Meny

Partisjokk for ungdomspolitikerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er lederen for Sosialistisk Ungdom egentlig kommunist? Og kan Unge Høyre-lederen like gjerne velge Pensjonistpartiet? Se hvordan det gikk da ungdomspolitikerne testet valgomater.

Disse ble testet:
* NRKs valgomat: NRK har lang lagt tradisjon med valgomater. Nytt av året er at 14 de 27 spørsmålene er utformet for hver enkelt kommune.

* Partitesten.no : En uavhengig partitest som gir deg muligheten til å svare på 10, 20 eller 30 spørsmål.

* ABC Nyheters/Framtida.nos valgomat
: Du må ta stilling til 24 saker som er aktuelle i lokalvalget

Aftenposten.no lanserte sin valgomat for sent til å bli med i vår test, men her kan du prøve den.

- Oii! Jeg fikk 58 prosent på Arbeiderpartiet. Her tror jeg det må være en bug, sier en lattermild Johannes Rindal, leder for Senterungdommen.

Han har nettopp klikket seg gjennom partitesten.no, og endt opp med «feil» parti, som blir møtt av stor latter fra de andre ungdomspartilederne som sitter rundt ham. Senterpartiet havner ikke engang på listen blant partiene som testen anbefaler Rindal å stemme på. Det gjør derimot Sosialistisk Venstreparti.

- Kjempefint da, skyter Olav Magnus Linge inn, selvfølgelig leder for Sosialistisk Ungdom (SU).

Foran hvert valg dukker de opp; nettavisenes partitester som gjennom en serie spørsmål forteller deg hva akkurat du bør stemme. Hvor treffsikre er egentlig disse testene? Det ønsket vi å finne ut. Derfor samlet vi sammen et modig testpanel, som består av leder eller nestleder for alle de største ungdomspartiene. De sa seg villig til å klikke seg gjennom årets valgomater foran kamera.

Se resultatet og les partiledernes egne konklusjoner fra den uhøytidelige testen her.

- Har verveblokken med

Heller ikke SU-lederen kommer ut med ønsket resultat på partitesten.no. Rødt lyser fra skjermen.

- Jeg har verveblokken med hvis du er interessert altså, erter Marte Teigen, nestleder i Rød Ungdom.

- Det var ikke noen spørsmål her som kunne tydeliggjøre forskjellene mellom SV og Rødt. Egentlig har jeg lav prosent på alle, så jeg er tydeligvis en usikker velger som deiser bort i Rødt, protesterer Linge.

Han prøver på nytt, men kommer ut med Norges Kommunistiske Parti øverst i NRKs valgomat.

- Uff da. Fine spørsmål, men feil konklusjon.

- Jadda, yes!

Det prates ivrig rundt bordet mens de politiske motstanderne, som mer virker som en sammensveiset vennegjeng, klikker seg gjennom de mange spørsmålene.

«16-åringar bør få stemmerett ved kommuneval» er en av påstandene testdeltakerne må ta stilling til i ABC Nyheters valgomat. Unge Høyres leder er uenig, mens Sveinung Rotevatn, leder for Unge Venstre, svarer et klart ja.

- 16-åringer er ferdig med ti års obligatorisk grunnskole, de kan bevege seg i trafikken, stifte familie, jobbe og betale skatt. Da bør de også få være med å bestemme reglene som regulerer alt det. Dessuten tror jeg de er mer enn modne nok til å være med, argumenterer Rotevatn.

YES! Sveinung Rotevatn fra Unge Venstre er fornøyd med resultatet. Foto: Svein Olav LangåkerYES! Sveinung Rotevatn fra Unge Venstre er fornøyd med resultatet. Foto: Svein Olav Langåker

Like etter strekker han begge hendene i været.

- Jadda, yes, det ble Venstre!!

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg fikk Arbeiderpartiet helt nederst, fortsetter han.

- Hvordan klarte du å få til det?, spør Åsmund Aukrust, nestleder i AUF.

- Jeg er imot å bruke masse skattepenger på næringslivet og mot å være for tøff i klypa i miljøpolitikken. Jeg er fornøyd med det svaret her – det ble et bra, liberalt og borgerlig resultat.

- Det kommer ikke til å skje

Ove A. Vanebo, leder for Fremskrittspartiet Ungdom, stopper opp ved spørsmålet som handler om hvorvidt flyktninger og innvandrere skal ha samme rett på sosialhjelp som nordmenn, selv om de ikke er norske statsborgere.

- Det er et vanskelig spørsmål. Staten må ha et eller annet ansvar der, men er usikker på hvor mye…

Neste spørsmål trenger han derimot overhodet ikke betenkningstid på. Det handler om eiendomsskatt.

- Hva, er du bare delvis uenig i bompenger?, spør Elisabeth Løland fra KrfU, som følger testen over skulderen til Vanebo.

- Bompenger hadde vært bra hvis man hadde fjernet alle andre avgifter. Men ok, under dagens situasjon så er jeg helt uenig, sier Vanebo og endrer til «helt uenig».

- Nå er jeg spent her, sier Vanebo, før han svarer på siste spørsmål i NRK-testen.

- Nei, vet du hva, dette er nødt til å være feil. Jeg fikk Høyre på førsteplass.

Samtidig ber NRKs valgomat om et svar på om FrpU-lederen vil følge rådet.

- Jeg sitter i kommunestyret og kjenner Høyre i min kommune. Når de anbefaler meg å stemme på et parti som jeg har stemt såpass mye imot i enkeltsaker, så kommer ikke det til å skje, sier Vanebo.

Artikkelen fortsetter under bildet

TESTPANELET: Marte Teigen (Rød Ungdom), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Henrik Asheim (Unge Høyre), Åsmund Aukrust (Arbeiderpartiets Ungdomsorganisasjon), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Johannes Rindal (Senterungdommen) og Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom). Foto: Svein Olav Langåker/Framtida.noTESTPANELET: Marte Teigen (Rød Ungdom), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Henrik Asheim (Unge Høyre), Åsmund Aukrust (Arbeiderpartiets Ungdomsorganisasjon), Elisabeth Løland (Kristelig Folkepartis Ungdomsorganisasjon), Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Johannes Rindal (Senterungdommen) og Ove A. Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom). Foto: Svein Olav Langåker/Framtida.no

Pensjonistpartiet og Demokratene

På andre siden av bordet klikker den Unge Høyre-lederen seg kjapt gjennom nok en test, denne gangen ABC Nyheters sin.

«Rushtidsavgift bør innføres i storbyene for å bedre luftkvaliteten». Nei, svarer Henrik Asheim, vel vitende om at moderpartiet har gjort nettopp det i Bergen.

«Tvangstiltak må til for å slå sammen kommuner?» Helt enig.

«Billigere tannlege?» - Nei, hvorfor det?

«Utvide åpningstidene på utestedene?» Enig.

- Herregud, tenk om jeg får FrP nå da?, utbryter Asheim.

Samtidig frykter AUF-lederen utfallet Asheim håper på.

- Hvis jeg får Høyre er det veldig pinlig, sier Aukrust.

- Men jeg vet ikke om det er mest pinlig for deg eller de som har laget testen, kommenterer Løland.

- Begge deler, vil jeg si.

Men det blir Arbeiderpartiet. Også Asheim får beviset på at han er helt på partilinja. Selv er han mest forbauset over andre- og tredjevalgene som dukket opp i de to andre testene; Pensjonistpartiet og Demokratene.

- Vidar Kleppe og Demokratene kommer jeg ikke til å stemme på, understreker han.

TESTER: KrFU-leder Elisabeth Løkand vil gi privatskolene bedre vilkår og mener man ikke trenger karakterer på barneskolen. Åsmund Aukrust (AUF) og Sveinung Rotevatn (Unge Venstre) følger med. Foto: Svein Olav LangåkerTESTER: KrFU-leder Elisabeth Løkand vil gi privatskolene bedre vilkår og mener man ikke trenger karakterer på barneskolen. Åsmund Aukrust (AUF) og Sveinung Rotevatn (Unge Venstre) følger med. Foto: Svein Olav Langåker

- Ta testen, men les mer

Etter tre valgomater og varierende resultat, er de delte i hvorvidt de vil anbefale andre ungdommer å bruke valgomat for å avgjøre hva de skal stemme 12. september.

- Testene er bastante og arrogante når de etter tre minutters arbeid mener å ha svaret på hva du skal stemme, sier SU-lederen, som også etterlyser flere spørsmål om ungdomssaker.

- Det er mest for moro skyld, mener Åsmund Aukrust.

Panelet er imidlertid enige i at valgomatene viser hva valget handler om og hvilken retning man tilhører.

- Ta testene og les mer om de tre øverste partiene du lander på, råder Teigen fra Rødt.

Se og les ungdomspolitikernes dom over valgautomatene her.

Hva er din erfaring med valgomater? Skriv gjerne en kommentar.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:24 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet
Siste nytt
04:22VerdenBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:24NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24VerdenIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet
Populært