Opprørerne vil ha Gaddafi i live

Opprørernes høyborg Benghazi var preget av spontan feiring mens nyhetene om opprørernes fremmarsj i Tripoli nådde fram natt til mandag. Foto: REUTERS/SCANPIX
Opprørernes høyborg Benghazi var preget av spontan feiring mens nyhetene om opprørernes fremmarsj i Tripoli nådde fram natt til mandag. Foto: REUTERS/SCANPIX

– Gaddafis tid er over, hevder den libyske opprørslederen. Jonas Gahr Støre håper opprørerne avstår fra hevnaksjoner – han vil se Muammar Gaddafi i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mustafa Abdul Jalil holdt mandag pressekonferanse i Libyas nest største by Benghazi, som har vært hovedsete for opprørsbevegelsen det siste halve året. Opprørslederen, som er Gaddafis tidligere justisminister, sier han håper diktatoren blir pågrepet i live.

Gaddafi er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper han stilles for ICC. Støre oppfordrer derfor opprørerne og overgangsrådet til å avstå fra hevnaksjoner og gjøre sitt ytterste for å hindre represalier.

Mandag ettermiddag konstaterte utenriksministeren at det går mot slutten for Gaddafis regime.

– Det ser ut til at hans dager ved makten er talte. Han har holdt landet i et jerngrep og for lengst mistet all legitimitet. Så dette er en gledelig utvikling, sa Støre.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber de libyske regjeringsstyrkene legge ned våpnene umiddelbart. Han oppfordrer regimet til å trekke seg og åpne vei for en maktoverføring i landet.

Les også: Støre frykter hevnaksjoner

Tok statlig TV-kanal

Det brenner for alvor rundt føttene på Gaddafi, og mandag ettermiddag kontrollerte opprørerne 80 prosent av hovedstaden Tripoli, skriver BBC. De fleste antok at Gadaffis 42 år lange regime kun hadde få timer igjen å leve.

– Gaddafi er ferdig. Nå er vi frie! sier opprøreren Abdullah i Tripolis gater.

Den statlige TV-stasjonen Jamahiriyahs gikk i svart, og kort tid etter kunngjorde en talsmann for opprørsbevegelsen at stasjonen var under opprørernes kontroll.

Men opprørerne møtte mandag fortsatt hard motstand fra Gaddafi-lojale styrker rundt det som er igjen av den utbombede residensen hans. Flere personer, blant dem to barn, ble såret i kampene der Gaddafi brukte både stridsvogner og snikskyttere, melder Sky News.

– NATO bidro til suksessen

Anonyme kilder i NATO-alliansen sier til New York Times at amerikansk overvåking fra lufta har bidratt til opprørernes suksess. Samtidig skal spesialstyrker fra blant annet Frankrike og Storbritannia ha blitt utplassert på bakken for å trene og bevæpne opprørsstyrkene i Libya.

FN-mandatet som NATO har operert under, gir fullmakt til å beskytte den libyske sivilbefolkningen, men gir ikke uttrykkelig myndighet til å styrte Gaddafi-regimet.

Seniorforsker Sverre Lodgaard i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) vil ikke gå så langt som å si at NATO-landene har handlet i strid med FNs resolusjon, men han framholder at de «har tatt seg videre fullmakter enn hva de andre landene i Sikkerhetsrådet var komfortable med».

Lodgaard mener ingen bør være overrasket over at NATOs bombefly har samarbeidet tett og systematisk med opprørerne i Libya.

– Det er et sprik mellom det FNs sikkerhetsråd vedtok i sin resolusjon – å opprette og håndheve en flyforbudssone for å beskytte sivile – og interessene til de som bombet. Det ble raskt klart at Storbritannia og Frankrike ville fjerne Muammar Gaddafi, sier Lodgaard til NTB.

Han understøtter påstander om at NATO-fly nær sagt har ryddet veien for opprørernes inntog i hovedstaden Tripoli og videre til Gaddafis hovedkvarter.

Utenriksminister Støre mener alliansen har gjort en god jobb og vil ennå ikke si om det har vært noen brudd på mandatet.

Hvor er Gaddafi?

Libyske opprørssoldater har pågrepet Muammar Gaddafis sønn Saadi, sier opprørsbevegelsen til TV-stasjonen Al Arabiya.

To andre av Gaddafis sønner, Saif og Mohammed, sitter allerede i opprørernes fangenskap. Hæren til Gaddafis nest yngste sønn, Khamis, kjemper ifølge Al Arabiya fortsatt med nebb og klør i sentrum av Tripoli.

Hvor Gaddafi selv befant seg var mandag, var ukjent. Det gikk rykter om at han kunne være på vei i eksil. Opprørerne tror Gaddafi enten gjemmer seg i Tripoli, eller at han har klart å rømme til Tsjad eller Algerie.

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sier imidlertid at de er sikre på at Gaddafi fortsatt befinner seg i landet.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden