Ni kopper kaffe reduserer diabetes

Nordmenn er er på verdenstoppen i kaffedrikking. Svart kaffe er mest vanlig, men nye varianter som capuccino er også populære. Her en kopp capuccino med fint mønster i melkeskummet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Nordmenn er er på verdenstoppen i kaffedrikking. Svart kaffe er mest vanlig, men nye varianter som capuccino er også populære. Her en kopp capuccino med fint mønster i melkeskummet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Likevel anbefaler ikke ekspertene at folk flest drikker så mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kaffe og nordmenn

• Norge importerer årlig 40.000 tonn kaffe, nesten 9,5 kilo per innbygger. Bare Finland har større kaffeforbruk per innbygger med 14 kilo.

• Norge importerte i fjor 0,5 prosent av all kaffen som ble produsert i verden, samtidig som Norge har 0,07 prosent av verdens befolkning.

• Mest ubrent kaffe importeres fra Brasil med nær 50 prosent av forsyningene.

• Av den brente kaffen importerer vi 53 peosent fra Sverige.

• Kaffeplanten stammer fra Etiopia der den vokser vilt og kan bli 10 meter høy.

• I plantasjer beskjæres treet fra 2 til 4 meter. Det tar cirka ni måneder før blomsten blir til moden frukt.

• De mest kjente kaffeproduserende landene er Brasil, Guatemala, Kenya, Peru, India, Mexico, Colombia og Indonesia.

(Kilde: Frieles nettsider og SSB)

Effekten kaffe har på helsa vår er mye omdiskutert - mens noen mener at den svarte drikken er en av de viktigste kildene våre til antioksidanter, påpeker Folkehelseinstituttet (FHI) at det ikke skal mer enn 5-6 kopper om dagen til før man kan merke symptomer på akutt koffeinforgiftning.

Les også: Nordmenn på kaffetoppen

Siste nytt fronter kaffens positive sider - en studie fra FHI viser at risikoen for å utvikle type 2 diabetes ser ut til å avta i takt med økende konsum av både koke- og filterkaffe.

Filterkaffe gunstigst

Studien er den største av sitt slag, og har undersøkt hvorvidt det er en sammenheng mellom konsum av kaffe i 40-45-årsalderen og utvikling av type 2 diabetes i 45-60-årsalderen.

Resultatene taler for seg selv - personene som drakk minst ni kopper kokekaffe hadde 35 prosent mindre risiko for å utvikle type 2 diabetes. Filterkaffe viser seg å være enda gunstigere - her hadde testpersonene 38 prosent mindre risiko for å utvikle sykdommen.

Kan føre til søvnløshet

Til tross for funnene, anbefaler ikke avdelingsdirektør ved FHI, Helle Margrete Meltzer, at folk flest drikker ni kopper om dagen.

- Alle er ulike og tåler mer eller mindre koffein. Noen kan drikke 30 kopper om dagen mens flesteparten ligger på en til to. Dette har delvis med gener å gjøre. Vi har ulik evne til å omsette koffeinet i kroppen og de som omsetter stoffet sakte, tåler mindre. Hvis alle skal drikke fire til fem kopper kaffe hver dag ender vi trolig bare opp med en hel rekke andre problem, for eksempel søvnløshet, uttaler hun til fhi.no.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy