Norge til firmaet i Polen. Tollvesenet hadde avdekket at det ble foretatt 63 slike transaksjoner i 2010. På listen over transaksjoner fremkommer det at Anders Behring Breivik handlet for kr. 121,22. Det fremkommer ikke hva slags varer Breivik handlet», skriver PST, som ikke fant grunn til å gjennomføre nærmere undersøkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST opplyser at 22. juli-kommisjonen vil bli orientert om grunnlaget for vurderingene.

Reagerer

I ettertid har det også vist seg at Behring Breivik var svært aktiv på ulike nasjonalistiske nettforum, både i 2009, 2010 og 2011. Bistandsadvokat Arvid Sjødin reagerer kraftig på det han karakteriserer som manglede aksjon fra PST sin side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det fremgår av avisa Jyllandsposten at Behring Breivik forsøkte å melde seg inn i den antimuslimske organisasjonen «Stop Islamisation og Europe» (SIOE), men at det ble advart mot han og hans nazistiske sympatier, på åpne nettforum, sier bistandsadvokat Arvid Sjødin til ABC Nyheter.

Les også: Kjemikalier stod på bombe-liste

Han mener det er grunnlag for å stille spørsmål ved hvorfor PST ikke har verktøy til å fange opp elementer som dette.

- Det er jo nettopp dette vi ønsker at PST skal gjøre. Advare oss på forhånd, framholder advokaten.

- Og med avsløringen i dag om at PST i tillegg ble varslet om Breiviks kjemikalie kjøp av internasjonale terroristjegere, fremstår dette i et meget eiendommelig lys, for å si det mildt, sier Sjødin.

Les flere nyheter her