Obama: Gaddafis regime nærmer seg slutten

President Barack Obama lover å støtte det nye regimet i Libya, og ber Gaddafi gi fra seg makten umiddelbart. Foto: REUTERS/SCANPIX
President Barack Obama lover å støtte det nye regimet i Libya, og ber Gaddafi gi fra seg makten umiddelbart. Foto: REUTERS/SCANPIX

USAs president Barack Obama sier situasjonen i Libya fortsatt er uavklart, selv om regimet til Muammar Gaddafi nærmer seg slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han oppfordret Gaddafi til å gi fra seg makten umiddelbart, men advarte samtidig ivrige opprørssoldater om at kampen om Libya ennå ikke er over.

– Det er viktig å understreke at selv om Gaddafis styre virker å være over, er kampene i Libya langt fra over, sa Obama i en tale fra Martha's Vineyard mandag, der presidenten for tiden er på sommerferie.

- Vi er frie!

Det brenner for alvor rundt føttene på Gaddafi, og mandag ettermiddag kontrollerte opprørerne 80 prosent av hovedstaden Tripoli, skriver BBC. De fleste antok at Gadaffis 42 år lange regime kun hadde få timer igjen å leve.

– Gaddafi er ferdig. Nå er vi frie! sier opprøreren Abdullah i Tripolis gater.

Den statlige TV-stasjonen Jamahiriyahs gikk i svart, og kort tid etter kunngjorde en talsmann for opprørsbevegelsen at stasjonen var under opprørernes kontroll.

Men opprørerne møtte mandag fortsatt hard motstand fra Gaddafi-lojale styrker rundt det som er igjen av den utbombede residensen hans. Flere personer, blant dem to barn, ble såret i kampene der Gaddafi brukte både stridsvogner og snikskyttere, melder Sky News.

Vestlige ledere uttrykker også tilfredshet ved at Gaddafi ser ut til å være styrtet, men understreker samtidig at det er viktig at overgangsrådet NTC sørger for at prosessen videre ikke stenger noen grupper ute.

– NTC må sikre at overgangen blir smidig og inkluderende, at landet står samlet, og at framtiden bygges på forsoning og respekt for menneskerettighetene, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Obama sier han vi støtte opp om det nye Libya.

– USA vil støtte det nye Libya, sa Obama og la til at opprørsbevegelsen må sørge for at maktoverføringen må foregå på en fredelig, inkluderende og rettferdig måte.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy