Kraftig orkan på vei mot USAs østkyst

Orkanen Irene, som tirsdag kveld var på vei mot Turks- og Caicosøyene, har kurs direkte mot østkysten av USA, og i Carolina-statene forbereder folk seg på å evakueres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen ble tirsdag nedgradert fra kategori 2 til kategori 1, men siden tiltok den i styrke og ble oppgradert til kategori 2 igjen. På grunn av varmt vann i Atlanterhavet er det ventet at den vil fortsette å øke i styrke og bli en kategori 3-storm mens den snur nordover over Bahamas og dundrer inn i USA.

Les også: Kjempestorm på vei

Ifølge USAs nasjonale orkanvarslingssenter hadde Irene onsdag en vindhastighet på 43 sekundmeter i kastene.

Det voldsomme uværet har brakt med seg store mengder nedbør til områdene som det allerede har feid gjennom.

Øygrupper truet

Store bølger slår inn over Santo Domingo når orkanen Irene nærmer seg. Foto: EPA/Scanpix.Store bølger slår inn over Santo Domingo når orkanen Irene nærmer seg. Foto: EPA/Scanpix.

På de små britiske Turks- and Caicosøyene ble flyplasser, banker og supermarkeder stengt i påvente av orkanen, mens lange bilkøer dannet seg ved bensinstasjonene.

En talskvinne for myndighetene, Andrea Been, sa de ventet dønninger på opptil fire meter mot kysten og 250 millimeter nedbør i løpet av natt til onsdag.

Les også: Orkanen Irene øker i styrke

Og Bahamas' statsminister Hubert Ingraham ba innbyggerne på alle øystatens mange øyer om å søke tilflukt på sikre steder.

Tidligere ble nordkysten av Puerto Rico og Den dominikanske republikk utsatt for kraftig nedbør og vind.

Om lag 11.000 mennesker ble evakuert i Den dominikanske republikk, og en million mennesker ble sittende i stummende mørke da strømmen gikk på Puerto Rico.

Se video: Gjør seg klare for Irene

USA neste

Irene er sesongens niende tropiske storm, men den blir den første som treffer USA siden Ike rullet inn over Texas i 2008.

Amerikanske myndigheter tror det er mest sannsynlig at orkanen feier inn over kysten i South og North Carolina lørdag morgen.

Les også: Orkan på vei mot Puerto Rico

Deretter er New England-statene helt i nordøst utsatt. Etter mye nedbør den siste tiden er det fare for flom og oversvømmelser fordi jorda er mettet og ikke i stand til å absorbere mer nedbør.

Store byer som Washington og New York er også utsatt.

På øyene Outer Banks i North Carolina har turister fått ordre om å evakuere, mens beboere er i ferd med å hamstre mat og vann og spikre opp finerplater på vinduene sine.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden