Norsk misnøye:

Vil bli med EU til Asia

Statssekretær Espen Barth Eide, her sammen med fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Yangon i mai, vil ha Norge med i EUs Asia-forum. Foto: Joon Grane Hetland / Scanpix
Statssekretær Espen Barth Eide, her sammen med fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Yangon i mai, vil ha Norge med i EUs Asia-forum. Foto: Joon Grane Hetland / Scanpix

EU har satt døra på gløtt for Norge i Asia. Men statssekretær Espen Barth Eide er misfornøyd med velviljen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er ASEM:

Asia-Europa-Møtet (ASEM) er en uformell dialog mellom EU og dets 27 medlemsstater, EU-kommisjonen, 19 asiatiske stater og ASEAN-sekretariatet.

ASEM tar opp politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål.

Les om ASEM her.

Den norske regjeringen gjør forsøk på å komme med i det den betrakter som det viktigste forum for samarbeid mellom Europa og Asia.

Dette lite kjente forumet heter ASEM (The Asia-Europe Meeting), og der har EU til nå tatt monopol på å representere Europa.

- Norge prøver å koble oss til ASEM, som EU prøver å holde oss utenfor, men som våre asiatiske venner gjerne vil ha oss med i.

Det fortalte Utenriksdepartementets statssekretær Espen Barth Eide (Ap) på en konferanse i Institutt for forsvarsstudier tirsdag.

- Betydningen av å delta i dialog mellom to kontinenter, er i rask forandring, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

- Vi får det nok til etter hvert. Det er åpenbart at EU vil ha en nøkkelrolle på europeisk side, men også andre land bør delta. Norge er et lite land, men en veldig global aktør og har stadig voksende næringslivs- og politisk kontakt i Asia, framholder statssekretæren.

Ukjent og viktig

På et møte i Stortingets europautvalg i mars, gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det kjent at Norge har søkt om opptak i ASEM-forumet, som de færreste her hjemme har hørt om.

Ifølge Støre er dette samlingspunktet svært så viktig:

- ASEM er det viktigste politiske dialogforumet mellom europeiske og asiatiske land. Det årlige ASEM-toppmøtet holdes mellom regjeringssjefene i 46 land pluss Europakommisjonen og ASEAN-sekretariatet, fortalte Støre og fortsatte:

- Det representerer mer enn 60 prosent av både verdens befolkning og bruttonasjonalprodukt. Vi arbeider for å styrke vår posisjon som en relevant aktør også i Asia, spesielt i lys av den internasjonalt økende interessen for våre nordlige områder

Positiv Ashton

Mens Barth Eide er skuffet over EUs vilje til å ta med Norge, er ABC Nyheter kjent med at EUs utenrikssjef Catherine Ashton i sommer sendte et brev til den norske regjeringen med positive signaler om opptak.

- Hvorfor skulle EU prøve å holde Norge utenfor ASEM?

- Poenget er at det er en spenning mellom EUs arbeid for å gjøre EU til bærer av alt europeisk, og andre land, svarer Barth Eide.

Vil vedta utvidelse i 2012

- Men på EUs ministermøte i Gödöllö, Ungarn, i våres, vedtok de jo en positiv holdning til å utvide ASEM?

- Bevegelsen går i retning av at dette lykkes.

- EU går jo inn for å avgjøre utvidelse av ASEM på et toppmøte i Vientiane neste år. Vil det kun dreie seg om Australia, Russland og New Zealand?

- Vi mener land som Norge og Sveits er tettere bundet til EU, men rekkefølgen er ikke klar, sier Espen Barth Eide.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden