Dette valget vil nesten ingen godkjenne

Fredag avholdes det valg i utbryterrepublikken Abkhasia. Her fra et valglokale i hovedstaden Sukhumi. Det er tredje gang det avholdes presidentvalg i republikken som bare er anerkjent av fire land. Foto: AFP / Scanpix.
Fredag avholdes det valg i utbryterrepublikken Abkhasia. Her fra et valglokale i hovedstaden Sukhumi. Det er tredje gang det avholdes presidentvalg i republikken som bare er anerkjent av fire land. Foto: AFP / Scanpix.

I dag avholder utbryterrepublikken Abkhasia presidentvalg. Trolig vil bare Russland, Nicaragua, Venezuela og Nauru godkjenne resultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Innbyggerne i den georgiske utbryterrepublikken går i dag til urnene for å stemme over hvem som skal være Abkhasias nye president på dagen tre år etter at republikken ble anerkjent av Russland.

Den forrige presidenten, Sergej Bagapsj, døde av lungekomplikasjoner i mai i år, og tre kandidater kjemper om posisjonen som utbryterrepublikkens leder.

Les også: Fortsatte spenninger mellom Russland og Georgia

Ettersom Abkhasia, med sine 200.000 innbyggere, kun anerkjennes av Russland samt smålandene Nicaragua, Venezuela og Nauru, blir det viktigste arbeidet for den nye presidenten å opprettholde det gode forholdet til den store russiske bjørnen i nord.

En ung kvinne avgir fredag sin stemme i presidentvalget i Abkhasia. Foto: AFP / Scanpix.En ung kvinne avgir fredag sin stemme i presidentvalget i Abkhasia. Foto: AFP / Scanpix.

Uten russisk hjelp, kan ikke Abkhasia overleve, skriver The New York Times.

– Alt avhenger av hvor flinke vi er til å balansere på knivseggen vi har vandret på gjennom hele vår historie. Trår vi feil, kan det ende i en tragedie, og det har vi hatt mer enn nok av, sier Sergej Shamba, som i dag er statsminister i Abkhasia og en av de tre kandidatene som kjemper om presidentembedet.

Russisk-dominert

I dag befinner det seg rundt 3.500 russiske soldater og 1.500 grensevakter i Abkhasia. Det meste av drivstoff og mat blir importert av russiske selskaper, og det er Russland som sørger for at republikkens pensjonister får sin pensjon. Den eneste valutaen er den russiske rubelen.

– Vi prøver så godt vi kan å holde på vår selvstendighet, og bevare friheten og uavhengigheten vi ga våre liv for, sier Shamba til New York Times.

Redaktør Inal Khashig i den uavhengige avisen Chegemskaya Pravda mener at utviklingen går i gal retning.

– Alle vet at dagens situasjon ikke kan fortsette. Det minner så alt for mye på det gamle sovjetiske systemet. Å blande Sovjet med noen elementer av demokrati vil ikke gi oss mer selvstendighet, sier han.

Flere konflikter

Utbryterrepublikken Abkhasia ligger inneklemt ved Svartehavet mellom Georgia og Russland, og har vært åsted for flere konflikter opp gjennom historien.

Etter Sovjetunionens kollaps i 1991, erklærte georgiske myndigheter at regionen burde forbli en del av den nylig uavhengige republikken Georgia.

Les også: Russland tilbakeviser kuppanklager

Det hele toppet seg da den brøt ut en kort og blodig konflikt mellom Georgia og Russland om utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia i august 2008.

Krigen endte med at Georgia mistet kontroll over regionene, mens Russland anerkjente dem som uavhengige stater og trosset internasjonale protester ved å utplassere tusener av soldater i regionene.

Georgia fordømmer valget

I en artikkel publisert i dag i den engelskspråklige georgiske avisen Civil.ge fordømmer Georgias utenriksdepartement presidentvalget i Abkhasia.

Valget beskrives som et «kynisk handling fra Russland og deres marionetteregjering».

– Ettersom tre-fjerdedeler av befolkningen har blitt utvist fra Abkhasia på bakgrunn av etnisitet, og Abkhasia befinner seg i en okkupasjon, vil dette valget aldri kunne bli godtatt som lovlig og vil aldri kunne definere fremtiden til Abkhasia, sier Nino Kalandadze i Georgias utenriksdepartement.

Situasjonen er fortsatt svært spent mellom Georgia og Russland.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy