Kamper ved Gaddafis kompleks

Tilhengere av Muammar Gaddafi viser lederen sin støtte ved Bab al-Aziziyah, der det antas at han oppholder seg. Foto: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX
Tilhengere av Muammar Gaddafi viser lederen sin støtte ved Bab al-Aziziyah, der det antas at han oppholder seg. Foto: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX

Kampene mellom opprørerne og regjeringsstyrker raser rundt Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli, der det mistenkes at diktatoren fortsatt gjemmer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldsomme kamper har brutt ut mellom opprørssoldater og Gaddafis styrker i nærheten av den libyske lederens boligkompleks Bab al-Aziziyah, ifølge en AFP-reporter.

Se også: Gaddafis støttespillere: - Vi har kontrollen

Flere journalister på Rixos-hotellet i Tripoli melder også om at de har hørt en kraftig eksplosjon i nærheten av komplekset, etterfulgt av skyting.

Se også: De er fanget på hotellet

Flere tror at Muammar Gaddafi gjemmer seg i komplekset.

Les også: Vil hjelpe Libya videre

Bab al-Aziziyah har vært et av hovedmålene for kampene i den libyske hovedstaden, og opprørsledere har sagt at de ikke forventer komplekset vil falle lett.

Brukte granatkastere

Gaddafis soldater brukte tirsdag tunge våpen som granatkastere mot opprørerne som forsøkte å kjempe seg inn i det godt bevoktede hovedkvarteret Bab al-Aziziyah, melder Al Jazeera.

Opprørerne sier de har omringet området.

– Gaddafi dreper oss alle. Vær så snill, hjelp oss! sier en mann gråtende til nyhetsbyrået AFP etter at familien hans ble drept av en granat.

Opprørerne hevder de kontrollerer det meste av byen, men en av TV-kanalens reportere i Tripoli melder om harde kamper og sier «byen balanserer på en knivsegg».

Gaddafi gjemmer seg

TV-bilder viste granatangrep og svarte røyksøyler flere steder i Tripoli.

Bab al-Aziziyah i sentrum av byen har vært et av hovedmålene for kampene i hovedstaden, og opprørsledere har sagt at de ikke forventer at komplekset skal falle lett. Flere tror at Muammar Gaddafi gjemmer seg i komplekset, som er på størrelse med flere fotballbaner.

Sønnen Saif al-Islam sier faren fortsatt befinner seg i hovedstaden.

Minst to personer er drept og flere andre såret i kampene, blant dem et spedbarn, melder Sky News.

Sykehusene i byen skal være i desperat mangel på utstyr, personell og medisiner, ifølge libysk opposisjons-TV

Pinlig

Opprørerne fikk et pinlig slag i ansiktet da Gaddafis sønn Saif al-Islam plutselig dukket opp natt til tirsdag. Mandag kunngjorde opprørerne at han var tatt til fange og det ble diskutert hvor han skulle stilles for retten. Troll i eske-tilbakekomsten av al-Islam fører til at mange setter spørsmålstegn ved hvor troverdige rapportene fra opprørerne er.

Samtidig ga Saifs al-Islams triumferende intervjuer til flere TV-kanaler en vitamininnsprøytning til regjeringssoldatene som har vært på vikende front de siste dagene.

– Nøyaktig hva som foregår i Tripoli, er vanskelig å si. Byen er delt inn i ulike nabolag, som støtter ulike parter i konflikten, sier BBCs Midtøsten-korrespondent i Libya.

Ber folk vende tilbake

Tirsdag kom det meldinger om at opprørerne har tatt kontroll over byen Ageila øst i landet, og at de er på vei mot oljehavnen Ras Lanuf.

Samtidig ba opprørskontrollert TV alle unge libyske menn som har flyktet til nabolandet Tunisia, om å komme tilbake.

– Tripoli trenger hver eneste unge mann, heter det i appellen, ifølge BBC.

NATO-fly bombet Gaddafis hovedkvarter natt til mandag. Frankrike ber nå om at NATO trapper opp bombingen av bygningene for å tvinge Gaddafi til å gå av. Forsvarsminister Gerard Longuet sier til fransk radio bombingen ikke hadde klart å knekke forsvaret av hovedkvarteret, noe Frankrike hadde bedt om.

NATO fortsetter

NATOs militærkampanje i Libya kommer til å fortsette helt til det er en sikker situasjon i landet, lover Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu. Under et besøk i Benghazi foreslo han også at libyske midler som er blitt sperret, blir frigitt så snart som mulig for å hjelpe det libyske folk.

Davutoglu holdt en felles pressekonferanse med lederen for overgangsrådet, Mustafa Abdul Jalil, som lovet rettferdige rettssaker for Gaddafis medarbeidere.

Jalil, som var justisminister inntil han hoppet av i februar, sa at loven også vil gjelde for ham selv.

– Jeg vil stille meg selv for retten for de fire årene jeg jobbet som justisminister i Gaddafis regime, sa han.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden