Meny

Orkanen Irene:

Monsterstormen truer New York

Dersom orkanen Irene treffer millionbyen New York vil den kunne forårsake store materielle skader. Arkivfoto/satelittfoto: Bebeto Matthews/NOAA (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen Irene øker i styrke og nærmer seg verdensmetropolen New York City.

Vinden kan få en styrke opp mot 44 meter i sekundet og kan forårsake enorme skader dersom den treffer verdensmetropolen, melder CNN.

Oppgradert

I dag, torsdag, beveger Irene seg over Bahamas og ble i natt norsk tid oppgradert fra en kategori to- til kategori tre-orkan. Der har det allerede blitt rapportert om store materielle ødeleggelser på grunn av kraftig vind og store nedbørsmengder.

Les også: Store skader på Bahamas etter Irene

I begynnelsen av helgen er det ventet at orkanen kommer inn over USAs østkyst, og den vil kunne øke ytterligere i styrke når den kommer inn over land. Meteorologene frykter at orkanen kan øke til kategri fire.

I værmeldingene torsdag morgen norsk tid advarer CNN om at orkanen kan treffe storbyen New York med en vindstyrke på opp mot 44 meter i sekundet.

Femti prosents sjanse

Til tross for advarselen, finnes det fortsatt en mulighet som mange håper på: At orkanen likevel ikke vil treffe USAs østkyst og i stedet legge seg over havområdet utenfor kysten.

Men ifølge CNN har muligheten for dette ha avtatt siste døgnet.

– Det er nå 50 prosents sjanse for at dette skjer, sier Jacqui Jeras, meteorologen som melder været på CNN.

Les også: Tornadoer tok nye liv i USA

Om orkanen treffer New York, er sannsynligheten samtidig stor for at også Boston vil rammes av uværet. Boston er på langt nær like stor som millionbyen New York City med mer enn åtte millioner innbyggere, men regnes likevel som en storby med en befolkning på i overkant av 600.000.

Dersom katastrofen inntreffer vil det bli første gang på 20 år at en så kraftig orkan treffer USAs nordlige østkyst.

Kan føre til store skader

Det er fremdeles uklart hvor store skadene kan komme til å bli, men under herjingene til Katarina i 2005, som var en kategori tre-orkan med en vindstyrke på hele 55 meter i sekundet, mistet mer enn 1.800 personer livet. I tillegg førte orkanen til store materielle ødeleggelser og etterlot seg skader for mer enn 100 milliarder dollar, blant annet på grunn av store oversvømmelser som orkanen forårsaket.

CNN-meteorologene regner med at styrken vil avta noe dersom Irene når det nordøstlige fastlandet i USA.

Les også:

Åpner flyplasser i New York

 Hundrevis av flyavganger innstilt

 Snøkaoset i USA

Les flere nyheter her

Populært