Tørkeofre i Mogadishu venter desperat på hjelp

En av leirene for internt fordrevne somaliere i Mogadishu. Desperate ofre for tørken i Somalia strømmer inn til hovedstaden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundretusener av desperate ofre for tørken i Somalia strømmer inn til landets hovedstad Mogadishu i håp om å få hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der blir de møtt av et kaos med spredte kamper, både useriøse og profesjonelle hjelpeorganisasjoner og tusener av landsmenn i samme situasjon. Det forteller Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson, som besøkte byen denne uken.

– Behovene er ekstremt store, og vi har bare sett begynnelsen av denne katastrofen, sier hun til NTB.

Rasmusson forteller om en totalt ødelagt by med istykkerskutte bygninger, hullete gater, lovløshet og flyktninger som har slått seg ned under en provisorisk teltduk der det måtte finnes litt ledig plass. Likevel er det i dag mye mer trafikk i byen enn for få måneder siden.

– Da turde ikke folk bevege seg, og det var enda mer kaos, sier Rasmusson.

– Ikke sett toppen

Omkring 12,4 millioner mennesker på Afrikas Horn skal være truet av den verste tørken som har rammet området på flere tiår. Millioner av mennesker har behov for nødhjelp, og 390.000 barn risikerer å dø av feilernæring, ifølge FN-organet OCHA, som koordinerer nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett små barn ligge døende i sine mødres armer, og snakket med familier som har etterlatt veldig mange medlemmer på veien til Mogadishu, forteller Rasmusson.

Etter å ha besøkt en rekke leirer og prosjekter føler hun seg trygg på at hjelpen som forvaltes av hennes organisasjon, når fram.

– Vi må fortsette å jobbe døgnet rundt for å redde liv.

FN mener Somalia, som har vært herjet av borgerkrig siden 1991, for øyeblikket står overfor den verste humanitære krisen i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har bedt om totalt 13 milliarder kroner i nødhjelp til å takle krisen på Afrikas Horn, men har hittil bare fått inn knapt 6 milliarder kroner, ifølge OCHA.

Nok sikkerhet

Den skjøre sikkerhetssituasjonen i Mogadishu har tidligere gjort det svært vanskelig å nå fram til ofrene for tørkekatastrofen med nødhjelp. Men situasjonen endret seg til det bedre da islamistmilitsen al-Shabaab, som har kontrollert store av Somalia og Mogadishu, trakk seg ut av hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel foregår det fortsatt spredte kamper i byen, og Flyktninghjelpen har fått meldinger om væpnede militsgrupper som stjeler mat som distribueres.

– Hver dag er det flere som dør i skuddvekslinger når mat distribueres, forteller Rasmusson.

Men til tross for Mogadishus svært blodige historie klarer nå profesjonelle organisasjoner som kjenner forholdene, å hjelpe ofrene.

– Vi har også arbeidet i al-Shabaab-kontrollerte områder veldig lenge, understreker Rasmusson.

Også mennesker i deler av Etiopia, Djibouti, Kenya og Uganda i det sentrale østlige Afrika er rammet av tørken, men situasjonen er verst i Somalia.

Les flere nyheter her