Meny

Klager på Utøya-sommel

- Av hensyn til de pårørende er det svært viktig at dokumentene og lydloggene fra politiet blir gjort tilgjengelige for bistandsadvokatene så raskt som overhode mulig, sier advokat Morten Engesbak til ABC Nyheter. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsadvokatene reagerer på politiets sommel i Utøya-massakren, og krever saksdokumentene utlevert over helgen.

Bistandsadvokatene har i flere uker etterlyst saksdokumentene i bombingen av regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Flere pårørende har bedt om svar på hva som skjedde, og om noe kunne vært gjort for å unngå katastrofen.

Onsdag mottok bistandsadvokatene en mail fra politiadvokat Hilde Strand ved Oslo politidistrikt. I mailen opplyser Strand at det er uvisst når advokatene og deres klienter kan få innsyn i saksdokumentene.

- Vil ta noe tid

«Vi har mottatt forespørsler fra flere bistandsadvokater om når dokumenter i saken kan utleveres. Politiet kan ikke konkret angi når dette vil skje. Politiet arbeider med å overføre saksdokumentene til CD og i pdf-format. Arbeidet er omfattende ut fra omfanget av sakens dokumenter. Pr i dag er det oppnevnt nærmere 140 bistandsadvokater i saken. Ut fra det store antall bistandsadvokater, sammenholdt med de sikkerhetshensyn som må ivaretas, må en påregne at den praktiske gjennomføring av utlevering av CD vil ta noe tid,» skriver Hilde Strand i en e-post til bistandsadvokatene onsdag 24. august.

Denne mailen førte til en umiddelbar reaksjon fra advokatene.

- Har purret

Advokat Frode Elgesem(t.h) har i en mail til politiet purret på saksdokumentene i Utøya-saken. FOTO: ScanpixAdvokat Frode Elgesem(t.h) har i en mail til politiet purret på saksdokumentene i Utøya-saken. FOTO: Scanpix

- Det er riktig at vi har purret på saksdokumentene, uten å ha fått noe svar så langt, opplyser advokat Frode Elgesem, som sammen med advokat Siv Hallgren er gitt en koordinerende funksjon blant bistandsadvokatene etter angrepet 22. juli.

Elgesem ønsker ikke kommentere korrespondansen med politiadvokat Strand utover dette.

ABC Nyheter har vært i kontakt med flere bistandsadvokater, og hos samtlige er reaksjonen lik.

- Nå må saksdokumentene komme på bordet. Av hensyn til de pårørende er det svært viktig at dokumentene og lydloggene fra politiet blir gjort tilgjengelige for bistandsadvokatene så raskt som overhode mulig, sier advokat Morten Engesbak til ABC Nyheter.

Krever fortgang

FORTGANG: Advokat Sigurd klomsæt krever fortgang i arbeidet med å få utlevert saksdokumentene etter bombingen av regjeringskvartalet og massakren på Utøya. FOTO: ScanpicFORTGANG: Advokat Sigurd klomsæt krever fortgang i arbeidet med å få utlevert saksdokumentene etter bombingen av regjeringskvartalet og massakren på Utøya. FOTO: Scanpic

Også advokat Sigurd Klomsæt reagerer kraftig på politiets sendrektighet.

- Nå må de få fortgang i prosessen. Dette er kun snakk om prioritering, det er grenser for hvor lang tid det skal ta og kopiere opp saksdokumenter. Vi leser daglig om lekkasjer fra saken i media, mens vi som representerer de pårørende etter tragedien, ikke får innsyn. Slik kan vi ikke ha det, fastslår Klomsæt.

Et samlet bistandsadvokatkorps slår nå tilbake og krever raskt innsyn. I en mail til politiadvokat Hilde Strand, sendt torsdag 25. august, skriver Frode Elgesem følgende;

Frist til uka

«Vi vil understreke at det er svært viktig for bistandsadvokatenes videre arbeid at dokumentene nå faktisk utleveres. Det praktiske arbeidet med å overføre dokumenter til CD må prioriteres. Vi hadde forventet å motta dokumentene inneværende uke. Dersom dette likevel ikke er mulig, ber vi om at nå gis en konkret tilbakemelding om når CD med dokumentene vil bi oversendt og vi forventer at dette vil skje i senest i begynnelsen av neste uke.»

I samme mail påpeker Elgesem at advokatene er svært bekymret over at dette arbeidet nå trekker ut i tid.

Pårørende nektes innsyn

Men selv om bistandsadvokatene får innsyn i saken til uka, vil de pårørende foreløpig ikke få innsyn i noe utover sin egen forklaring, samt rettsbøkene i saken.

Alle advokatene har måttet undertegne et taushetsløfte, om ikke å utlevere dokumenter eller lydlogger til sine klienter. Dette av hensyn til etterforskningen. Politiet frykter at et slikt innsyn kan føre til omfattende lekkasjer til media og at det igjen vil svekke verdien av vitneforklaringer.

Les flere nyheter her

Populært