Meny

Plyndrer Gaddafis hjem

Opprørssoldater poserer i huset til Gaddafi-datteren Aisha. I bakgrunnen ses en forgylt sofa formet som en havfrue. (AP/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plyndrere fant en gullforgylt sofa formet som en havfrue hos Gaddafis datter Aisha. Se bildene fra luksusen.

Jakten på Gaddafi-trofeer har startet. Mens Libyas mangeårige diktaror har gått i dekning, har opprørssoldater hoppet i Gaddafis seng og kjørt rundt i hans golfbil.

Onsdag tok soldater fra opprørsstyrken seg inn i huset til flere av Muammar Gaddafis barn, blant dem Gadafis 36 år gamle datter Aisha. Sent i går kveld ble det spredt bilder som viser opprørssoldater og sivilbefolkning i hjemmet hennes i Tripoli.

Les også: Innesperrede journalister er sluppet fri i Tripoli

De prøvde klærne hennes og poserte i hennes gullforgylte sofa formet som en havfrue. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal ansiktet på havfruesofaen være inspirert av Aishas eget ansikt.

Bildene fra datterens hjem forsterker inntrykket av at Gaddafi-familien levde en overflod av luksus.

(Se bildeserie øverst).

Stjal biler fra Gaddafi-sønn

Også villaen til Gaddafis sønn al-Saadi ble plyndret onsdag. Omlag 200 personer ransaket luksushuset ved sjøen og skal ha stukket av med fire av bilene hans, en Lamborghini, en BMW, en Audi og en Toyota stasjonsvogn, ifølge Seif Allah, en opprørssoldat som selv var med i plyndringen.

Les også: Gaddafi skal tas, død eller levende

Torsdag fortsatte opprørsstyrkene å kjempe mot det som beskrives som lommer av motstand i Tripoli. Flere steder i byen har det blitt rapportert om gatekamper der Gaddafi-lojale styrker har kontroll.

Samtidig har opprørssoldatene trappet opp jakten på Gaddafis slektninger, medarbeidere og andre tilhengere, opplyser TV-stasjonen Al Arabiya.

Sent onsdag kveld stormet opprørssoldater hotellet Corinthia og krevde å få gjennomsøke alle rom etter rykter om at Gaddafis sønn Saadi befant seg der. Men letingen var resultatløs.

Leter etter Muammar Gaddafi

Fortsatt vet ingen helt sikkert hvor Muammar Gaddafi selv befinner seg. I et lydopptak sendt på libysk TV søndag kveld bedyret Gaddafi at han vil bli i Tripoli «til slutten».

Torsdag formiddag uttalte imidlertid Libyas tidligere sentralbanksjef Farhat Bengdara at han tror Gaddafi har flyktet fra Tripoli og er på vei mot grensen til Algerie med enorme mengder gull for å kjøpe seg beskyttelse og skape motsetninger mellom klaner i landet.

Les også: Libya uten Gaddafi

Libya har gullreserver til en verdi av anslagsvis 10 milliarder dollar, og det meste av reservene oppbevares i Tripoli. Ifølge Bengdara er det svært sannsynlig at Gaddafi og hans krets har forsynt seg av dette, skriver NTB.

NATO bidrar i jakten

NATO hjelper de libyske opprørerne med etterretningsinformasjon i jakten på Muammar Gaddafi og hans sønner, opplyser Storbritannias forsvarsminister Liam Fox.

– Jeg kan bekrefte at NATO forsyner overgangsrådet med etterretning og leteutstyr for å hjelpe dem til å oppspore oberst Gaddafi og andre rester av hans regime, sier Liam Fox til Sky News.

Den britiske forsvarsministeren gjør det klart at NATO vil fortsette å gjennomføre luftangrep så lenge Gaddafis styrker fortsetter å yte motstand.

– Det kan ta tid å rydde dem fullstendig av veien, og det er sannsynlig at noen frustrerende dager vil gå før det libyske folk er fullstendig befridd fra Gaddafis arv, sier Fox.

Spesialstyrker

Ifølge den britiske avisa The Daily Telegraph har Storbritannia også satt spesialstyrker inn på bakken i Libya.

Spesialstyrkene har spilt en nøkkelrolle i kampene i hovedstaden Tripoli og bidrar nå i jakten på Gaddafi, skriver avisa, som oppgir en ikke navngitt tjenestemann i det britiske forsvarsdepartementet som kilde.

Les også: Frykter ikke stammekrig

De britiske soldatene er kledd i sivil og væpnet med samme våpen som opprørerne, ifølge The Daily Telegraph.

Det har ikke kommet noen offisiell bekreftelse på opplysningene, og forsvarsminister Liam Fox avsto torsdag fra å kommentere saken.

Tidligere har det gått rykter om at Gaddafi kunne være på vei i eksil, og landene Angola, Zimbabwe og Sør-Afrika har blitt nevnt som mulige destinasjoner. Også Saudi-Arabia og Venezuela har vært nevnt.

Les flere nyheter her

Populært