Meny

Tror ikke på øyenvitner

Bilde av Einar Opsahl lagt ned sammen med blomster for å minnes den drepte. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener at alt kameratene til den drepte Einar Opsahl husker fra drapsnatten er feil.

De to vitnene, som er nære venner av avdøde var begge tilstede da drapet skjedde på Bislett den 18. juni i sommer. De sto kun 1,5 meter fra gjerningsmannen da det fatale skuddet som drepte Opsahl ble avfyrt.

Omfattende forklaringer

Begge kameratene har siden drapsnatten gitt omfattende forklaringer på både hendelsesforløpet og utseende og klesdrakt til gjerningsmannen.

I følge kameratene kom det til munnhuggeri og et basketak etter at Einar Opsahl forsøkte å få tak i en pirattaxi ved 01-tiden den 18. juni i år. Dette skjedde rett på utsiden av restauranten Tasty Thai på Bislett.

Kort tid etter kom en bil kjørende og stanset rett ved. En mann med asiatisk utseende kom ut av bilen, gikk bort til Einar Opsahl, skjøt han i hodet og forlot stedet i samme bil. Begge kameratene har forklart at dette var en annen bil, som også så helt annerledes ut enn den bilen som kameraten hadde trodd var en pirattaxi, og som sto parkert langs veien.

Les også: Forsvarer vil ha åpne dører under Bislett-fengsling

Utelukker 29-åringen

Etter drapet forsvant begge bilene fra åstedet.

De to kameratene har også gitt en detaljert beskrivelse av gjerningsmannen. Han skal blant annet ha hatt langt flagrende hår. De to vennene har også beskrevet klesdrakten hans detaljert, men av hensyn til etterforskningen og mulige nye vitneavhør ønsker ikke politiet dette offentliggjort foreløpig.

- Det som imidlertid er et faktum er at den klesdrakten de to kameratene har beskrevet er totalt forskjellig fra hva den drapssiktede 29-åringen var iført denne kvelden, sier 29-åringens advokat Morten Engesbak til ABC Nyheter.

Begge de to kameratene var med på en fotokonfrontasjon for en tid tilbake.

UTELUKKER: Min klient er utelukket ved fotokonfrontasjon, sier advokat Morten Engesbak. Foto: ScanpixUTELUKKER: Min klient er utelukket ved fotokonfrontasjon, sier advokat Morten Engesbak. Foto: Scanpix

- Den ene kameraten utelukker at 29-åringen kan være drapsmannen, den andre mener at han ikke ligner på gjerningsmannen og mente at flere andre i fotokonfrontasjonen lignet mer på drapsmannen enn det 29-åringen gjorde, sier Engesbak.

Til tross for dette sitter 29-åringen fremdeles fengslet, siktet for drapet. Politiet har valgt å ikke legge vekt på de to kameratenes forklaringer eller senere fotokonfrontasjonen.

Les også: Bislett-etterforskningen: - Vi mangler flere biter av puslespillet

Flagrende hår

Kameratene har i tillegg til klesdrakten hele tiden beskrevet gjerningsmannen på følgende måte; asiatisk utseende og med langt flagrende hår.

Antrekket til 29-åringen er ubestridt. Politiet har videobilder av han bare 12 minutter etter drapet fra utestedet Bør & Børsen. I tillegg hadde han kort hår.

Etter det ABC Nyheter erfarer mener politiet at det er flere ting som knytter 29-åringen til åstedet. Hans mobiltelefon skal ha vært i nærheten av drapsstedet da Opsahl ble skutt, i tillegg skal et annet vitne ha opplyst at han var på stedet da drapet skjedde.

En mann med marrokansk opprinnelse har forklart at han var på restauranten Tasty Thai sammen med 29-åringen rett før drapet skjedde. Restauranten ligger ved drapsstedet.

- 29-åringen har hele tiden fastholdt at han ikke er involvert i drapet. Det at politiet mener han kan knyttes til Bislett er ikke noe bevis for at han utførte drapet, sier advokat Morten Engesbak til ABC Nyheter.

Les også: Drapssiktet i Bislett-saken hevder han var på nattklubb

Henrettelse

Drapet på Einar Opsahl ble utført som en ren henrettelse.

I følge politiforklaringene til vennene kom Einar og kameratene gående mot Bislett fra Pilestredet. Einar gikk etter hvert bort til en bil som så ut som en klassisk pirattaxi rett ved restauranten Tasty Thai på Bislett. Det oppsto et basketak, som flere vitner har forklart seg motstridende om.

Så kom en annen bil kjørende fra samme retning som avdøde kom gående. Den stoppet i veien, en person løp ut og skjøt Einar Opsahl på kloss hold.

Deretter forsvant begge bilene raskt fra stedet. Både «pirattaxien» og den andre bilen med drapsmannen ombord.

Les også: Bislett-drapet: Narkosiktet 31-åring løslatt

Vennene overbevist

Politiet pågrep noen dager etter drapet føreren av en bil, som stemmer med den beskrivelsen de to kameratene har gitt av bilen som drapsmannen kom kjørende i.

Det er 27-åringen som i dag er siktet for falsk forklaring i saken. Han har forklart seg motstridende for politiet.

Etter det ABC Nyheter erfarer mener 27-åringen at det var han som satt i bilen som Opsahl mente var pirattaxi, og at kameratene har forvekslet de to bilene.

Politiet har så langt i etterforskningen valgt å stole på 27-åringens forklaring. De mener at kameratene til Opsahl har forvekslet de to bilene involvert i saken.

Politiet har også valgt å legge vekt på en 31 år gammel manns forklaring i saken. 31-åringen, som er av marrokansk opprinnelse og en kjenning av politiet, har opplyst at han var på restauranten Tasty Thai sammen med den drapssiktede 29-åringen rett før drapet skjedde.

Snakker usant

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal han ikke ha sett drapshandlingen, men antatt at det var den drapssiktede 29-åringen som løsnet skuddet ut i fra hva som skjedde på stedet. Marrokaneren har selv opplyst til politiet at han ikke var involvert i basketaket på forhånd. Dette står i sterk kontrast til tekniske funn gjort på stedet.

Etter det ABC Nyheter kjenner til mener politiet at forklaringene til de to kameratene ikke er pålitelige fordi de hadde drukket på det tidspunktet drapet skjedde. I tillegg har de kommet med nye opplysninger underveis i etterforskningen.

- Jeg synes ikke det er rart at folk husker litt mer etter hvert som man får tenkt seg om. De har aldri forklart seg motstridende, i motsetning til de to andre vitnene politiet legger så mye vekt på, framholder Morten Engesbak.

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal også den 31-åringen ha vært betydelig beruset da drapet skjedde. Og 27-åringen som hevder han kjørte pirattaxien er tatt i falsk forklaring.

Les også: Dømt 11 ganger tidligere

Her er alle feilene

Politiet mener 29-åringen står bak drapet. De mener at han var på Bislett hele tiden, fra restaurantbesøket og fram til skuddet falt.

Dette betyr at de to kameratene til drapsofferet, som var øyenvitner til drapet, må ta feil på nær sagt samtlige punkter i sine forklaringer.

  • Kameratene til Einar Opsahl har forklart at de så gjerningsmannen komme kjørende til åstedet i en bil, gikk ut av bilen og drepte Opsahl, før han forsvant fra stedet i samme bil.
  • Politiet mener gjerningsmannen var på stedet hele tiden.
  • Kameratene har i avhør beskrevet både hvordan pirattaxien så ut, og hvordan bilen til drapsmannen så ut. Bilene er svært forskjellige. Deres forklaringer beskriver bilen drapsmannen kom i, som svært lik den bilen 27-åringen benyttet.
  • Politiet mener kameratene forveksler bilene.
  • Kameratene har gitt en svært detaljert beskrivelse av hvordan gjerningsmannen så ut. Asiatisk utseende, langt flagrende hår, i tillegg har de beskrevet klesdrakten i detalj.
  • Det eneste som stemmer med den drapssiktede 29-åring er at han har et asiatisk utseende. 29-åringen har kort hår, og var i ført en klesdrakt, totalt motsatt av hva de to kameratene beskriver.
  • Kameratene har utelukket 29-åringen i fotokonfrontasjon.

- Er det mulig at to øyenvitner kan ta så feil, spør advokat Morten Engesbak.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela
Siste nytt
04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela
Populært