Politiet trekker Utøya-båt fra markedet

Båten ble lagt ut på Finn.no. Stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt sier i en pressemelding at nettannonsen skyldes en misforståelse. Foto: Finn.no
Båten ble lagt ut på Finn.no. Stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt sier i en pressemelding at nettannonsen skyldes en misforståelse. Foto: Finn.no

Skarpe reaksjoner gjør at politiet likevel ikke vil selge gummibåten som fullastet med tjenestemenn fra politiets beredskapstropp stanset på vei over til Utøya 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båten ble lagt ut til salgs til høystbydende på annonsemarkedet Finn.no 19. august.

Skarpe reaksjoner fra flere hold førte imidlertid til at politiet ombestemte seg kort tid etter at salget ble omtalt i VG torsdag.

Stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt sier i en pressemelding at nettannonsen skyldes en misforståelse.

- Ufølsomt

– Jeg forstår svært godt at noen reagerer på dette, og at det oppfattes som ufølsomt. Båten skulle aldri vært lagt ut for salg, sier Rustad.

Tidligere sa han at det over lengre tid hadde vært et ønske om å bytte ut båten på grunn av slitasje.

- Det har lenge vært sagt at vi skal kvitte oss med båten og hadde dette vært en helt normal gjenstand ville ingen hos oss reagert på denne fremgangsmåten, sier stabssjef Magne Rustad til ABC Nyheter.

Nå tviler Rustad på at båten i det hele tatt kommer til å bli solgt noen gang.

- Båten kan også bli gjenstand for nye undersøkelser i forbindelse med saken, sier Rustad.

Normal prosedyre

Etter det ABC Nyheter kjenner til har de tjenestemenn ved Nordre Buskerud politidistrikt, som er ansvarlig for nyanskaffelser og salg, hatt en klar forståelse av at båten skal selges. I samråd med en servicemann ble det derfor besluttet å legge den ut for salg.

Slike salg skal normalt ikke detaljgodkjennes av øverste ledelse ved politidistriktet, så lenge en beslutning om enten kjøp eller salg er gjort tidligere.

- Men i denne saken blir et salg helt feil. Både av følelsesmessige årsaker, men også av mulige etterforskningsårsaker framholder Rustad.

Kommunikasjonssvikt

- Her har det vært en svikt i kommunikasjonen internt, sier han.

Båten fikk motorstopp da den skulle frakte beredskapstroppen over til Utøya der Anders Behring Breivik gjennomførte massakren på AUFs sommerleir. Båten har blitt symbolet på kritikken av politiets responstid.

På en pressekonferanse få dager etter hendelsen sa imidlertid politiet i Nordre Buskerud at motorstoppen sparte dem for opp mot ti minutter fordi de kom over i raskere båter med større lastekapasitet.

Rustad sier at de bestemte seg for å kjøpe to nye båter umiddelbart etter massakren på Utøya.

Båten, en 16 fots rød Zodiac II 550 ble lagt ut med en minstepris på 5.000 kroner. Onsdag var høyeste bud oppe i 17.500 kroner.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy