Meny

Siktelse mot Strauss-Kahn frafalt

- Det har vært et mareritt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn er igjen en fri mann. – Det har vært et mareritt, slo han fast etter at en domstol i New York frafalt siktelsen mot ham.
Fakta om saken

* Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, ble pågrepet 14. mai og anklaget for seksuelle overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse mot en 32 år gammel stuepike på et luksushotell på Manhattan.

* 20. mai ble han løslatt mot kausjon, forutsatt at han ble satt i husarrest med elektronisk fotlenke og døgnkontinuerlig overvåking.

* Strauss-Kahn gikk av som IMF-sjef 18. mai, men fastholdt sin uskyld.

* Han var før arrestasjonen regnet som favoritt til å bli sosialistenes kandidat ved presidentvalget i Frankrike neste år.

* Strauss-Kahn ble 1. juni sluppet fri fra husarrest etter at påtalemyndigheten selv hadde sådd tvil om stuepikens forklaring.

* Tirsdag frafalt en domstol i New York siktelsen mot den tidligere IMF-sjefen, og Strauss-Kahn var igjen en fri mann.

(©NTB)

Strauss-Kahn har vært siktet for voldtektsforsøk mot stuepiken Nafissatou Diallo. Men det er blitt stilt spørsmål ved hennes troverdighet, og statsadvokaten i New York mente at bevisene mot Strauss-Kahn ikke var sterke nok til å holde i retten. Han ba derfor dommeren frafalle siktelsen, noe dommeren tirsdag også gjorde.

– Disse to og en halv månedene har vært et mareritt for meg og familien. Jeg ønsker å takke alle venner i Frankrike og USA som har trodd på at jeg er uskyldig, og de tusenvis av menneskene som har vist oss sin støtte personlig og i tekst. Jeg er svært takknemlig overfor min kone og familien som har gått gjennom denne prøvelsen sammen med meg, skriver Strauss-Kahn i en uttalelse.

Han takker retten og statsadvokaten for å ha henlagt saken og sier han ikke kommer til å kommentere saken ytterligere.

– Vi ser fram til å dra hjem og gjenoppta et noe mer normalt liv, understreker han.

Les også: Vil ha siktelsen mot Strauss-Kahn frafalt

Høy temperatur

Strauss-Kahns forsvarer William Taylor beskylder både påtalemyndigheter og mediene for å ha dratt forhastede konklusjoner. Men om Strauss-Kahn kan juble over at saken er henlagt, er det andre som raser.

Utenfor rettslokalet var det høy temperatur tirsdag. En gruppe demonstranter hadde samlet seg og ropte slagord mot Strauss-Kahn.

– Skam deg, DSK, ropte en gruppe kvinner.

Demonstrantene krevde rettferdighet for Diallo.

– Vi ønsker at rettssaken mot Strauss-Kahn skal fortsette, uttalte Alison Turkos, som er medlem av gruppa Slut Walk NYC, som bekjemper seksuell vold mot kvinner.

For svake bevis

I et dokument som påtalemyndigheten la fram mandag, heter det at de ikke lenger er overbevist utover enhver tvil om at Strauss-Kahn er skyldig.

De sier at stuepiken Nafissatou Diallo har løyet om en rekke forhold, og at hennes løgner er svært ødeleggende for saken.

«De mange usannhetene av forskjellig art i hennes forklaring gjør at det blir umulig for oss å tro på hennes beretning utover en rimelig tvil. Hvis ikke vi kan tro på henne utover enhver rimelig tvil, kan vi ikke be en jury gjøre det,» skriver statsadvokaten i dokumentet som ble lagt fram for dommeren tirsdag.

Dommeren avviste tirsdag også oppfordringen om å opprette en spesialanklager i saken mot Strauss-Kahn. Advokatene til Diallo hadde bedt dommeren om oppnevne en spesialanklager som skal erstatte statsadvokaten.

– Trolig ikke frivillig

Påtalemyndigheten fastslår at det var et seksuelt møte mellom de to på hotellrommet som trolig ikke var frivillig.

DNA-prøver viser at det var sædrester fra Strauss-Kahn på den øvre delen av stuepikens uniform. Det er ikke i seg selv bevis for ufrivillig sex, men passer likevel med et ufrivillig seksuelt forhold, heter det i dokumentene. Men de angivelige løgnene til stuepiken gjorde det umulig å føre saken.

Diallos advokat Kenneth Thompson har reagert sterkt og mener Diallo er behandlet mer som en tiltalt enn som et offer.

Avgjørelsen om å frafalle siktelsen betyr at det ikke blir avklart hva som egentlig skjedde mellom Strauss-Kahn og Diallo på Sofitel-hotellet i New York 14. mai i år. Ord står mot ord, og Diallo fastholder sin forklaring.

Minister?

Strauss-Khan var regnet som en mulig presidentkandidat for sosialistpartiet i hjemlandet, men denne saken har trolig svekket ham kraftig, selv om ekspertene ikke utelukker at han kan få en ministerpost dersom sosialistene vinner valget.

Når Strauss-Khan nå vender tilbake til Frankrike, blir det ikke til fred og ro. Den franske journalisten Tristane Banon har anmeldt ham for voldtektsforsøk i 2003.

Banon anmeldte Strauss-Kahn tidligere i sommer, mens Strauss-Kahn på sin side har anmeldt Banon for ærekrenkelser.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært