Her er ungdomspolitikernes dom

- Jeg er glad jeg har forhåndsstemt, sier Senterungdommens leder, Johannes Rindal, når han blir anbefalt å stemme Ap.

Syv av åtte ungdomspolitikere ble anbefalt å stemme på et annet parti enn sitt eget. Bare én valgomat klarte å plassere alle ungdomspolitikerne i riktig parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen i de åtte største ungdomspartiene har testet årets valgomater for å kunne si noe om hvor treffsikre de ulike testene på markedet er. Disse testet vi:

  • NRKs valgomat: NRK har lang lagt tradisjon med valgomater. Nytt av året er at de har egne spørsmål tilpasset hver eneste kommune i Norge.
  • Partitesten.no: En uavhengig partitest som gir deg muligheten til å svare på 10, 20 eller 30 spørsmål.
  • ABC Nyheters/Framtida.nos valgomat: Du må ta stilling til 24 saker som er aktuelle i lokalvalget.

Les også: Partisjokk for ungdomspolitikerne

Sprikende resultat

Resultatet av vår uhøytidelige test viser at det bare var ABC Nyheters valgomat som plasserte alle ungdomspolitikerne i sitt eget parti. NRK kom på andreplass med halvparten riktig. Partitesten.no kom dårligst ut av denne testen, etter å ha truffet blink på bare tre av politikerne. Her skal det sies at det var den «effektive» varianten med ti spørsmål som våre testpersoner svarte på. Nettstedet tilbyr også to lengre tester.

Når valgomatene tar «feil», så kan man selvsagt innvende at valgomatene forteller forvirrede velgere hvor de «egentlig» hører hjemme. Det mener vi ikke er tilfellet for de politisk engasjerte ungdommene i vårt panel. I tabellen nedenfor kan du se hvilket parti ungdomspolitikerne havnet på i hver enkelt test.

- Idiotisk tulletest

Syv av åtte testpersoner opplevde å bli anbefalt å stemme andre partier enn partiet de representerer. Henrik Asheim fra Unge Høyre var den eneste som landet på sitt eget parti i alle tre testene. Olav Magnus Linge (SU) og Elisabeth Løland (KrfU) fikk «feil» svar to av tre ganger. Linge bør vurdere både Norges Kommunistiske Parti og Rødt i stedet for SV, skal vi tro valgomatene.

Overraskende resultat var det også for Sveinung Rotevatn (UV), som endte opp med Rødt i partitesten.no.

- Til tross for at jeg svarte at jeg er svært positiv til privatskoler og til å være i Afghanistan, så fikk jeg rødt. For en idiotisk tulletest. Jeg vil nok ikke anbefale den, for å si det mildt, konkluderer Rotevatn.

- Et klart ja til rushtidsavgift tippet meg over til Venstre, selv om det også er en viktig KrF-sak. Jeg er usikker på om de som har laget testen har helt oversikt, sier Elisabeth Løland (KrFU).

Laget på dugnad

Partitesten.no får også kritikk fra panelet for å ha for mange nasjonale spørsmål som er uvesentlig i et lokalvalg, for eksempel Norges tilstedeværelse i Afghanistan.

- Og jeg var sjelden enig i noen av valgalternativene. Det var veldig svart/hvitt, påpeker Johannes Rindal i Senterungdommen. Konklusjonen til testpanelet er at man bør ta en av de lengre testene partitesten.no tilbyr, i stedet for den «effektive».

Da ville også treffsikkerheten vært langt høyere, ifølge brødrene Fredrik og Eivind Haaland, som står bak partitesten.no. Skaperne sier den «effektive» testen først og fremst ble laget for å stimulere barne- og ungdomsskoleelever til politisk engasjement. Det står det ingenting om på nettstedet.

- Vi er to studenter som på frivillig basis har bygget opp denne testen til det den er, uten å tjene en krone. Ønsket er økt politisk engasjement og at flere skal bli engasjert, skriver Fredrik Haaland i en e-post til ABC Nyheter.

Han sier at de hele tiden jobber med å videreutvikle og forbedre testen, blant annet ved å tilføre flere kommunale spørsmål.

