- Morsom togtur

Russlands president Dmitrij Medvedev (nummer to f.v.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-Il (nummer to f.h.) under et toppmøte i den russiske garinsonen Sosnovy Bor onsdag. Foto: Scanpix/AFP.
Russlands president Dmitrij Medvedev (nummer to f.v.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-Il (nummer to f.h.) under et toppmøte i den russiske garinsonen Sosnovy Bor onsdag. Foto: Scanpix/AFP.

Han har inspisert et vannkraftverk og et supermarked, dyppet seg i helbredende vann i Sibir, smakt lokal fisk og fransk rødvin og bukket for en enorm Leninbyste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og Nord-Koreas leder Kim Jong-Il klarer ikke å skjule sin tilfredshet med en «svært morsom» togtur gjennom den russiske villmarken.

- Vi har en svært morsom reise, sa Kim onsdag da han møtte sin vert, Russlands president Dmitrij Medvedev ved et fort i Sibir, i en furuskog 5550 kilometer øst for Moskva.

Kim, som reiser ombord i sitt pansrede tog, brukte fire dager langs den berømte transsibirske jernbanen for å møte den russiske lederen til samtaler om russisk økonomisk støtte og matbistand til hans isolerte stat.


Les også: Nord-Koreas leder på besøk i Russland

Eksentrisk

Kim Jong-Il foretrekker å reise i dette pansrede toget når han er utenlands. Foto: Scanpix/AP. Kim Jong-Il foretrekker å reise i dette pansrede toget når han er utenlands. Foto: Scanpix/AP.

Russland, som vanligvis har få kvaler med å legge til rette for selv de mest eksentriske av vennligsinnede lederes ønsker, la ingen begrensninger på det høyt profilerte besøket.

For toppmøtet med en leder som er kjent for å bekymre seg for sin personlige sikkerhet åpnet russiske myndigheter dørene i en strengt bevoktet garnison utenfor den tradisjonelt buddhistiske byen Ulan-Ude.

Militære tjenestemenn sier til journalister på stedet at Kim er den første utenlandske lederen som har blitt gitt adgang til militærbasen. Da Kims gamle pansrede Mercedes uten nummerskilt svingte inn på hovedplassen i garnisonen Sosnovij Bor (furuskog) kom en gledesstrålende Medvedev personlig ut for å møte den sjeldne gjesten.

Les også: Kim på seilferie mens folket sulter

Virket trett

Kim ønskes velkommen med brød og salt ved ankomst til landsbyen Novobureskij tidligere i uken. Foto: Scanpix/Reuters. Kim ønskes velkommen med brød og salt ved ankomst til landsbyen Novobureskij tidligere i uken. Foto: Scanpix/Reuters.

Da de håndhilste holdt den 45 år gamle russiske lederen albuen til den 69 år gamle lederen. Kim virket trett etter den fire dager lange reisen gjennom Sibir.

Kledd i sin karakteristiske khakiuniform gikk Kim sakte bak Medvedev. Han ble også hjulpet opp trappene.

Etter samtaler med fokus på energisamarbeid og Pyongyangs atomprogram overvar de to lederne militærøvelser, inkludert kommandosoldater som utførte fallskjermhopp.

Et stort hvitt telt og to nomadiske yurter, en hyllest til regionen Buryatias historiske arv, ble satt opp i garnisonen for hedersgjesten og hans følge, som var kledd i sorte dresser med små røde jakkemerker.

Menyen inkluderte kamchatkakrabbe med avokado og lime, pannekaker med lakserogn og den lokale spesialiteten omulfisk med soltørkede tomater og timiansaus. Sammen med måltidet ble det servert eksklusive viner, blant annet Chateau Giscours 2006 fra den franske Bordeaux-regionen Margaux.

Før toppmøtet besøkte Kim Ulan-Ude og bukket foran en enorm byste av Lenin, et landemerke i byen som fremdeles pryder hovedtorget.

Les også: Militærøvelse øker spenningen på Korea-halvøya

Inspiserte supermarked

Den nordkoreanske topplederen ble også tatt med til et supermarked der han inspiserte ulike avdelinger, inkludert den for alkoholholdige drikkevarer. Kim skrøt av at butikker i Pyongyang har flere typer vegetabilske oljer enn hva man kan finne på supermarkedet i Ulan-Ude, sier en russisk tjenestemann som fulgte ham.

Han spurte også om røket laks kjent som balyk, skriver den lokale avisen Baikal-Daily. «God mat», smilte han etter å ha tatt på fisken.

Avisen siterer supermarkedets ansatte, som forteller at mens Kim kikket på butikkhyllene kjøpte hans følge brød og hermetikk. Kim selv fikk en gavekurv som blant annet innehold en flaske rødvin, sier en representant for lokale myndigheter til AFP.

Kim ankom Ulan-Ude i sitt pansrede tog dagen i forveien, på en ukeslang transsibirsk reise som begynte i helgen da han krysset grensen til Russland i øst.

I løpet av reisen har han deltatt på flere ekskursjoner, og blant annet dyppet seg i et basseng fylt med vann fra den berømte Baikalsjøen og besøkt et vannkraftverk i Amurregionen.

Den nordkoreanske lederen er ventet å starte på hjemreisen senere onsdag.

Les flere nyheter

Personvernpolicy