Tror ikke på øyenvitner

Bilde av Einar Opsahl lagt ned sammen med blomster for å minnes den drepte. Foto: Scanpix.
Bilde av Einar Opsahl lagt ned sammen med blomster for å minnes den drepte. Foto: Scanpix.

Politiet mener at alt kameratene til den drepte Einar Opsahl husker fra drapsnatten er feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to vitnene, som er nære venner av avdøde var begge tilstede da drapet skjedde på Bislett den 18. juni i sommer. De sto kun 1,5 meter fra gjerningsmannen da det fatale skuddet som drepte Opsahl ble avfyrt.

Omfattende forklaringer

Begge kameratene har siden drapsnatten gitt omfattende forklaringer på både hendelsesforløpet og utseende og klesdrakt til gjerningsmannen.

I følge kameratene kom det til munnhuggeri og et basketak etter at Einar Opsahl forsøkte å få tak i en pirattaxi ved 01-tiden den 18. juni i år. Dette skjedde rett på utsiden av restauranten Tasty Thai på Bislett.

Kort tid etter kom en bil kjørende og stanset rett ved. En mann med asiatisk utseende kom ut av bilen, gikk bort til Einar Opsahl, skjøt han i hodet og forlot stedet i samme bil. Begge kameratene har forklart at dette var en annen bil, som også så helt annerledes ut enn den bilen som kameraten hadde trodd var en pirattaxi, og som sto parkert langs veien.

Les også: Forsvarer vil ha åpne dører under Bislett-fengsling

Utelukker 29-åringen

Etter drapet forsvant begge bilene fra åstedet.

De to kameratene har også gitt en detaljert beskrivelse av gjerningsmannen. Han skal blant annet ha hatt langt flagrende hår. De to vennene har også beskrevet klesdrakten hans detaljert, men av hensyn til etterforskningen og mulige nye vitneavhør ønsker ikke politiet dette offentliggjort foreløpig.

- Det som imidlertid er et faktum er at den klesdrakten de to kameratene har beskrevet er totalt forskjellig fra hva den drapssiktede 29-åringen var iført denne kvelden, sier 29-åringens advokat Morten Engesbak til ABC Nyheter.

Begge de to kameratene var med på en fotokonfrontasjon for en tid tilbake.

UTELUKKER: Min klient er utelukket ved fotokonfrontasjon, sier advokat Morten Engesbak. Foto: ScanpixUTELUKKER: Min klient er utelukket ved fotokonfrontasjon, sier advokat Morten Engesbak. Foto: Scanpix

- Den ene kameraten utelukker at 29-åringen kan være drapsmannen, den andre mener at han ikke ligner på gjerningsmannen og mente at flere andre i fotokonfrontasjonen lignet mer på drapsmannen enn det 29-åringen gjorde, sier Engesbak.

Til tross for dette sitter 29-åringen fremdeles fengslet, siktet for drapet. Politiet har valgt å ikke legge vekt på de to kameratenes forklaringer eller senere fotokonfrontasjonen.

Les også: Bislett-etterforskningen: - Vi mangler flere biter av puslespillet

Flagrende hår

Kameratene har i tillegg til klesdrakten hele tiden beskrevet gjerningsmannen på følgende måte; asiatisk utseende og med langt flagrende hår.

Antrekket til 29-åringen er ubestridt. Politiet har videobilder av han bare 12 minutter etter drapet fra utestedet Bør & Børsen. I tillegg hadde han kort hår.

Etter det ABC Nyheter erfarer mener politiet at det er flere ting som knytter 29-åringen til åstedet. Hans mobiltelefon skal ha vært i nærheten av drapsstedet da Opsahl ble skutt, i tillegg skal et annet vitne ha opplyst at han var på stedet da drapet skjedde.

En mann med marrokansk opprinnelse har forklart at han var på restauranten Tasty Thai sammen med 29-åringen rett før drapet skjedde. Restauranten ligger ved drapsstedet.

- 29-åringen har hele tiden fastholdt at han ikke er involvert i drapet. Det at politiet mener han kan knyttes til Bislett er ikke noe bevis for at han utførte drapet, sier advokat Morten Engesbak til ABC Nyheter.

Les også: Drapssiktet i Bislett-saken hevder han var på nattklubb

Henrettelse

Drapet på Einar Opsahl ble utført som en ren henrettelse.

I følge politiforklaringene til vennene kom Einar og kameratene gående mot Bislett fra Pilestredet. Einar gikk etter hvert bort til en bil som så ut som en klassisk pirattaxi rett ved restauranten Tasty Thai på Bislett. Det oppsto et basketak, som flere vitner har forklart seg motstridende om.

Så kom en annen bil kjørende fra samme retning som avdøde kom gående. Den stoppet i veien, en person løp ut og skjøt Einar Opsahl på kloss hold.

Deretter forsvant begge bilene raskt fra stedet. Både «pirattaxien» og den andre bilen med drapsmannen ombord.

Les også: Bislett-drapet: Narkosiktet 31-åring løslatt

Vennene overbevist

Politiet pågrep noen dager etter drapet føreren av en bil, som stemmer med den beskrivelsen de to kameratene har gitt av bilen som drapsmannen kom kjørende i.

Det er 27-åringen som i dag er siktet for falsk forklaring i saken. Han har forklart seg motstridende for politiet.

Etter det ABC Nyheter erfarer mener 27-åringen at det var han som satt i bilen som Opsahl mente var pirattaxi, og at kameratene har forvekslet de to bilene.

Politiet har så langt i etterforskningen valgt å stole på 27-åringens forklaring. De mener at kameratene til Opsahl har forvekslet de to bilene involvert i saken.

Politiet har også valgt å legge vekt på en 31 år gammel manns forklaring i saken. 31-åringen, som er av marrokansk opprinnelse og en kjenning av politiet, har opplyst at han var på restauranten Tasty Thai sammen med den drapssiktede 29-åringen rett før drapet skjedde.

Snakker usant

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal han ikke ha sett drapshandlingen, men antatt at det var den drapssiktede 29-åringen som løsnet skuddet ut i fra hva som skjedde på stedet. Marrokaneren har selv opplyst til politiet at han ikke var involvert i basketaket på forhånd. Dette står i sterk kontrast til tekniske funn gjort på stedet.

Etter det ABC Nyheter kjenner til mener politiet at forklaringene til de to kameratene ikke er pålitelige fordi de hadde drukket på det tidspunktet drapet skjedde. I tillegg har de kommet med nye opplysninger underveis i etterforskningen.

- Jeg synes ikke det er rart at folk husker litt mer etter hvert som man får tenkt seg om. De har aldri forklart seg motstridende, i motsetning til de to andre vitnene politiet legger så mye vekt på, framholder Morten Engesbak.

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal også den 31-åringen ha vært betydelig beruset da drapet skjedde. Og 27-åringen som hevder han kjørte pirattaxien er tatt i falsk forklaring.

Les også: Dømt 11 ganger tidligere

Her er alle feilene

Politiet mener 29-åringen står bak drapet. De mener at han var på Bislett hele tiden, fra restaurantbesøket og fram til skuddet falt.

Dette betyr at de to kameratene til drapsofferet, som var øyenvitner til drapet, må ta feil på nær sagt samtlige punkter i sine forklaringer.

  • Kameratene til Einar Opsahl har forklart at de så gjerningsmannen komme kjørende til åstedet i en bil, gikk ut av bilen og drepte Opsahl, før han forsvant fra stedet i samme bil.
  • Politiet mener gjerningsmannen var på stedet hele tiden.
  • Kameratene har i avhør beskrevet både hvordan pirattaxien så ut, og hvordan bilen til drapsmannen så ut. Bilene er svært forskjellige. Deres forklaringer beskriver bilen drapsmannen kom i, som svært lik den bilen 27-åringen benyttet.
  • Politiet mener kameratene forveksler bilene.
  • Kameratene har gitt en svært detaljert beskrivelse av hvordan gjerningsmannen så ut. Asiatisk utseende, langt flagrende hår, i tillegg har de beskrevet klesdrakten i detalj.
  • Det eneste som stemmer med den drapssiktede 29-åring er at han har et asiatisk utseende. 29-åringen har kort hår, og var i ført en klesdrakt, totalt motsatt av hva de to kameratene beskriver.
  • Kameratene har utelukket 29-åringen i fotokonfrontasjon.

- Er det mulig at to øyenvitner kan ta så feil, spør advokat Morten Engesbak.

Les flere nyheter

Personvernpolicy