Frp-ordførere kjøper minst private helsetjenester

Fremskrittspartiet (Frp) sin valgkampstand i Karl Johans gate i Oslo, før Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Fremskrittspartiet (Frp) sin valgkampstand i Karl Johans gate i Oslo, før Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Til tross for ideologiske forskjeller og høylytt debatt, er det små forskjeller i hvor mye kommunene i praksis bruker til private helsetjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunenes kjøp av private helsetjenester

Er det sammenheng mellom hvilket parti som sitter med ordføreren og hvor mye kommunen bruker på private tilbud i kommunehelsetjenesten?

I denne NTB-analysen måles kommunene mot hverandre i hvor mye de kjøpte fra private tilbydere i 2007 og 2010. Statistikken måler innkjøp per innbygger rapportert inn til Statistisk sentralbyrå.

Slik kommer kommunene ut i 2010 etter hvem som nå sitter med ordføreren, med prosentvis økning fra 2007 i parentes:

Høyre: 536 kroner (+ 21 prosent)

SV: 536 kroner (+21 prosent)

Venstre: 524 kroner (+ 11 prosent)

Sp: 419 kroner (+ 27 prosent)

KrF: 410 kroner (+ 12 prosent)

Ap: 395 kroner (+ 20 prosent)

Frp: 282 kroner (+ 25 prosent)

(Kilde: Statistisk sentralbyrå /Kostra)

Kommuner med borgerlig ordfører brukte i fjor bare 6 kroner mer per innbygger til private helsetjenester enn kommuner styrt av en ordfører fra de rødgrønne.

Mest overraskende er det kanskje at SV-kommuner med kjøper private tjenester for mer enn dobbelt så mye per innbygger enn Frp-kommuner.

Det viser en analyse NTB har gjort av Statistisk sentralbyrås kostratall over kommunenes kjøp av tjenester fra private i kommunehelsetjenesten.

Les også: Småpartiene føler seg utestengt

Frp bruker minst

Landets 17 Frp-ordførere styrer de kommunene som kjøpte minst private helsetjenester i fjor med 282 kroner per innbygger. Frp-kommunene brukte også minst per innbygger i 2007. På fire år har Frp-kommunene økt innkjøpet av private tjenester med 57 kroner per innbygger.

Høyre-kommunene topper lista med 536 kroner per innbygger. Det er også Høyre-kommunene som har økt mest i denne valgperioden med 93 kroner per innbygger.

Analysen viser også at det er Ap-kommunen Lødingen i Nordland som bruker mest på private med 1.771 kroner per innbygger. 21 kommuner kjøpte tjenester for mer enn 1.000 kroner per innbygger. 17 kommuner oppga i fjor at de ikke kjøpte tjenester fra private innen kommunehelsetjenesten.

Les også: Voldsom framgang for Ap på fersk måling

SV øker

SV har ordføreren i fem kommuner. Ingen av dem ut til å gjennomføre politikkformuleringene om velferd i SVs arbeidsprogram. Her heter det: «SV vil arbeide for at det offentliges bruk av private tjenester reduseres kraftig.»

SV-ordførerne har økt utgiftene med mellom 7 og 30 prosent de siste fire årene. I snitt brukte SV-ordførerne 536 kroner per innbygger på private helsetjenester, altså mer enn dobbelt så mye som Frp-ordførerne og like mye som kolleger fra Høyre.

Les også: Single etterlyser singelparti

Ap bruker mer

Heller ikke landets 181 Arbeiderparti-ordførere ser ut til å begrense bruken av privat innsats i kommunehelsetjenesten. Riktignok er det i 2010 bare Frp-ordførerne som bruker mindre per innbygger, men Ap-kommunene har økt den private innsatsen med en femdel (20 prosent) i valgperioden. Ap-snittet lå i fjor på 395 kroner per innbygger mot 330 kroner fire år tidligere.

Den største forholdsvise økningen finner du i kommuner med ordfører fra Senterpartiet. De fire siste årene er kjøpet av private tjenester økt med 27 prosent til 419 kroner per innbygger.

Les også: Siv Jensen håper Ap-sympatien tar slutt

Moderat Venstre-vekst

Venstre-ordførerne er de som øker innsatsen minst, med 11 prosent til 524 kroner per innbygger. Den moderate Venstre-økningen skjer riktignok fra et høyt nivå. I 2007 brukte Venstre-kommunene mest per innbygger. Da gikk det 30 kroner mer per innbygger i Venstre-kommunene enn i «utfordreren» Høyre.

I fjor brukte Høyre-ordførerne 12 kroner mer enn Venstre-ordførerne som havner på andreplass i statistikken. Krf-ordførerne plasserer seg midt i laget. De økte kjøpene av private tjenester med 44 kroner per innbygger til 410 kroner i fjor.

Les flere nyheter

Personvernpolicy