Nordmenn har gitt 47 millioner til Afrikas Horn

Et underernært somalisk barn får hjelp ved Leger uten grensers senter i flyktningleiren Melka Dida i Etiopia. Foto: REUTERS / Thomas Mukoya / SCANPIX
Et underernært somalisk barn får hjelp ved Leger uten grensers senter i flyktningleiren Melka Dida i Etiopia. Foto: REUTERS / Thomas Mukoya / SCANPIX

Det norske folk har hittil donert minst 47 millioner kroner til hjelpeorganisasjonene som arbeider for sultrammede på Afrikas Horn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 millioner kroner har kommet inn til Røde Kors, Unicef melder om 11 millioner kroner og Kirkens Nødhjelp har så langt samlet inn 16 millioner kroner. Enda flere organisasjoner har opprettet prosjekter for bistå i arbeidet mot sultkatastrofen, så summen av pengegaver er trolig en god del høyere.

– Ingen bidrag er for små. Det er den totale summen av alle bidragene som gjør at hvert enkeltbidrag utgjør en forskjell for ofrene på Afrikas Horn, sier president Sven Mollekleiv i Røde Kors Norge i en pressemelding.

Les også. Trygler flyselskap om å redde Afrikas barn

Han er imponert over nordmenns engasjement, og lover at hjelpen kommer fram til dem som trenger den.

– Det viser at vi selv i en tung nasjonal sorgperiode evner å vise stor medfølelse for mennesker i nød på andre siden av jorden. Det gjør meg utrolig rørt, sier Mollekleiv.

Les også: Øyner håp i sultrammede Somalia

Elektronisk innsamling

Enkeltpersoner og Røde Kors sine lokallag har siden i sommer samlet inn penger på ulikt vis. Somaliske miljøer i flere norske byer tok selv kontakt med lokallag for å sette i gang innsamlingsaksjoner.

Organisasjonen roser også den elektroniske bøsseinnsamlingen Nerd Aid, startet av systemteknikeren Erlend Schei. Så langt har han fått samlet inn over 800.000 kroner, i hovedsak gjennom sine egne Facebook- og Twitter-nettverk.

I tillegg til små og store bidrag fra privatpersoner, er Røde Kors takknemlig for at også næringslivet stiller opp. Flere norske bedrifter har til sammen donert millionbeløp til arbeidet for de sultrammede.

Les også: Tørkeofre i Mogadishu venter desperat på hjelp

På nivå med Haiti-innsamling

Kirkens Nødhjelp har fått inn 16 millioner til sitt arbeid i området.

– Vi er svært takknemlige for at det norske folk i en kritisk tid for vårt eget land har sett at millioner av mennesker på Afrikas Horn trenger vår solidaritet og støtte, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt.

– Vi nærmer oss nå Haiti-nivå hva gjelder støtte, og vi er imponert over den mobiliseringen vi nå opplever fra enkeltpersoner, menigheter, organisasjoner, næringsliv og idretten, fortsetter Sommerfeldt.

Han trekker blant annet fram Anne Louise Hübert, som ved hjelp av Facebook og SMS til nå har samlet inn over 700.000 kroner.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy