Pikante avsløringer i ny bok:

- Kamprad var aktiv nazist

En av verdens rikeste personer, IKEAs grunnlegger Ingvar Kamprad (85), beskyldes i ny bok for å ha vært aktivt nazist under andre verdenskrig. Foto: Heribert Proepper (AP Photo)
En av verdens rikeste personer, IKEAs grunnlegger Ingvar Kamprad (85), beskyldes i ny bok for å ha vært aktivt nazist under andre verdenskrig. Foto: Heribert Proepper (AP Photo)

IKEA-gründeren Ingvar Kamprad beskyldes for å ha vært aktiv nazist i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske møbelgigantens grunnlegger Ingvar Kamprad (85) beskyldes for å ha vært aktivt partimedlem i det svenske nazipartiet Svensk Socialistisk Samling (SSS - også kalt «Lindholmarna»), avslører Sveriges Television (SVT).

Under andre verdenskrig skal han ha vært en aktiv ungdomspolitiker som blant annet var engasjert i å verve nye medlemmer til partiet.

Les også: - Kamprad gjemmer IKEAs milliarder

Fikk egen mappe

Allerede i 1943 skal det svenske sikkerhetspolitiet ha opprettet en mappe på den da 17 år gamle Ingvar Kamprad, der han ble oppført med følgende kommentarer:

«Aktiv nazist. Partimedlem. Verver medlemmer.»

Avsløringene om IKEA-gründerens fortid har vært kjent siden 1990-tallet, men de detaljerte opplysningene om hans aktive rolle i SSS kom først frem under SVTs Aktuelt-sending tirsdag i forbindelse med lanseringen av journalisten Elisabeth Åsbrinks nye bok «Och i Wienerwald står träden kvar».

– Det er litt rart at Ingvar Kamprad ikke selv har gått ut med disse opplysningene, sier hun til Aktuellt – SVTs versjon av Dagsrevyen.

Ble avskrevet som ungdomssynder

Tidligere har Kamprad selv avskrevet sine nazisympatier som «ungdomssynder», men hevdet da at dette var noe som lå i hans fortid og at det aldri skal ha stukket særlig dypt.

Daniel Poohl i det antirasistiske magasinet Expo mener at de nye opplysningene er alvorlige, og mener Sverige har krav på å vite sannheten om Kamprads fortid.

– Det handler ikke om «å ramle inn på et møte på slump», men om å verve medlemmer, sier Expo-redaktøren i et intervju med SVT.

Les også: IKEA-boss åpner bank

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet har verken Kamprad selv eller IKEA Sveriges presseansvarlig Ylva Magnusson ønsket å uttale seg om de nye avsløringene.

Avisen har imidlertid snakket med IKEA-sjefens talsperson Per Heggenes, som forteller at han ikke har sett SVTs nyhetsinnslag og at han derfor ikke kan kommentere saken.

Skildrer virkelige hendelser

Boken «Och i Wienerwald står träden kvar» skildrer en av mange virkelige menneskeskjebner som utspant seg i Sverige i forrige århundre. Den unge Otto Ullmann fra Wien tok med seg en gruppe jødiske barn til Sverige. De skulle skjules for nazistene med hjelp fra den svenske statskirken, men under forutsetning at de lot seg døpe og at de kom uten sine foreldre.

Otto kom etter hvert til familen Kamprads store gård i Elmtaryd, der han ble gårdsgutt og snart venn med sønnen i huset - Ingvar Kamprad - som på denne tiden skal ha vært aktiv i den nazistsympatiserende Nysvenska Rörelsen, og i en periode altså i tillegg ha svært aktiv i SSS.

Les også: - Jeg har ingen arvtager

Det er i denne sammenheng at bokens forfatter Elisabeth Åsbrink avslører nye, pikante og tidligere ukjente fakta om Kamprads nazikoblinger. En viktig detalj som kommer frem er at Kamprads kontakt med Nysvenskarna og deres leder Per Engdahl ikke har vært et tilfeldig møte som kan avfeies som ungdommsynder under nazismens seiersår under krigen. Deres vennskapsforhold skal ha fortsatt til langt etter verdenskrigens slutt og Hitlers nederlag, selv etter at verden fikk fullt innsyn i bevegelsens ondsinnede handlinger.

Tette bånd

Da Ingvar Kamprad giftet seg i 1950 var Per Engdahl en av få gjester som var invitert utenom slekten, og Kamprad skal den gangen ha skrevet i et brev brev til Engdahl at han «er stolt for å få være en del av i den nysvenske kretsen».

Engdahl var også aktiv i arbeidet med å hjelpe til med å holde norske og danske nazister unna rettsoppgjørene etter krigens slutt og han skal ha vært en sentral person i arbeidet med å knytte sammen høyreekstremistiske organisasjoner i Europa i etterkrigstiden.

Så sent som i fjor skal IKEA-gründeren ha understreket følgende i et intervju med bokens forfatter Elisabeth Åsbrink:

– At Per Engdahl var et stort menneske, det kommer jeg til å holde ved så lenge jeg lever.

Les også: IKEA gir 327millioner til fattige

På samme tid var den jødiske flyktingen Otto Ullmann også vært en av hans nærmeste venner og medarbeidere i oppbyggingen av det fremtidige vedensforetaket IKEA.

Etter at Kamprads fortid ble kjent, uttalte han seg om sine holdninger i ungdomstiden i intervju med SVT i 2008:

– Jeg ble kalt nazist, men sannheten er at jeg i så fall skulle blitt kalt for fascist fordi at den korporative doktrinen, det vil si alle som jobbet i for eksempel tekstilbransjen holdt sammen. Det samme gjorde vi i landbruksbransjen. Dette var grunnideen i den korporative doktrinen som jeg da, som ung, trodde på. Men dette viste seg å være feil, og i dag er jeg av en helt annen oppfatning.

Ifølge finansanalysene til Forbes ligger Ingvar Kamprad i år på 162. plass på listen over verdens rikeste personer. Han var med på å grunnlegge IKEA i 1943.

Les også: IKEA får stryk-karakter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy