Meny

Fortsatt ingen spor av Gaddafi

Libyske opprørere feirer på Den grønne plass i sentrum av Tripoli. Foto: REUTERS / Zohra Bensemra / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha vært som sunket i jorda i flere dager ga Muammar Gaddafi natt til onsdag lyd fra seg. I en sending på en lokal radiostasjon lovte han å kjempe til døden eller seire over NATO.

Jublende og skyteglade opprørere plyndret deler av Gaddafis enorme hovedkvarter Bab al-Azizya etter at de utpå kvelden kjempet seg inn. De forsynte seg med våpen og knuste symboler på den forhatte regjeringen.

Blant annet ble noen opprørere observert mens de rev hodet av en statue av Gaddafi og sparket det rundt som en fotball.

Men de fant ikke spor av Gaddafi selv, hans sønner eller noen andre i hans krets av ledere, og det er fortsatt et mysterium hvor han er blitt av.

Gaddafi selv sa på radioopptaket at han hadde trukket seg tilbake av taktiske grunner etter at komplekset var jevnet med jorda i 64 NATO-angrep.

Les også: Full forvirring i Tripoli

Les også: Gaddafis sønn oppildner til kamp

Fortsatt kamper

Opprørerne møtte lite motstand da de inntok Bab al-Azizya, selv om det var mye skyting både i og rundt hovedkvarteret og andre steder i byen.

En talsmann for opprørerne sa at Gaddafis styrker hadde skutt sju gradraketter mot boligområder i byen, med panikk blant beboerne som resultat.

Det ble også skutt raketter mot flyplassen, der det til tider var kamp mellom opprørere og Gaddafi-tro styrker.

Men sør i landet var det harde kamper i ørkenbyen Sabha, som har vært lojal mot Gaddafi, og er en av byene der Gaddafi kunne tenkes å søke tilflukt.

Gaddafi-lojale regjeringsstyrker skjøt også mot byene Zuara og Ajelat, vest for Tripoli, og det ble skutt flere scud-raketter mot Misrata.

Forhandlinger

Men i Sirte, som er Gaddafis hjemby på middelhavskysten, forhandlet lokale stammeledere med opprørerne for å unngå enda et blodig slag.

Lederen for Det nasjonale overgangsrådet, Mustafa Abdul Jalil, sa at minst 400 mennesker er drept og 2.000 såret i de tre dagene offensiven i Tripoli har vart. Han spesifiserte ikke om det inkluderer Gaddafi-lojale regjeringsstyrker. Han sa også at 600 Gaddafi-soldater var tatt til fange.

Regjeringsstyrkene har fortsatt kontroll over enkelte deler av Tripoli, blant annet området rundt Rixos hotell, der cirka 35 utenlandske journalister sitter innesperret, voktet over av regimetro vakter.

Vulkaner og ild

I radiosendingen der Gaddafi varslet at han vil seire over NATO eller dø som martyr, truet også hans talsmann Moussa Ibrahim med å gjøre Libya til vulkaner, lava og ild under føttene til de invaderende fiendene.

Han gjorde det klart at Gaddafi kan motstå opprørerne i måneder eller år, og at opprørernes ledere ikke vil få fred om de flyttet til Tripoli fra Benghazi.

Han hevdet at regjeringen fortsatt kontrollerer 80 prosent av Tripoli, og at 6.500 frivillige de siste seks timene hadde tatt seg til Tripoli og deretter spredt seg utover i byen for å kjempe for Gaddafi.

Ser framover

Imens så opprørernes ledere fram mot et møte onsdag i Qatar med representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Tyrkia og De forente arabiske emirater om veien videre.

Mahmoud Jibril, som leder opprørsregjeringen, lovte demokrati for alle libyere, samtidig som han advarte opprørssoldatene mot hevnaksjoner.

– Hele verden ser på oss. Vi må ikke skitne til den siste siden i revolusjonen, sa han og fortalte at det allerede er dannet et råd med representanter for en lang rekke opprørsgrupper for å koordinere sikkerheten.

Libya har en lang historie med friksjon og spenning mellom forskjellige stammer og landsbyer, mellom arabere og berbere og mellom øst og vest, og det er frykt blant vestlige støttespillere for at de etniske skillene skal ende i anarki som ville ødelegge for demokratiet og hindre gjenoppbygging av oljeeksporten.

Les flere nyheter her

Populært