- Det jobber vi stadig med, selv om tilbakemeldingene vi får er overveiende positive. Over 40.000 har tatt testen til nå og de fleste melder tilbake at deres resultat passet godt.

De politiske engasjerte masterstudentene i henholdsvis kommunikasjon- og systemutvikling, sier de har fått hjelp av fylkesordførere og politiske rådgivere i arbeidet med testen.

Se ungdomspolitikerne vurdere valgtestene her:

Artikkelen fortsetter under videoen

Pluss og minus

Mange trakk frem at ABC Nyheter hadde de mest relevante spørsmålene fremfor et lokalvalg.

- Jeg tror ABC Nyheter hadde den beste testen. Den er bra fordi den skisserer opp de politiske skillelinjene godt. Det er nok den testen som gir den beste pekepinnen på hva man bør stemme, sier Marte Teigen fra Rødt.

Men politikerne pekte også på én vesentlig mangel med ABC Nyheters test.

- Det dumme er at man ikke kan si hvor avgjørende temaet er for deg, sier Henrik Asheim fra Unge Høyre.

- Bakgrunnen for at man ikke kan vekte svarene er at partiene har en total politikk, og at velgerne derfor stemmer på partiets samlede politikk, sier Svein Olav Langåker, prosjektleder for Framtida.no og ABC Nyheters valgomat.

Han synes det er hyggelig at testen lyktes med å plassere alle ungdomspolitikerne riktig.

- Spørsmålene våre er valgt ut for å vise forskjeller mellom partiene i viktige saker, men vi har utelatt saker som utelukkende er et nasjonalt spørsmål.

Artikkelen fortsetter under bildet

TESTPANELET: Øverst fra venstre: Henrik Asheim (Unge Høyre), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom), Åsmund Aukrust (Arbeiderpartiets Ungdomsorganisasjon), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Marte Teigen (Rød Ungdom) og Johannes Rindal (Senterungdommen). TESTPANELET: Øverst fra venstre: Henrik Asheim (Unge Høyre), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom), Åsmund Aukrust (Arbeiderpartiets Ungdomsorganisasjon), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Marte Teigen (Rød Ungdom) og Johannes Rindal (Senterungdommen).

- Ta alle testene

NRKs valgomat får skryt for at de deler opp etter hver enkelt kommune, slik at noen av spørsmålene er tilpasset de lokale forholdene. Noen syntes imidlertid at den var litt lang.

NRKs egne tall viser at 450.000 har tatt valgomaten deres så langt. Rundt en av fire som har tatt testen, har endt opp med et annet parti enn de trodde på forhånd. Av disse sier 20 prosent at de vil vurdere å stemme annerledes etter å ha tatt testen, ifølge redaksjonssjef for nettjenester i NRK, Erik Bolstad.

Han forteller at NRK siden i vår har samarbeidet med stortingspolitikere, forskere og lokalpolitikere i hele landet om å utvikle valgomaten.

- Ungdomspolitikerne er ofte mer radikale enn moderpartiene. Hvis en SU-leder har ganske radikale standpunkt kan det være at NKP kommer litt høyere. Det kan også hende at SV ikke stiller en egen liste i kommunen, noe NRKs valgomat tar hensyn til, forklarer Bolstad.

Generelt sier han at de som bruker valgomatene bør se på prosentmatchen, ikke bare rekkefølgen på partiene. I KrFU-lederen sitt tilfelle var det bare én prosent som skilte mellom Venstre og KrF.

FpUs Ove A. Vanebo var stort sett fornøyd med resultatene han fikk, bortsett fra utfallet av NRKs test, som ble Høyre.

- Folk bør ta alle tre testene for å få et helhetsbilde, sier han.

Til tross for sprikende råd, er det ingen av valgomatene som har fått våre testpersoner til å vike fra sitt politiske ståsted.

- Jeg er glad jeg har forhåndsstemt, konkluderer lederen for Senterungdommen.

Stoler du på valgomater? Skriv gjerne en kommentar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland
Siste nytt
06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13NorgeVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland
Populært