Småpartiene føler seg utestengt

NYSGJERRIG: Bror Lyvor stoppet opp for en politikkprat med Miljøpartiets de grønne Hanna E. Marcussen. Partiets stand skiller seg ut med den miljøvennlige og mosegrodde reklamen, som må vannes to ganger daglig. Foto: Målfrid Bordvik
NYSGJERRIG: Bror Lyvor stoppet opp for en politikkprat med Miljøpartiets de grønne Hanna E. Marcussen. Partiets stand skiller seg ut med den miljøvennlige og mosegrodde reklamen, som må vannes to ganger daglig. Foto: Målfrid Bordvik
Artikkelen fortsetter under annonsen

Småpartiene er frustrerte over at de ikke slipper til i media under valgkampen. Miljøpartiet de grønne satser på gjennombrudd på andre måter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om småpartier i Norge:

Partiet har norsk energi-, mat- og økonomisk selvstendighet som sin øverste prioritet. Fikk 5341 stemmer ved stortingsvalget i 2009.

Et sterkt ideologisk parti som konsekvent går inn for full individuell frihet. Fikk 330 stemmer i 2009.

Målet er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Miljø, klima og solidaritet er kjernesaker. Fikk 9286 stemmer i 2009.

Pensjonistpartiet arbeider for en verdig livssituasjon for alle pensjonister og svake grupper i samfunnet. Fikk 11 900 stemmer i 2009.

Partiet bygger sin politikk på de kristne grunnverdier er restriktive i spørsmål om innvandring. Fikk 2 285 stemmer i 2009.

Et borgerlig parti som vil bidra til å styrke kristen tro og kultur. Fikk 4936 stemmer i 2009.

Et norsk anarkistisk politisk parti som bygger på humanismens idealer. Fikk 140 stemmer i 2009.

En kvinne stopper opp og tar bilde av mosegraffitien på Karl Johans gate denne formiddagen.

- Vil du ha en brosjyre?, spør Hanne E. Marcussen, talskvinne for Miljøpartiet de grønne.

- Oh, I’m sorry, sier turisten og skynder seg videre mot Slottet.

Vi venter noen minutter før Marcussen stopper en ny forbipasserende.

- Jeg husker de grønne fra gamle dager, men dere forsvant. På den tiden var dere «de raringene», men nå er det mer «in» å være grønn, sier Bror Lyvor, og går raskt inn i en diskusjon med Marcussen om hvordan Oslo trenger et bedre og billigere kollektivtilbud.

- Er de grønne et alternativ for deg?

- Nå har jeg allerede stemt, en sympatistemme etter 22. juli. Men det er spennende å se hva de mindre partiene står for, selv om jeg tror de ville måtte endre noe av politikken hvis de kom til makten, sier Lyvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Småpartiene er vant til å være i skyggen av de etablerte partiene, hvor de må slåss om oppmerksomheten.

- Det er enda tøffere for oss å komme gjennom media når valgkampen er såpass kort. Derfor satser vi enda mer på sosiale medier og å være ute på stand for å møte folk direkte, sier Marcussen.

- Frustrerende

Selv om hun har forståelse for at mediene skriver mer om stortingspartiene, blir hun ofte frustrert.

- Jeg blir irritert når vi har prøvd å få en sak i media i en uke, uten å få respons. Så kommer Venstre eller Senterpartiet og mener akkurat det samme, og får store oppslag. Da handler det ikke om saken, og det er frustrerende, sier Marcussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For noen oppleves det ekstra urettferdig i år.

- Etter 22. juli snakket statsministeren om behovet for mer åpenhet og demokrati i Norge, hvor alle skal få komme til ordet og ingen skal knebles. Men vi holdes utenfor når det arrangeres større møter og TV-debatter. Hvordan gagner dette demokratiet, når bare partiene i posisjon får komme til ordet?, spør Svend Haakon Jacobsen, leder for Norges kommunistiske parti (NKP).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser blant annet til det planlagte folkemøtet i Trondheim 7. september, hvor bare 11 av de 13 partiene som stiller til valg, er invitert. NKP og Kristent Samlingsparti får ikke komme.

- Når vi ikke er sammen med de andre partiene i mediene, oppfattes vi ikke som seriøse. Det er sjikanering og en måte å usynliggjøre oss på, sier Jacobsen.

Les også: Single etterlyset eget singelparti

Sosiale medier skal gi gjennombrudd

Miljøpartiet, som har tidoblet medlemsmassen sin siden forrige kommunevalg, håper årets valg blir et gjennombrudd. Det må de klare uten hjelpe fra de tradisjonelle mediene.

- Et gjennombrudd betyr å komme oss inn nok steder til at vi oppfattes som et nasjonalt parti. Det viktigste er at vi klarer å få inn representanter i de store i byene, og ifølge meningsmålingene ligger vi inne med mandat i Oslo og Bergen. Vi har også mål om å ha representanter i 20-30 andre kommuner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan skal dere nå målet?

- For oss handler det om å få sympatisørene våre til å skjønne at stemmen til oss betyr noe. Fordelen vår er at de vi har av medlemmer, er veldig engasjerte medlemmer. Mens store partier bruker Facebook til å få ut informasjon, bruker vi det mer til å få informasjon inn, som et forum for diskusjon og innspill. Brukerne våre sprer innholdet og slik kommer vi ut via folks nettverk, sier Marcussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Grorud-ungdommen stiller politikerne til veggs

- Må stå ekstra på

På Karl Johan har også Kristens Samlingsparti, Det Liberale Folkeparti og Pensjonistpartiet stand.

- Vi har ikke økonomi til å kjøre annonsekampanjer slik de store partiene gjør, og får ofte beskjed om at det ikke er plass til leserinnleggene våre i avisene, sier leder for Pensjonistpartiet, Einar Lonstad.

Derfor satser partiet hovedsakelig på å være ute blant potensielle velgere. Noen lyspunkter ser han likevel, og forteller om to-tre debatter han har blitt invitert til. Her kommer han til å prate om partiets kjernesaker, nemlig sykehus og sykehjemsplasser – men også lærlingplass for ungdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange sier de støtter oss, men på valgdagen faller de likevel ned på det de har stemt tidligere, gjerne også det samme som foreldrene har stemt. Vi må stå på for å få folk til å snu, sier Lonestad.

Les også: Frank Aarebrot: - Eldre velgere er ekle, egoistiske banditter

Demokratenes leder, Vidar Kleppe, synes rikspolitikerne preger lokalvalget for mye – og etterlyser egne valgsendinger mellom småpartiene. Likevel er han optimistisk fremfor valget.

- Vi har ikke flere titalls millioner å rutte med, men vi har menn og kvinner som står på sent og tidlig. Selv om vi har hatt en del drittpakker mot oss i media, fikk vi 124 nye medlemmer bare før helgen. Vi håper å styrke oss i våre kjerneområder, sier Kleppe, som stiller til valg i Kristiansand.