- Føler at folk ser ned på meg

BLIR STIGMATISERT: Gravide som av ulike årsaker ikke klarer å slutte å røyke blir stigmatisert og sett ned på. FOTO: colourbox
BLIR STIGMATISERT: Gravide som av ulike årsaker ikke klarer å slutte å røyke blir stigmatisert og sett ned på. FOTO: colourbox Foto: Colourbox.com

Det hjelper å kutte ut halvveis i graviditeten - det greier ikke "Trine".

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor skal du slutte
  • Barnet ditt får bedre vekst- og utviklingsmuligheter fordi du bedrer oksygen- og næringstilførselen. Forskere ved Medisinsk fødselsregister har tidligere konkludert med at hvis alle kvinner slutter å røyke før svangerskapet, vil andelen veksthemmede barn minke med 12 prosent.
  • Du reduserer risikoen for komplikasjoner som tidlig vanngang, løsning av morkaken, blødninger og infeksjoner.
  • Du reduserer risikoen for spontanabort, dødfødsel og for tidlig fødsel. Svangerskapet er i gjennomsnitt en uke lengre blant kvinner som ikke røyker, sammenlignet med dem som røyker.
  • Du gir barnet bedre lungefunksjon og et bedre immunforsvar.
  • Du reduserer risikoen for krybbedød.
  • Du reduserer risikoen for at barnet ditt utvikler astma.
  • Du reduserer risikoen for at barnet ditt får atferdsvansker og lese- og skriveproblemer.

"Trine" venter sitt tredje barn og føler seg som en taper fordi hun ikke ennå har klart å stumpe røyken. Forskning viser at kvinner som slutter å røyke halvveis i svangerskapet, har mye mindre risiko for å få barn med lav fødselsvekt enn de som røyker i ni måneder.

Gravide "Trine" fra Oslo er 33 år og flau over at hun ikke har klart å slutte å røyke i denne graviditeten, selv om det var det som var målet hennes.

Hun tør ikke lenger sitte ute på terrassen og ta seg en røyk om kvelden. Nå røyker hun i smug under lufteturer med hunden, og har allerede sett noen som kikker stygt på henne og røyken.

Har klart å kutte

Av hensyn til familien og arbeidsgiveren har hun ikke lyst til å stå fram med sitt eget navn.

– Jeg har fortalt legen min at jeg røyker. Han rådet meg selvsagt til å kutte røyken helt, men understreket at det hjelper å kutte antall sigaretter daglig også, sier hun.

Det har hun gjort. Før hun ble gravid røykte hun rundt 10 sigaretter om dagen. Nå er hun nede i et par stykker på kveldstid og håper at hun skal klare å slutte helt.

Sterke meninger

Gravide som røyker er tydelig som noe provoserer mange. I forumet Barnimagen.com er meningene mange, sterke og til dels fordømmende overfor de gravide som ikke klarer eller vil slutte å røyke.

Forumtråden om gravide røykere har surret og gått i tre år.

– Greit at du røyker hvis det bare er deg selv. Men nå røyker du og skader i tillegg et lite barn som ikke engang kan velge selv, skriver en bruker.

– Det styggeste jeg ser er store mager og røyk i hånden, røyk i det minste alene ikke i all offentlighet!, mener en annen

– Jeg slutta å røyke den dagen jeg ble gravid, men jeg skjønner veldig godt de som ikke klarer det. Moren min røyket i hele svangerskapet med meg og begge søstrene mine. Jeg mener at det er opp til hver enkelt å ta den avgjørelsen om å røyke/ikke røyke, det er ingen som har noe med det, mener "guttemamma".

Ikke bli helseterrorister

– Vi skal ikke så langt tilbake i tid før ingen reagerte på at gravide røykte. Nå vet vi mye mer om de mulige skadevirkningene, og det er viktig at vi kommuniserer dette, i folkehelsens navn. Men det betyr ikke at vi skal bli helseterrorister og skremme livet av gravide som røyker, sier Steinar Westin, fastlege og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, NTNU.

Skal ikke føle skam

Som lege synes han det er viktig at gravide som røyker også bør sees på med romslighet.

– Å føle skam og skyldfølelse gagner ingen, og vil bare bli en tilleggsbelastning. Selv om vi vet at sigarettrøyk kan være skadelig for fosteret, er dette bare en av mange risikofaktorer og skumle ting som kan skje. Vi kan legge til veldig mye annet; Alkohol, infeksjoner, genetiske faktorer, uforutsigbare ting. Et svangerskap kan aldri bli et nullrisiko-prosjekt, uansett hvor sunt man lever. Men oftest går det jo bra.

– Vi må ikke miste perspektivet og tro at alle som røyker vil få morkakesvikt, små barn eller barn med astma og allergier. Verden er ikke svart hvit.

Utsett dagens første

Steinar Westin råder alltid gravide til å slutte å røyke. Også de som sier de ikke greier det.

