Meny

Partisjokk for ungdomspolitikerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er lederen for Sosialistisk Ungdom egentlig kommunist? Og kan Unge Høyre-lederen like gjerne velge Pensjonistpartiet? Se hvordan det gikk da ungdomspolitikerne testet valgomater.
Disse ble testet:
* NRKs valgomat: NRK har lang lagt tradisjon med valgomater. Nytt av året er at 14 de 27 spørsmålene er utformet for hver enkelt kommune.

* Partitesten.no : En uavhengig partitest som gir deg muligheten til å svare på 10, 20 eller 30 spørsmål.

* ABC Nyheters/Framtida.nos valgomat
: Du må ta stilling til 24 saker som er aktuelle i lokalvalget

Aftenposten.no lanserte sin valgomat for sent til å bli med i vår test, men her kan du prøve den.

- Oii! Jeg fikk 58 prosent på Arbeiderpartiet. Her tror jeg det må være en bug, sier en lattermild Johannes Rindal, leder for Senterungdommen.

Han har nettopp klikket seg gjennom partitesten.no, og endt opp med «feil» parti, som blir møtt av stor latter fra de andre ungdomspartilederne som sitter rundt ham. Senterpartiet havner ikke engang på listen blant partiene som testen anbefaler Rindal å stemme på. Det gjør derimot Sosialistisk Venstreparti.

- Kjempefint da, skyter Olav Magnus Linge inn, selvfølgelig leder for Sosialistisk Ungdom (SU).

Foran hvert valg dukker de opp; nettavisenes partitester som gjennom en serie spørsmål forteller deg hva akkurat du bør stemme. Hvor treffsikre er egentlig disse testene? Det ønsket vi å finne ut. Derfor samlet vi sammen et modig testpanel, som består av leder eller nestleder for alle de største ungdomspartiene. De sa seg villig til å klikke seg gjennom årets valgomater foran kamera.

Se resultatet og les partiledernes egne konklusjoner fra den uhøytidelige testen her. 

- Har verveblokken med

Heller ikke SU-lederen kommer ut med ønsket resultat på partitesten.no. Rødt lyser fra skjermen.

- Jeg har verveblokken med hvis du er interessert altså, erter Marte Teigen, nestleder i Rød Ungdom.

- Det var ikke noen spørsmål her som kunne tydeliggjøre forskjellene mellom SV og Rødt. Egentlig har jeg lav prosent på alle, så jeg er tydeligvis en usikker velger som deiser bort i Rødt, protesterer Linge.

Han prøver på nytt, men kommer ut med Norges Kommunistiske Parti øverst i NRKs valgomat.

- Uff da. Fine spørsmål, men feil konklusjon.

- Jadda, yes!

Det prates ivrig rundt bordet mens de politiske motstanderne, som mer virker som en sammensveiset vennegjeng, klikker seg gjennom de mange spørsmålene.

«16-åringar bør få stemmerett ved kommuneval» er en av påstandene testdeltakerne må ta stilling til i ABC Nyheters valgomat. Unge Høyres leder er uenig, mens Sveinung Rotevatn, leder for Unge Venstre, svarer et klart ja.

- 16-åringer er ferdig med ti års obligatorisk grunnskole, de kan bevege seg i trafikken, stifte familie, jobbe og betale skatt. Da bør de også få være med å bestemme reglene som regulerer alt det. Dessuten tror jeg de er mer enn modne nok til å være med, argumenterer Rotevatn.

YES! Sveinung Rotevatn fra Unge Venstre er fornøyd med resultatet. Foto: Svein Olav LangåkerYES! Sveinung Rotevatn fra Unge Venstre er fornøyd med resultatet. Foto: Svein Olav Langåker

Like etter strekker han begge hendene i været.

- Jadda, yes, det ble Venstre!!

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg fikk Arbeiderpartiet helt nederst, fortsetter han.

- Hvordan klarte du å få til det?, spør Åsmund Aukrust, nestleder i AUF.

- Jeg er imot å bruke masse skattepenger på næringslivet og mot å være for tøff i klypa i miljøpolitikken. Jeg er fornøyd med det svaret her – det ble et bra, liberalt og borgerlig resultat.

- Det kommer ikke til å skje

Ove A. Vanebo, leder for Fremskrittspartiet Ungdom, stopper opp ved spørsmålet som handler om hvorvidt flyktninger og innvandrere skal ha samme rett på sosialhjelp som nordmenn, selv om de ikke er norske statsborgere.

- Det er et vanskelig spørsmål. Staten må ha et eller annet ansvar der, men er usikker på hvor mye…

Neste spørsmål trenger han derimot overhodet ikke betenkningstid på. Det handler om eiendomsskatt.

- Hva, er du bare delvis uenig i bompenger?, spør Elisabeth Løland fra KrfU, som følger testen over skulderen til Vanebo.

- Bompenger hadde vært bra hvis man hadde fjernet alle andre avgifter. Men ok, under dagens situasjon så er jeg helt uenig, sier Vanebo og endrer til «helt uenig».

- Nå er jeg spent her, sier Vanebo, før han svarer på siste spørsmål i NRK-testen.

- Nei, vet du hva, dette er nødt til å være feil. Jeg fikk Høyre på førsteplass.  

Samtidig ber NRKs valgomat om et svar på om FrpU-lederen vil følge rådet.

- Jeg sitter i kommunestyret og kjenner Høyre i min kommune. Når de anbefaler meg å stemme på et parti som jeg har stemt såpass mye imot i enkeltsaker, så kommer ikke det til å skje, sier Vanebo.

Artikkelen fortsetter under bildet

TESTPANELET: Marte Teigen (Rød Ungdom), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Henrik Asheim (Unge Høyre), Åsmund Aukrust (Arbeiderpartiets Ungdomsorganisasjon), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Johannes Rindal (Senterungdommen) og Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom). Foto: Svein Olav Langåker/Framtida.noTESTPANELET: Marte Teigen (Rød Ungdom), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Henrik Asheim (Unge Høyre), Åsmund Aukrust (Arbeiderpartiets Ungdomsorganisasjon), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Johannes Rindal (Senterungdommen) og Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom). Foto: Svein Olav Langåker/Framtida.no

Pensjonistpartiet og Demokratene

På andre siden av bordet klikker den Unge Høyre-lederen seg kjapt gjennom nok en test, denne gangen ABC Nyheters sin.

«Rushtidsavgift bør innføres i storbyene for å bedre luftkvaliteten». Nei, svarer Henrik Asheim, vel vitende om at moderpartiet har gjort nettopp det i Bergen.

«Tvangstiltak må til for å slå sammen kommuner?» Helt enig.

«Billigere tannlege?» - Nei, hvorfor det?

«Utvide åpningstidene på utestedene?» Enig.

- Herregud, tenk om jeg får FrP nå da?, utbryter Asheim.

Samtidig frykter AUF-lederen utfallet Asheim håper på.

- Hvis jeg får Høyre er det veldig pinlig, sier Aukrust.

- Men jeg vet ikke om det er mest pinlig for deg eller de som har laget testen, kommenterer Løland.

- Begge deler, vil jeg si.

Men det blir Arbeiderpartiet. Også Asheim får beviset på at han er helt på partilinja. Selv er han mest forbauset over andre- og tredjevalgene som dukket opp i de to andre testene; Pensjonistpartiet og Demokratene.

- Vidar Kleppe og Demokratene kommer jeg ikke til å stemme på, understreker han.

TESTER: KrFU-leder Elisabeth Løkand vil gi privatskolene bedre vilkår og mener man ikke trenger karakterer på barneskolen. Åsmund Aukrust (AUF) og Sveinung Rotevatn (Unge Venstre) følger med. Foto: Svein Olav LangåkerTESTER: KrFU-leder Elisabeth Løkand vil gi privatskolene bedre vilkår og mener man ikke trenger karakterer på barneskolen. Åsmund Aukrust (AUF) og Sveinung Rotevatn (Unge Venstre) følger med. Foto: Svein Olav Langåker

- Ta testen, men les mer

Etter tre valgomater og varierende resultat, er de delte i hvorvidt de vil anbefale andre ungdommer å bruke valgomat for å avgjøre hva de skal stemme 12. september.

- Testene er bastante og arrogante når de etter tre minutters arbeid mener å ha svaret på hva du skal stemme, sier SU-lederen, som også etterlyser flere spørsmål om ungdomssaker.

- Det er mest for moro skyld, mener Åsmund Aukrust.

Panelet er imidlertid enige i at valgomatene viser hva valget handler om og hvilken retning man tilhører.

- Ta testene og les mer om de tre øverste partiene du lander på, råder Teigen fra Rødt.

Se og les ungdomspolitikernes dom over valgautomatene her. 

Hva er din erfaring med valgomater? Skriv gjerne en kommentar.

Populært