Meny

Bloomberg beordrer evakuering fra New York

New Yorks borgermester Michael Bloomberg (bildet) beordrer alle som bor i lavereliggende områder i byen, om å evakuere innen lørdag ettermiddag.(Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New Yorks borgermester beordrer omkring 250.000 innbyggere om å evakuere innen lørdag ettermiddag på grunn av orkanen Irene.

Det er første gang i historien at en obligatorisk evakuering av borgerne i USAs mest folkerike by iverksettes. I tillegg skal all kollektivtrafikk stanses, og det beordret en fullstendig stenging av undergrunnsbanen fra lørdag formiddag.

Ifølge prognosene skal orkanen feie inn over North-Carolina lørdag før den setter kursen mot New York.

Borgermester Michael Bloomberg påbyr alle innbyggerne i lavereliggende områder å forlate hjemmene sine innen klokken 17 lokal tid. Dette gjelder anslagsvis 250.000 mennesker, ifølge Bloomberg. Tilfluktsrommene åpner klokken 16, men byens myndigheter håper mange kan bo hos venner og familie.

Les også: Tusener av mennesker rømmer fra orkan i USA

Kan bli svært alvorlig

– Vi har aldri før beordret en obligatorisk evakuering, og vi ville ikke gjort det om vi ikke hadde trodd at denne stormen kan bli svært alvorlig, sa Bloomberg på en pressekonferanse fredag.

Irene vil treffe New York lørdag. (Foto: Scanpix)Irene vil treffe New York lørdag. (Foto: Scanpix)

Guvernør Andrew M. Cuomo i delstaten New York beordrer samtidig at stengingen av metroen skal iverksettes fra klokken 12 lørdag. Omkring 8 millioner mennesker reiser daglig med kollektivtransport i metropolen. Alle bruer skal stenges hvis vindstyrken overgår 96 kilometer i timen. Dette inkluderer George Washington-brua og Tappan Zee-brua.

Soldater og luftforsvaret skal også være i beredskap og bistå delstatens myndigheter i påvente av orkanen.

Les også: New York erklærer unntakstilstand før orkan

Fare for oversvømmelse

Tidligere fredag meldte Det hvite hus at president Barack Obama avbryter ferien sin på Martha's Vineyard for å være tilbake i Washington før orkanen kommer til USA.

Om det blir en fulltreffer, mener ekspertene det er fare for at hele den sørlige delen av Manhattan blir oversvømmet, og at tunnelene til undergrunnsbanen blir fylt av sjøvann.

Også Kennedy-flyplassen kan bli satt under vann.

New York-politiet har gjort klar 50 små båter for å kunne gjennomføre eventuelle redningsaksjoner.

26 store og små marinefartøy, blant dem et hangarskip, har dratt til sjøs fra USAs største marinebase i Norfolk i Virginia. Det er bedre at skipene takler stormen til havs enn å risikere å slite seg i et trangt havneområde.

Unntakstilstand

Sju delstater har erklært unntakstilstand i påvente av Irene. Den kraftige orkanen ventes å feie inn over øykjeden Outer Banks i North Carolina lørdag morgen før den raser videre nordover med kurs rett mot New York og New England-statene.

Amtrak, USAs nasjonale jernbane, har kunngjort at de kutter avgangene sør for hovedstaden Washington D. C, og flyselskapene opplyser at det kan bli kanselleringer i helgen.

Mens Florida og de karibiske øyene er vant til orkaner, er det sjelden at særlig mer enn rester etter slike tropiske stormer når så langt nord som New York-området. Sist en orkan traff New York, var Gloria i 1985.

Få nordmenn

Få nordmenn har så langt henvendt seg til det norske generalkonsulatet i New York i forbindelse med orkanen.

– Vi har kun mottatt en håndfull telefoner fra bekymrede nordmenn i New York-området. Helt kort ber vi norske borgere om å følge med på nyhetene og ta de forholdsregler som amerikanske myndigheter ber om, forteller kommunikasjonsrådgiver Emma Kwesiga Lydersen ved den norske FN-delegasjonen i New York til NTB.

Hun oppfordrer folk til å følge med på utenriksstasjonens nettsider om orkanen Irene.

Les flere nyheter her

Populært