Meny

Setter rakettene på bakken

En bærerakett av typen Soyuz-U letter fra Baikonurkosmodromen i Kasakstan. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland stanser oppskytingen av Soyuzrakettene etter at et romskip med forsyninger til Den internasjonale romstasjonen krasjlandet i Sibir.
Den mislykkede oppskytingen av en ubemannet Progress-kapsel var et hardt slag for Russland. Landet hadde med stolthet blitt det eneste som er i stand til å frakte mennesker til romstasjonen etter at det amerikanske romfergeprogrammet ble nedlagt i juli.


Redningstjenestene sperret adgangen til åstedet for ulykken i den sibirske Altairegionen, meldte statlig fjernsyn. Det var frykt for at romskipet kunne ha dumpet giftig drivstoff i området, melder AFP.

- Det har blitt fattet en avgjørelse om å stanse oppskytingen av Soyuz-bæreraketter inntil bakgrunnen for ulykken er avdekket, sier en russisk tjenestemann til nyhetsbyrået Interfax.

Det kom ingen umiddelbar kommentar til reportasjen fra det russiske romfartsbyrået Roskosmos.

Soyuzraketter brukes til å skyte opp de ubemannede Progress-fraktefartøyene samt bemannede Soyuzkapsler til romstasjonen (ISS). De utgjør ryggraden i det russiske romprogrammet.

Den neste bemannede oppskytningen til ISS, seks astronauter fra ulike land, skal etter planen finne sted i september. Et fraktfartøy med nye forsyninger er planlagt å skytes opp i oktober.

Igor Lisov, romfartsekspert i tidsskriftet Novosti Kosmonavtiki, nedtoner betydningen for internasjonal romfart. Han sier at det å sette rakettene på bakken er vanlig praksis etter en ulykke.

- Bakgrunnen for ulykken vil snart bli fastslått. Etter at de har funnet ut og fjernet årsakene vil Soyuz utvilsomt lette igjen, sier han til AFP.

ISS er avhengig av leveranser fra Progress for grunnleggende forsyninger som mat og vann, men både russiske og amerikanske myndigheter avviste at ulykken vil føre til evakuering av mannskapet på ISS.

Romfartsmyndigheter fra begge land sier astronautene, tre russere, to amerikanere og en japaner, har minst to måneders forsyninger. Men Roskosmos har fjernet alle henvisninger til fremtidige oppdrag fra sin hjemmeside.

Se også: Hør Atlantis-kapteinens siste tale

Kraftig eksplosjon

I en uttalelse torsdag sier den russiske romfartsorganissasjonen at den har vært i kontakt med Nasa for å «løse spørsmål» knyttet til støtte av ISS samt fremtiden for bemannede og ubemannede romferder.

Det ble annonsert en grundig undersøkelse av rakettene og nedsettelsen av en arbeidsgruppe som vil «kontrollere gjennomføringen av det bemannede romprogrammet».

Russiske nyhetsbyrå sier romfartsmyndighetene også har informert ISS-kommandant Andrei Borisenko om tapet av forsyningsskipet og at gruppen tok nyhetene «med forståelse».

Lokale myndigheter sier fragmenter av farkosten krasjet i Altairegionen i Sibir, nær grensen til Mongolia og Kina. Dette er et øde og lite tilgjengelig område med høye fjell.

- Eksplosjonen var så kraftig at den knuste vinduer nærmere 100 kilometer unna, sier sjefen for Choyadistriktet, Alexander Borisov.

Se også: Her lander Atlantis for siste gang

Giftig drivstoff

Redningstjenester var torsdag på vei til stedet med helikopter, etter først å ha vært hindret av kraftig regn. Det har ikke kommet meldinger om tap av menneskeliv.

Nyhetsbyrået Interfax siterer en tjenestemann som sier Progress inneholdt et og et halvt tonn svært giftig drivstoff, men at det var uklart hvor mye som hadde brent opp ved krasjet og hvor mye som har havnet i jorden.

Progress er den fjerde mislykkede oppskytningen av en kapsel eller satellitt fra Russland siden desember i fjor, da tre satellitter til det nye GLONASS-systemet krasjet i Stillehavet etter oppskytning.

Dette ble fulgt av tapet av en ny militærsatellitt i februar, og i forrige uke mistet landet en satellitt for internett og digitalt fjernsyn etter at den ble satt i feil bane etter oppskytning. Feilen førte til at Roskosmos satte bærerakettene Proton-M på bakken.

- Denne raden av ulykker peker mot en dyp krise, skriver forretningsavisen Kommersant.

Les flere nyheter

Populært