- Tvitre selv eller la være

KRITISK: - Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre, bruker mye tid på sosiale medier og reagerer på at politikere som Libe Rieber-Mohn har ansatte som gjør jobben for seg. - Leserne vil snakke med politikere, ikke assistenter, sier han. Foto: Svein Olav Langåker/Framtida.no
KRITISK: - Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre, bruker mye tid på sosiale medier og reagerer på at politikere som Libe Rieber-Mohn har ansatte som gjør jobben for seg. - Leserne vil snakke med politikere, ikke assistenter, sier han. Foto: Svein Olav Langåker/Framtida.no

Libe Rieber-Mohn (Ap) får kjeft for å benytte seg av «personlig tvitrer».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som Libe Rieber-Mohn, byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, satt i panelet på et debattmøte i hovedstaden i går – gikk det ut en melding fra twitterkontoen hennes.

Les også: Hvem vinner hovedstaden?

«Imponerende evner fra @Libe_RieberMohn når hun klarer å twitre usynlig mens hun snakker på #civitafrokost », kommenterte Kristian Riise fra Unge Høyre, som fra salen ikke kunne se at hun brukte verken mobil eller pc. Alternativet til de imponerende evnene var en PT (personlig tvitrer), konkluderte Riise.

«Dersom politikarar som @Libe_RieberMohn ikkje twitrar sjølve - kvifor i alle dagar er dei på Twitter?», skrev Sveinung Rotevatn, leder for Unge Venstre.

Føler seg lurt

Han utdyper kritikken overfor ABC Nyheter.

- Det er bra at politikere er på Facebook og Twitter. Men poenget må være at det er de selv som gjør det.

- Jeg tror velgere ønsker å snakke med politikerne, ikke en assistent, sier Rotevatn.

Han har selv hatt kontakt med Libe Rieber-Mohn på Twitter tidligere. Men nå lurer han på om det egentlig var hun som svarte på spørsmålene hans.

- Jeg føler meg litt lurt.

IMPONERENDE EVNER? Samtidig som Libe Rieber-Mohn diskuterte skole og eldreomsorg med byrådsleder Stian Løsland (H) på Civitas frokostmøte, sendte hennes rådgiver ut en twittermelding fra hennes konto. Nå får hun kritikk for ikke å skrive alle meldingene selv. Foto: Målfrid Bordvik IMPONERENDE EVNER? Samtidig som Libe Rieber-Mohn diskuterte skole og eldreomsorg med byrådsleder Stian Løsland (H) på Civitas frokostmøte, sendte hennes rådgiver ut en twittermelding fra hennes konto. Nå får hun kritikk for ikke å skrive alle meldingene selv. Foto: Målfrid Bordvik

Professor i medievitenskap, Eli Skogerbø, som forsker på lokalpolitikernes aktivitet på sosiale medier under høstens lokalvalg, bekrefter forventningen om at politikere selv står bak meldingene.

- Vi har sett i flere år at det er et sterkt krav om å være ekte på sosiale medier. Det er et krav fra omverdenen, og som mange politikere også setter til seg selv. Skal man være troverdig på Twitter, Origo eller andre sosial medier, så må man skrive selv, sier Skogerbø.

Ifølge Libe Rieber-Mohn er det sjelden at hun ikke skriver selv.

- Jeg legger for det meste ut meldinger på sosiale medier selv, men noen ganger ber jeg en rådgiver å legge ut for meg hvis jeg har dårlig tid. I dette tilfelle hadde jeg avtalt at min rådgiver skulle legge ut ren informasjon om hvordan du kan forhåndsstemme, skriver Rieber-Mohn i en e-post via sin rådgiver til ABC Nyheter.

Urimelig krav?

Professor Skogerbø mener at forventningene fra leserne, til tider er urimelig.

- Man kan ikke gå rundt og tro at alle politikere til en hver tid gjør alt selv. Det er naturlig at politikere som har et stort apparat rundt seg, bruker dette apparatet for å få ut budskapet på flere kanaler. Det er kanskje et umenneskelig krav at politikere skal på stå på stand, delta i debatter, være utadvendt, samtidig som de oppdaterer Facebook og Twitter.

Dersom man ikke har tid til å skrive sine egne meldinger på Twitter eller andre steder, bør man heller la være, mener Unge Venstre-lederen.

- Lars Sponheim gjorde det klart at han var på Stortinget, ikke på Facebook – mens Trine Skei Grande er kjempeaktiv. Begge to har vært dyktige ledere for Venstre. Poenget er at om man skal være på Twitter, så bør det være en genuin kontakt, ikke et valgkampverktøy som man delegerer til assistentene sine.

- Viktigst å være der

- Er det uklokt av politikerne å ikke ta seg av sosiale medier selv?

- Det er uklokt å si at man alltid tvitrer selv hvis man ikke gjør det. Hvis ikke er det greit, sier professoren i medievitenskap.

Hun viser til at Jonas Gahr Støre har sagt at han alltid tvitrer selv, mens Jens Stoltenberg er klar på at han ikke gjør alt selv. Det viktigste er tross alt at man er på sosiale medier, mener forskeren. Størst gevinst får man imidlertid om man selv er til stede.

- Det sentrale er hva man sier, hvilket budskap man har og hvor interessant det er. Ved å være der selv får man mest tillit, sier Skogerbø.

- Brukes for å få oppmerksomhet

Hun understreker at tradisjonelle medier fremdeles er den viktigste kanalen for politikere som vil være synlige i valgkampen.

- Sosiale medier er et supplement, som mange politikere bruker for å få oppmerksomhet, særlig fra journalister, sier forskeren.

På spørsmål om hvordan Rieber-Mohn bruker sosiale melder, svarer hun dette:

- Jeg forsøker å legge ut bilder fra ting jeg har gjort i løpet av dagen med en kort melding, og svarer så godt jeg kan på de innspillene som kommer. Det er morsomt med sosiale medier og det er fremdeles en ny kanal for å komme i kontakt med velgere og folk som synes det er hyggelig å følge meg.

Hvordan synes du politikerne klarer seg på sosiale medier? Skriv gjerne en kommentar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden