Meny

Vil vurdere akutthjelp før åsted er sikret

Ambulanse dekket med blomster. Over ett hundre tusen mennesker tok til gatene i Oslo etter terrorangrepene for å vise støtte og omsorg for de omkomne etter bomben i regjeringskvartalet og i massakren på Utøya. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet vil se gjennom rutinene og eventuelt gi grønt lys for at helsepersonell kan rykke inn på et åsted før politiet har sikret området.

– Vi vil se på om helsepersonell bør rykke inn på åsted før all risiko er fjernet, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten.

Mens sivile hjalp til med å ta hånd om ungdommer som rømte fra Utøya fredag 22. juli, sto ambulanser i kø og ventet på klarsignal fra politiet. Mannskapene måtte holde seg unna ferjeleiet fordi politiet ikke hadde klarert området.

– Det var åpenbart at sivilbefolkningen som hjalp til, hadde et akutt behov for bistand, sier leder for ambulansetjenesten i Bergen, Guttorm Brattebø.

Politiets mye omtalte «skyting pågår»-instruks fra 2009 innebærer at den første patruljen som ankommer et åsted skal rykke inn og forsøke å stanse en gjerningsmann, selv om det betyr fare for deres eget liv.

Spørsmålet nå er om også ambulanse- og redningspersonell skal få en lignende endring i instruksen.

– Ved eventuelt nye prosedyrer vil vi også vurdere risikoen. Vi skal vurdere om «skyting pågår» vil innebære at helsepersonell kan rykke inn og arbeide før all risiko er fjernet. Men det vil alltid være politiets vurderinger som ligger til grunn for når helsevesenet skal begynne å arbeide, sier Bjørn-Inge Larsen.

I dag har helsepersonell verken utstyr eller trening til å gå inn i skarpe oppdrag, minner ambulansesjef Bjørn Hammer i Vestre Viken helseforetak om.

Les flere nyheter her

Populært