Undersøkelse om lokaldemokrati:Slik blir folkevalgte overstyrt

Vil møte en 170 cm høy direktivbunke fra staten: Fylkespolitikere i Oppland. Foto: Thomas Vermes
Vil møte en 170 cm høy direktivbunke fra staten: Fylkespolitikere i Oppland. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventningsfulle fylkespolitikere ved valgkampstart i Oppland. - Men se opp, staten gir dere altfor lite spillerom, advarer KS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkespartiene i Oppland sto sammen om demokratisk valgkampåpning på Lillehammer. Partiene står sammen også om én annen ting: At lokaldemokratiet må styrkes.

For en fersk spørreundersøkelse kommunenes interesseorganisasjon KS har fått NorgesBarometeret til å gjennomføre blant lokalpolitikere, viser følgende:

  • 75 prosent av kommune- og fylkestingspolitikerne mener statlig detaljstyring fører til dårligere avgjørelser for innbyggerne.
  • 79 prosent av dem mener staten må gi dem mer tillit til lokale prioriteringer, selv om tilbudet kan bli ulikt fra kommune til kommune.
  • 55 prosent av dem mener Fylkesmannen går for langt inn i utøvelsen av skjønn.
  • Også SV er enig med de øvrige i dette, men med noe lavere tilslutning. På ett spørsmål, om Fylkesmannen går for langt, er SV svakt uenig. Høyest tilslutning til synspunktene om statlig overkjøring, ligger Høyre og Fremskrittspartiet - faktisk høyere enn Senterpartiet.

897 lokalpolitikere svarte. Og fra SV til Frp er det altså stort flertall for å mene at staten går for langt i å innskrenke lokalpolitikernes spillerom.

Like høy som Vågeng

Tallene ble presentert på en pressekonferanse onsdag, der KS' administrerende direktør Sigrun Vågeng - 168 cm på strømpelesten - stilte seg ved siden av en like høy stabel papirer.

Sigrun Vågeng: - Disse papirene styrer de folkevalgte. Foto: Thomas VermesSigrun Vågeng: - Disse papirene styrer de folkevalgte. Foto: Thomas Vermes

- Se denne papirbunken: Denne stabelen inneholder alle veiledere, forskrifter og andre retningslinjer fra staten som kommunene må overholde. Og da har vi ikke engang tatt med Arbeidsmiljøloven, sa Vågeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvert enkelt dokument som kommer fra staten, er med på å innskrenke den lokale handlefriheten, sier hun.


11.500 bastet og bundet?

- Det er lokalvalg snart. Representanter fra alle partier sitter i vårt styre. Og alle partiene har det til felles at de er opptatt av lokaldemokratiet, sa Vågeng, og la fram sitater fra alle partienes programmer for styrket lokaldemokrati.

Det skjer foran kommune- og fylkestingsvalget 11. og 12. september. Men også foran en varslet stortingsmelding om lokalforvaltningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det skal velges mer enn 11.500 politikere. De skal forholde seg til det som ligger der allerede, men også til sine velgerne, framholder Vågeng.

- Vi mener at den makten som utøves av direktorater, i større grad kan utøves av lokalpolitikerne, legger hun til.

Anklager staten for EØS

- Ett ord dere ikke har nevnt i anklagene mot statlig detaljstyring, er EØS-avtalen. Hvor mange cm av papirsøylen deres springer ut av EØS, og hva mener KS om den virkningen av EØS?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vet ikke hvor mange cm EØS gir, men vi vet at omtrent 70 prosent av alt som bestemmes, er EØS-relatert, svarer Vågeng.

KS-direktør for interessepolitikk, Helge Eide, påpeker at mye av EØS er et rammeverk som blir implementert nasjonalt.

- Og Norge er verdensmester i oppfølging. Det som har bydd på mest bryderi for kommunene, er offentlige anskaffelser. Der har Norge nasjonalt bestemt å gå mye lenger enn hva EØS-avtalen krever, sier Eide til ABC Nyheters spørsmål.

Les flere nyheter her