Meny

HV-forbud mot skarpe skudd

Tre HV-avdelinger nektes fortsatt å øve med skarp ammunisjon, en drøy måned etter mineulykken i Grovfjord. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre HV-distrikt er det fortsatt forbudt å øve med skarp ammunisjon.

Forsvaret la umiddelbart ned et øvingsforbud med skarp ammunisjon i hele HV etter mineulykken i Grovfjord som skadet en kvinne i femtiårene.

En drøy måned etter ulykken opprettholdes fortsatt forbudet ved tre HV-avdelinger.

- De tre avdelingene som fortsatt har bruksforbud, har mangler innenfor dokumentasjon og rutinebeskrivelser for hvordan ammunisjonshåndteringen skal foregå, sier major Lars William Wroldsen som er presse- og Informasjonsoffiser ved Heimevernsstaben, til ABC Nyheter.

Hemmelig hvilke

Han nekter likevel å opplyse hvilke avdelinger det konkret er snakk om:

- Vi ønsker ikke foreløpig å gå i detalj på hvilke avdelinger det gjelder ettersom dette er unntatt offentligheten.

Den skadde kvinnen satt på terassen da minen ble sprengt. Også hytta fikk store skader. Foto: ScanpixDen skadde kvinnen satt på terassen da minen ble sprengt. Også hytta fikk store skader. Foto: Scanpix

Det var en retningsstyrt personellmine som under øvelsen 13. juli ble detonert og skadet kvinneen utenfor en hytte ved Skoddebergvannet i Grovfjord, sørøst for Harstad.

Les også: Refser flere vådeskudd

Hun satt på terrassen ved stedet hvor Claymore-minen gikk av. Også hytta fikk omfattende skader.

- Etter en så alvorlig hendelse er det viktig for Heimevernet å være grundig i gjennomgangen av rutinene, og bruksforbudet vil bli opprettholdt inntil de tre avdelingene har nødvendig dokumentasjon og rutiner på plass.

Som følge av ulykken i Grovfjord ble det umiddelbart nedsatt en undersøkelseskommisjon fra Forsvarets Operative Hovedkvarter. Foreløpige resultater fra denne kommisjonen pekte på mangler i rutinene for ammunisjonshåndtering i avdelingen som var involvert i ulykken.

Ingen konsekvens for 22. juli

Både kontroller og eventuelle korrigerende tiltak skulle være gjennomført før Heimevernets øvingsaktivitet igjen skulle gjenopptas. Etter granskningen fikk HVs 10 øvrige avdelinger lov til igjen å benytte ammunisjon til øving og trening fra 8. august.

Les også: Heller IT enn HV

Major Wroldsen sier at bruksforbudet ikke har hatt konsekvenser for driften av HV.

- Heimevernet hadde ikke planlagt øving og trening i sommer. Heller ikke HVs bidrag i operasjonene den 22. juli ble berørt da forbudet ikke gjaldt tilgangen til ammunisjon for skarpe operasjoner, sier han.

Populært