Meny

- Føler at folk ser ned på meg

BLIR STIGMATISERT: Gravide som av ulike årsaker ikke klarer å slutte å røyke blir stigmatisert og sett ned på. FOTO: colourbox Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hjelper å kutte ut halvveis i graviditeten - det greier ikke "Trine".

Derfor skal du slutte
  • Barnet ditt får bedre vekst- og utviklingsmuligheter fordi du bedrer oksygen- og næringstilførselen. Forskere ved Medisinsk fødselsregister har tidligere konkludert med at hvis alle kvinner slutter å røyke før svangerskapet, vil andelen veksthemmede barn minke med 12 prosent.
  • Du reduserer risikoen for komplikasjoner som tidlig vanngang, løsning av morkaken, blødninger og infeksjoner.
  • Du reduserer risikoen for spontanabort, dødfødsel og for tidlig fødsel. Svangerskapet er i gjennomsnitt en uke lengre blant kvinner som ikke røyker, sammenlignet med dem som røyker.
  • Du gir barnet bedre lungefunksjon og et bedre immunforsvar.
  • Du reduserer risikoen for krybbedød.
  • Du reduserer risikoen for at barnet ditt utvikler astma.
  • Du reduserer risikoen for at barnet ditt får atferdsvansker og lese- og skriveproblemer.

"Trine" venter sitt tredje barn og føler seg som en taper fordi hun ikke ennå har klart å stumpe røyken. Forskning viser at kvinner som slutter å røyke halvveis i svangerskapet, har mye mindre risiko for å få barn med lav fødselsvekt enn de som røyker i ni måneder.

Gravide "Trine" fra Oslo er 33 år og flau over at hun ikke har klart å slutte å røyke i denne graviditeten, selv om det var det som var målet hennes.

Hun tør ikke lenger sitte ute på terrassen og ta seg en røyk om kvelden. Nå røyker hun i smug under lufteturer med hunden, og har allerede sett noen som kikker stygt på henne og røyken.

Har klart å kutte

Av hensyn til familien og arbeidsgiveren har hun ikke lyst til å stå fram med sitt eget navn.

– Jeg har fortalt legen min at jeg røyker. Han rådet meg selvsagt til å kutte røyken helt, men understreket at det hjelper å kutte antall sigaretter daglig også, sier hun.

Det har hun gjort. Før hun ble gravid røykte hun rundt 10 sigaretter om dagen. Nå er hun nede i et par stykker på kveldstid og håper at hun skal klare å slutte helt.

Sterke meninger

Gravide som røyker er tydelig som noe provoserer mange. I forumet Barnimagen.com er meningene mange, sterke og til dels fordømmende overfor de gravide som ikke klarer eller vil slutte å røyke.

Forumtråden om gravide røykere har surret og gått i tre år.

– Greit at du røyker hvis det bare er deg selv. Men nå røyker du og skader i tillegg et lite barn som ikke engang kan velge selv, skriver en bruker.

– Det styggeste jeg ser er store mager og røyk i hånden, røyk i det minste alene ikke i all offentlighet!, mener en annen

– Jeg slutta å røyke den dagen jeg ble gravid, men jeg skjønner veldig godt de som ikke klarer det. Moren min røyket i hele svangerskapet med meg og begge søstrene mine. Jeg mener at det er opp til hver enkelt å ta den avgjørelsen om å røyke/ikke røyke, det er ingen som har noe med det, mener "guttemamma".

Ikke bli helseterrorister

– Vi skal ikke så langt tilbake i tid før ingen reagerte på at gravide røykte. Nå vet vi mye mer om de mulige skadevirkningene, og det er viktig at vi kommuniserer dette, i folkehelsens navn. Men det betyr ikke at vi skal bli helseterrorister og skremme livet av gravide som røyker, sier Steinar Westin, fastlege og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, NTNU.

Skal ikke føle skam

Som lege synes han det er viktig at gravide som røyker også bør sees på med romslighet.

– Å føle skam og skyldfølelse gagner ingen, og vil bare bli en tilleggsbelastning. Selv om vi vet at sigarettrøyk kan være skadelig for fosteret, er dette bare en av mange risikofaktorer og skumle ting som kan skje. Vi kan legge til veldig mye annet; Alkohol, infeksjoner, genetiske faktorer, uforutsigbare ting. Et svangerskap kan aldri bli et nullrisiko-prosjekt, uansett hvor sunt man lever. Men oftest går det jo bra.

– Vi må ikke miste perspektivet og tro at alle som røyker vil få morkakesvikt, små barn eller barn med astma og allergier. Verden er ikke svart hvit.

Utsett dagens første

Steinar Westin råder alltid gravide til å slutte å røyke. Også de som sier de ikke greier det.

– Da snakker jeg med henne om hva det vil si å ikke greie å slutte. Noen greier det likevel, nettopp i denne fasen. Gravide får på en måte hjelp av naturen fordi mange er kvalme og ikke har så lyst på sterke ting som kaffe og røyk. Men dersom hun likevel ikke klarer det, er det viktig å prøve å få henne til å kutte ned på antall sigaretter, for eksempel ved å utsette dagens første så lenge som mulig. Da får hun lange perioder uten røyk, og det tror vi hjelper, sier Steinar Westin.

Ikke nok å kutte antall sigaretter

Men kanskje er det ikke nok.

– Det er klart det er bra å røyke mindre. Men dette er et budskap man skal være litt forsiktig med å gå ut med. Forskning viser nemlig at gravide som f.eks. går fra 14 til 7 sigaretter får i seg like mye nikotin. De røyker nemlig disse sigarettene mer effektivt i form av å inhalere oftere og kraftigere, sier Kjell Haug, professor på Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitet i Bergen. Han har forsket mye på røyking i svangerskapet.

Svært gunstig å slutte halvveis

Røyker du, vil det ha stor positiv effekt på barnet i magen dersom du klarer å slutte halvveis i svangerskapet.

– Hvis mor slutter å røyke etter 4-5 måneder i svangerskapet er det liten risiko for at røykingen fører til barnet får lav fødselsvekt eller at morkaken løsner. Vi hadde kanskje forventet at røyking tidlig i svangerskapet skulle gi økt risiko for misdannelser f.eks i hjertet. Det har vi ikke funnet, sier Kjell Haug.

Det eneste vi vet her med sikkerhet er at det er økt forekomst av leppe – og ganesepalte dersom mor røyker i svangerskapet, sier han.

SLUTT HALVVEIS: Ny forskning viser at gravide som slutter å røyke halvveis i svangerskapet, ikke har noen større risiko for å få barn med lavere fødselsvekt eller få morkakeløsning. Foto: Colourbox

SLUTT HALVVEIS: Ny forskning viser at gravide som slutter å røyke halvveis i svangerskapet, ikke har noen større risiko for å få barn med lavere fødselsvekt eller få morkakeløsning. Foto: Colourbox

Flest unge gravide som røyker

I 2009 oppga 19 prosent av gravide kvinner at de røykte i begynnelsen og 8 prosent i slutten av svangerskapet. De yngste gravide røyker mest.

Av gravide under 20 år som ga opplysninger om røykevaner, røykte 49 prosent i begynnelsen og 23 prosent ved slutten av svangerskapet.

Aldersgruppen 30-34 år røykte minst, henholdsvis 14 og 6 prosent ved svangerskapets begynnelse og slutt, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Flere klarer å slutte

Langt flere gravide klarer å slutte å røyke nå enn for ti år siden.

- Sammenligner vi med tall fra 80-tallet da vi begynte å forske på dette, har det vært en gledelig utvikling. Da røykte 25 prosent av de gravide ved fødsel, nå er tallet mellom 5 og 10 prosent. Om det blir enda lavere enn dette, har vi ingen holdepunkter for å si. Utviklingen går hvert fall saktere nå, sier Kjell Haug.

Sliter ofte med andre ting

De som fortsetter å røyke når de er gravide, har gjerne litt mer å slite med enn andre, og bruker ofte røyk til å roe seg ned eller som stimuli. De har lavere utdannelse og tjener mindre enn gjennomsnittet av befolkningen, viser forskning.

– Kanskje har ikke helseopplysningen så stor gjenklang i denne delen av befolkningen, eller så bruker de røyk på en måte som gjør at det er vanskelig å slutte, sier Kjell Haug.

Han tror røyking i svangerskapet blir ekstra stigmatiserende fordi også en tredje person blir påvirket.

– Mange har nok lett for å løfte en moralsk pekefinger, men man skal selvfølgelig ha respekt for disse gravide som andre gravide.

Klandrer seg selv

Sigarettene som "Trine" har klart å kutte, har hun erstattet med snus. Det har hun lest er mindre skadelig for fosteret. Hun har vært på ultralyd og alt ser normalt ut med den lille babyen som kommer om noen måneder.

- Det siste jeg vil er at babyen min skal lide, og jeg klandrer meg selv for at jeg ikke har styrke nok, sier hun.

- Er det bedre å snuse?

- Ja. Det er "sunnere" å snuse enn å røyke. Man får i seg nikotin når man snuser, og det gjør at blodårene i morkaken trekker seg sammen. Da får barnet mindre surstoff fra mor. Det er uheldig, men vi har ikke sett konkrete hjerneskader som skyldes dette. Men når man røyker får barnet også i seg kullos. Og det er det stoffet i røyken man mener medfører økt risiko for lav fødselsvekt, løsning av morkaken og fosterdød sent i svangerskapet, sier Kjell Haug.

Les også:

Dette skjer når du røyker

Derfor får du ufordragelige barn

Røykere bør ikke ha barn i senga

Navn som aldri går av moten

Denne saken ble skrevet for BarniMagen av klikk.no.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset
Siste nytt
16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset
Populært