– Da snakker jeg med henne om hva det vil si å ikke greie å slutte. Noen greier det likevel, nettopp i denne fasen. Gravide får på en måte hjelp av naturen fordi mange er kvalme og ikke har så lyst på sterke ting som kaffe og røyk. Men dersom hun likevel ikke klarer det, er det viktig å prøve å få henne til å kutte ned på antall sigaretter, for eksempel ved å utsette dagens første så lenge som mulig. Da får hun lange perioder uten røyk, og det tror vi hjelper, sier Steinar Westin.

Ikke nok å kutte antall sigaretter

Men kanskje er det ikke nok.

– Det er klart det er bra å røyke mindre. Men dette er et budskap man skal være litt forsiktig med å gå ut med. Forskning viser nemlig at gravide som f.eks. går fra 14 til 7 sigaretter får i seg like mye nikotin. De røyker nemlig disse sigarettene mer effektivt i form av å inhalere oftere og kraftigere, sier Kjell Haug, professor på Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitet i Bergen. Han har forsket mye på røyking i svangerskapet.

Svært gunstig å slutte halvveis

Røyker du, vil det ha stor positiv effekt på barnet i magen dersom du klarer å slutte halvveis i svangerskapet.

– Hvis mor slutter å røyke etter 4-5 måneder i svangerskapet er det liten risiko for at røykingen fører til barnet får lav fødselsvekt eller at morkaken løsner. Vi hadde kanskje forventet at røyking tidlig i svangerskapet skulle gi økt risiko for misdannelser f.eks i hjertet. Det har vi ikke funnet, sier Kjell Haug.

Det eneste vi vet her med sikkerhet er at det er økt forekomst av leppe – og ganesepalte dersom mor røyker i svangerskapet, sier han.

SLUTT HALVVEIS: Ny forskning viser at gravide som slutter å røyke halvveis i svangerskapet, ikke har noen større risiko for å få barn med lavere fødselsvekt eller få morkakeløsning. Foto: Colourbox

SLUTT HALVVEIS: Ny forskning viser at gravide som slutter å røyke halvveis i svangerskapet, ikke har noen større risiko for å få barn med lavere fødselsvekt eller få morkakeløsning. Foto: Colourbox

Flest unge gravide som røyker

I 2009 oppga 19 prosent av gravide kvinner at de røykte i begynnelsen og 8 prosent i slutten av svangerskapet. De yngste gravide røyker mest.

Av gravide under 20 år som ga opplysninger om røykevaner, røykte 49 prosent i begynnelsen og 23 prosent ved slutten av svangerskapet.

Aldersgruppen 30-34 år røykte minst, henholdsvis 14 og 6 prosent ved svangerskapets begynnelse og slutt, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Flere klarer å slutte

Langt flere gravide klarer å slutte å røyke nå enn for ti år siden.

- Sammenligner vi med tall fra 80-tallet da vi begynte å forske på dette, har det vært en gledelig utvikling. Da røykte 25 prosent av de gravide ved fødsel, nå er tallet mellom 5 og 10 prosent. Om det blir enda lavere enn dette, har vi ingen holdepunkter for å si. Utviklingen går hvert fall saktere nå, sier Kjell Haug.

Sliter ofte med andre ting

De som fortsetter å røyke når de er gravide, har gjerne litt mer å slite med enn andre, og bruker ofte røyk til å roe seg ned eller som stimuli. De har lavere utdannelse og tjener mindre enn gjennomsnittet av befolkningen, viser forskning.

– Kanskje har ikke helseopplysningen så stor gjenklang i denne delen av befolkningen, eller så bruker de røyk på en måte som gjør at det er vanskelig å slutte, sier Kjell Haug.

Han tror røyking i svangerskapet blir ekstra stigmatiserende fordi også en tredje person blir påvirket.

– Mange har nok lett for å løfte en moralsk pekefinger, men man skal selvfølgelig ha respekt for disse gravide som andre gravide.

Klandrer seg selv

Sigarettene som "Trine" har klart å kutte, har hun erstattet med snus. Det har hun lest er mindre skadelig for fosteret. Hun har vært på ultralyd og alt ser normalt ut med den lille babyen som kommer om noen måneder.

- Det siste jeg vil er at babyen min skal lide, og jeg klandrer meg selv for at jeg ikke har styrke nok, sier hun.

- Er det bedre å snuse?

- Ja. Det er "sunnere" å snuse enn å røyke. Man får i seg nikotin når man snuser, og det gjør at blodårene i morkaken trekker seg sammen. Da får barnet mindre surstoff fra mor. Det er uheldig, men vi har ikke sett konkrete hjerneskader som skyldes dette. Men når man røyker får barnet også i seg kullos. Og det er det stoffet i røyken man mener medfører økt risiko for lav fødselsvekt, løsning av morkaken og fosterdød sent i svangerskapet, sier Kjell Haug.

Les også:

Dette skjer når du røyker

Derfor får du ufordragelige barn

Røykere bør ikke ha barn i senga

Navn som aldri går av moten

Denne saken ble skrevet for BarniMagen av klikk.no.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden