Åpen for alle - alltid

Kjemikalier sto på bombe-liste

Kjemikaliene som Anders Behring Breivik kjøpte i Polen sto på bombe-lista til internasjonale terrorjegere. (Foto: Scanpix)
Kjemikaliene som Anders Behring Breivik kjøpte i Polen sto på bombe-lista til internasjonale terrorjegere. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjemikaliene som Anders Behring Breivik kjøpte i Polen sto på bombe-lista til internasjonale terrorjegere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var bakgrunnen for at PST ble varslet i mars i år om Anders Behring Breiviks kjemikaliekjøp.

Dette står i sterk kontrast til Janne Kristiansen kommentar tidligere i sommer. Da opplyste hun at PST fikk navnelisten i forbindelse med en valutasjekk fra et internasjonalt tollprosjekt.

Den internasjonale operasjonen «Global Shield» ble iverksatt 1. november i fjor for å stanse handelen med farlige kjemikalier. Håpet var å pågripe potensielle terrorister som planla å bygge sine egne bomber, skriver Bergens Tidende i dag.

Både FN, Interpol og over 70 medlemsland i Verdens Tollorganisasjon deltok i operasjonen, som ble startet på initiativ fra USAs departement for indre sikkerhet.

Det norske tollvesenet fikk i oppdrag og overvåke deklarasjonssystemet, og slå alarm når mulige bombe-elementer ble oppdaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VALUTASJEKK: PSTsjef Janne Kristiansen hevdet tidligere i sommer at de hadde blitt varslet om Brevik på grunn av en valutasjekk. Foto ScanpixVALUTASJEKK: PSTsjef Janne Kristiansen hevdet tidligere i sommer at de hadde blitt varslet om Brevik på grunn av en valutasjekk. Foto Scanpix

– Jeg kan bekrefte at «Global Shield» var årsaken til at Anders Behring Breiviks navn dukket opp, og at dette var årsaken til at det ble rapportert til PST, sier Geir Høiseth, avdelingsdirektør i seksjon for grensekontroll i Toll- og avgiftsdirektoratet til ABC Nyheter.

18 pågrepet

Resultatet som ble presentert i en pressemelding 23. juni, viste at 22 halvferdige bomber var beslaglagt, 18 personer var arrestert, 33 tonn med kjemikalier, først og fremst ammoniumnitrat, var beslaglagt. Dessuten var handel med over 2 millioner tonn av til sammen 14 høyrisikable kjemikalier kartlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det var denne bombelisten over de 14 kjemikaliene som gjorde at tollvesenet fant Anders Behring Breviks bestilling fra det polske firmaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik hadde bestilt aluminiumpulver og natriumnitrat fra Polen.

- Vi varslet PST om kjøpet i mars fordi det sto på listen over de 14 høyrisikable kjemikaliene fra Global Shield-programmet sier Høiseth.

Global Shield-programmet var primært på utkikk etter 14 komponenter som var sentrale ved fremstilling av hjemmelagede bomber.

Valutasjekk

På det tidspunktet som PST ble varslet var Behring Breivik i full gang med å lage bomben han detonerte midt i Regjeringskvartalet om ettermiddagen fredag 22. juli

Breivik betalte ikke mer enn 120 kroner for pakken han kjøpte av firmaet i Polen.

I begynnelsen av august bekreftet PST-sjef Janne Kristiansen overfor NRK at Breivik figurerte på en liste over nordmenn som hadde handlet varer hos det polske firmaet. Hun opplyste at PST fikk navnelisten i forbindelse med en valutasjekk fra et internasjonalt tollprosjekt. Men ettersom Breivik ikke var registrert hos PST fra før, gjorde ikke PST ytterligere undersøkelser om ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå viser det seg at det ikke er snakk om en valutasjekk men derimot en advarsel om at en nordmann har kjøpt kjemikalier som sto på Global Shields bombe-liste.

Hyllet nazileder

I ettertid har det også vist seg at Behring Breivik var svært aktiv på ulike nasjonalistiske nettforum, både i 2009, 2010 og 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik var i følge det svenske magasinet Expo medlem av det nazistiske nettforumet «Nordisk». Han meldte seg inn allerede i 2009.

«I 2009 registrerte Breivik seg som medlem i det nazistiske nettforumet Nordisk»,skriver nettavisen til Expo, som den nå avdøde kriminalforfatteren Stieg Larsson stiftet sammen med en gruppe journalister i 1996 i Stockholm.

Ifølge Expo er det snakk om et nordisk nazi-forum med over 22000 medlemmer. På forumet diskuteres mange ulike spørsmål, fra emner om såkalt hvitmakt-musikk til debatter om politiske strategier som har som formål å knuse demokratier. Det er også tatt til orde for bruk av vold på nettforumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg avslørte avisa Jyllandsposten, kort tid etter massakren på Utøya, at Breivik hadde hyllet den danske nazilederen Jonni Hansen.

Advarte mot Brevik

«Den anti-muslimske organisasjonen Stop Islamisation Of Europe (SIOE) opplyste lørdag, at Anders Behring Breivik, som har tilstått å stå bak bomben i Oslo og massakren på Utøya, søkte om medlemskap på gruppens internasjonale facebook-side», skriver Jyllandsposten den 23. juli i år.

I følge Stephen Gash fra SIOE England ble Breivik avvist.

Han forteller til Jyllandsposten at Behring Breivik støttet opp om den tidligere lederen av Danmarks Nasjonalsosialistiske bevegelse, Jonni Hansen.

- Vi vet ikke eksakt når har forsøkte å bli medlem, men vi fikk sterke advarsler om han fra ett av våre egne medlemmer på Færøyene han rådet oss til ikke å ha noe som helst med fyren å gjøre, sier Gash til Jyllandsposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det ABC Nyheter kjenner til skjedde denne kommunikasjonen på helt åpne nettsider, som alle har tilgang til.

- Svært eiendommelig

REAGERER: Bistandsadvokat Arvid Sjødin reagerer på PST manglende reaksjon etter kjemikaliekjøp. Foto: ScanpixREAGERER: Bistandsadvokat Arvid Sjødin reagerer på PST manglende reaksjon etter kjemikaliekjøp. Foto: Scanpix

Bistandsadvokat Arvid Sjødin reagerer kraftig på det han karakteriserer som manglede aksjon fra PST sin side.

- Det fremgår av avisa Jyllandsposten at Behring Breivik forsøkte å melde seg inn i den antimuslimske organisasjonen «Stop Islamisation og Europe» (SIOE), men at det ble advart mot han og hans nazistiske sympatier, på åpne nettforum, sier bistandsadvokat Arvid Sjødin til ABC Nyheter.

Han mener det er grunnlag for å stille spørsmål ved hvorfor PST ikke har verktøy til å fange opp dette.

- Det er jo nettopp dette vi ønsker at PST skal gjøre. Advare oss på forhånd, framholder advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og med avsløringen i dag om at PST i tillegg ble varslet om Breiviks kjemikalie kjøp av internasjonale terroristjegere, fremstår dette i et meget eiendommelig lys, for å si det mildt, sier Sjødin.

PST-sjefen ønsker ikke å kommentere opplysningene om at Breiviks navn dukket opp i forbindelse med «Global Shield»-operasjonen.

Les flere nyheter her