Meny

Frp-ordførere kjøper minst private helsetjenester

Fremskrittspartiet (Frp) sin valgkampstand i Karl Johans gate i Oslo, før Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for ideologiske forskjeller og høylytt debatt, er det små forskjeller i hvor mye kommunene i praksis bruker til private helsetjenester.
Kommunenes kjøp av private helsetjenester

Er det sammenheng mellom hvilket parti som sitter med ordføreren og hvor mye kommunen bruker på private tilbud i kommunehelsetjenesten?

I denne NTB-analysen måles kommunene mot hverandre i hvor mye de kjøpte fra private tilbydere i 2007 og 2010. Statistikken måler innkjøp per innbygger rapportert inn til Statistisk sentralbyrå.

Slik kommer kommunene ut i 2010 etter hvem som nå sitter med ordføreren, med prosentvis økning fra 2007 i parentes:

Høyre: 536 kroner (+ 21 prosent)

SV: 536 kroner (+21 prosent)

Venstre: 524 kroner (+ 11 prosent)

Sp: 419 kroner (+ 27 prosent)

KrF: 410 kroner (+ 12 prosent)

Ap: 395 kroner (+ 20 prosent)

Frp: 282 kroner (+ 25 prosent)

(Kilde: Statistisk sentralbyrå /Kostra)

Kommuner med borgerlig ordfører brukte i fjor bare 6 kroner mer per innbygger til private helsetjenester enn kommuner styrt av en ordfører fra de rødgrønne.

Mest overraskende er det kanskje at SV-kommuner med kjøper private tjenester for mer enn dobbelt så mye per innbygger enn Frp-kommuner.

Det viser en analyse NTB har gjort av Statistisk sentralbyrås kostratall over kommunenes kjøp av tjenester fra private i kommunehelsetjenesten.

Les også: Småpartiene føler seg utestengt

Frp bruker minst

Landets 17 Frp-ordførere styrer de kommunene som kjøpte minst private helsetjenester i fjor med 282 kroner per innbygger. Frp-kommunene brukte også minst per innbygger i 2007. På fire år har Frp-kommunene økt innkjøpet av private tjenester med 57 kroner per innbygger.

Høyre-kommunene topper lista med 536 kroner per innbygger. Det er også Høyre-kommunene som har økt mest i denne valgperioden med 93 kroner per innbygger.

Analysen viser også at det er Ap-kommunen Lødingen i Nordland som bruker mest på private med 1.771 kroner per innbygger. 21 kommuner kjøpte tjenester for mer enn 1.000 kroner per innbygger. 17 kommuner oppga i fjor at de ikke kjøpte tjenester fra private innen kommunehelsetjenesten.

Les også: Voldsom framgang for Ap på fersk måling

SV øker

SV har ordføreren i fem kommuner. Ingen av dem ut til å gjennomføre politikkformuleringene om velferd i SVs arbeidsprogram. Her heter det: «SV vil arbeide for at det offentliges bruk av private tjenester reduseres kraftig.»

SV-ordførerne har økt utgiftene med mellom 7 og 30 prosent de siste fire årene. I snitt brukte SV-ordførerne 536 kroner per innbygger på private helsetjenester, altså mer enn dobbelt så mye som Frp-ordførerne og like mye som kolleger fra Høyre.

Les også: Single etterlyser singelparti

Ap bruker mer

Heller ikke landets 181 Arbeiderparti-ordførere ser ut til å begrense bruken av privat innsats i kommunehelsetjenesten. Riktignok er det i 2010 bare Frp-ordførerne som bruker mindre per innbygger, men Ap-kommunene har økt den private innsatsen med en femdel (20 prosent) i valgperioden. Ap-snittet lå i fjor på 395 kroner per innbygger mot 330 kroner fire år tidligere.

Den største forholdsvise økningen finner du i kommuner med ordfører fra Senterpartiet. De fire siste årene er kjøpet av private tjenester økt med 27 prosent til 419 kroner per innbygger.

Les også: Siv Jensen håper Ap-sympatien tar slutt

Moderat Venstre-vekst

Venstre-ordførerne er de som øker innsatsen minst, med 11 prosent til 524 kroner per innbygger. Den moderate Venstre-økningen skjer riktignok fra et høyt nivå. I 2007 brukte Venstre-kommunene mest per innbygger. Da gikk det 30 kroner mer per innbygger i Venstre-kommunene enn i «utfordreren» Høyre.

I fjor brukte Høyre-ordførerne 12 kroner mer enn Venstre-ordførerne som havner på andreplass i statistikken. Krf-ordførerne plasserer seg midt i laget. De økte kjøpene av private tjenester med 44 kroner per innbygger til 410 kroner i fjor.

Les flere nyheter

Populært