Meny

Datafeil i Helse Bergen kan ha krevd liv

Til sammen er om lag 2.000 røntgensvar og 140 patologiske svar ikke kommet tilbake til lege for gjennomgang og signering i Helse Bergen i perioden fra 26. april i fjor til 15. juni i år, skriver Bergens Tidende. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En alvorlig feil i datasystemet til Helse Bergen førte til at flere tusen røntgen- og prøvesvar ikke kom fram til legene. Feilen kan ha ført til at en person døde.

Til sammen er om lag 2.000 røntgensvar og 140 patologiske svar ikke kommet tilbake til lege for gjennomgang og signering i Helse Bergen i perioden fra 26. april i fjor til 15. juni i år, skriver Bergens Tidende.

Også Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen har vært rammet av den samme datafeilen. Her kom 700 prøvesvar aldri fram til legene, noe som kan ha krevd et liv.

– Vi hadde et dødsfall før sommerferien som kan knyttes til dette, noe som er svært beklagelig. Det er alltid vanskelig å være helt sikker på hva som er årsaken, men vi følte at det var riktig å melde det til Helsetilsynet, sier direktør Radina Trengereid til avisa.

Røntgen- og patologisvarene har ifølge kommunikasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen blitt lagt inn i pasientenes journaler. Men legene har ikke fått melding i postboksen sin om at svarene var klare, og det er ikke kvittert i systemet for at legen har sett prøvesvarene.

– Vi vet ikke hvor mange av svarene som er gjennomgått uten at legen har kvittert i systemet, men vi er i ferd med å gå gjennom alle nå. Det er dessuten ofte telefonkontakt mellom dem som tar røntgenbildene og den som har bestilt bildet, særlig om bildet viser noe utenom det normale, sier Høgli.

Hun understreker at det er vanlig at legene følger opp pasientene selv om de ikke får beskjed i postkassen sin om at prøvesvarene er på plass.

Les flere nyheter her

Populært