Meny

Nick Ashford er død

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen bak «Ain’t No Mountain High Enough» og «Solid» ble 70 år gammel.

Nickolas Ashford fra duoen Ashford & Simpson, der kona Valerie Simpson utgjorde den andre halvparten, tapte kampen mot kreften og døde på et sykehus i New York mandag 22. august, 70 år gammel.

Skrev mange hits

Sammen med Valerie sto duoen Ashford & Simpson bak en rekke slagere, og deres egen innspilling «Solid (As A Rock)» (se video nederst i artikkelen) som ble også en kjempehit i 1984. Men Ashford gjorde seg bemerket lenge før den tid og er regnet som en av Motowns store låtskrivere gjennom 1960- og 70-tallet.

Les også: Jerry Leiber er død

Han skrev sammen med sin kone låter for mange av plateselskapets mer kjente artister, blant disse Marvin Gaye, Tammi Terrell og Diana Ross. Paret har også skrevet låter for artister som Ray Charles, Chaka Khan og Amy Winehouse.

Det anerkjente låtskriverparet Ashford og Simpson møttes i et gospelkor og flyttet fra South Carolina til New York på begynnelsen av 1960-tallet for å starte en karriere innen musikken.

Startet fattig

Valerie risset noen år senere inn ordene «Nick Ashford slept here» på en benk i den kjente byparken Bryant Park som var første stedet han overnattet da han ankom New York som lutfattig låtskriver tidlig på 60-tallet.

Ekteparet Nick Ashford og Valerie Simpson i duoen Ashford & Simpson var et anerkjent låtskriverpar. Bildet viser paret på et ball i 2005. Arkivfoto: Michael A. Mariant (AP Photo) Ekteparet Nick Ashford og Valerie Simpson i duoen Ashford & Simpson var et anerkjent låtskriverpar. Bildet viser paret på et ball i 2005. Arkivfoto: Michael A. Mariant (AP Photo)

Paret oppnådde etter hvert stor anerkjennelse og fikk sitt store gjennombrudd med låten «Let’s Get Stoned» som Ray Charles spilte inn i 1966. Senere skrev de klassikeren «Ain’t No Mountain High Enough» (innspilt med blant andre Marvin Gaye & Tammi Terrell, The Supremes & The Temptations og Diana Ross) og «I’m Every Woman», en av Chaka Khans store hitlåter. Paret sto også bak Diana Ross’ første solosingel «Reach Out And Touch (Somebody's Hand)».

Senere i karrieren fikk duoen sitt store gjennombrudd under eget navn med nevnte «Solid (As A Rock)» på midten av 80-tallet. Nylig avdøde Amy Winehouse benyttet seg også av Ashford & Simpsons låter, og de var med å skrive «Tears Dry On Their Own» for henne, en låt som også inneholdt samplingsekvenser fra «Ain’t No Mountain High Enough».

Låtskriverduoen ble introdusert til Songwriters Rock and Roll Hall of Fame i 2002.

Tok nyheten med sorg

Reaksjonene på Nick Ashfords død mandag har blitt møtt med sorg fra en rekke artister som satte ham høyt. På Twitter skrev Alicia Keys ifølge BBC følgende på sin profil etter at nyheten ble kjent: «I'm so sad that he's gone» og «What a legacy of infectious music».

Verdine White fra Earth, Wind And Fire sier ifølge same kilde i en kommentar at «musikken hans er enestående og at han vil bli husket som en av de store låtskriverne».

Nick Ashford etterlater seg sin kone Valerie Simpson, som han var gift med i 36 år, og parets to døtre Nicole og Asia.

Det er foreløpig ikke kjent når og hvor begravelsen vil finne sted.

Les flere nyheter her

Populært