Åpen for alle - alltid

Verdenssamfunnet vil hjelpe Libya videre

Frankrike og utenriksminister Alain Juppe ønsker et toppmøte for stake ut kursen i Libya etter Muammar Gaddafis fall. Foto: REUTERS/SCANPIX
Frankrike og utenriksminister Alain Juppe ønsker et toppmøte for stake ut kursen i Libya etter Muammar Gaddafis fall. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenssamfunnet håper opprørslederne i Libya lever opp til løftene om lovlydighet og demokrati. Frankrike ønsker et toppmøte for stake ut kursen i landet etter Muammar Gaddafis fall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Libya står overfor et avgjørende øyeblikk, og kamphandlingene må stanse nå for å unngå ytterligere tap av liv, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon mandag.

Generalsekretæren kaller inn til krisemøte om situasjonen i det nordafrikanske landet i FN senere denne uken, og den internasjonale kontaktgruppa for Libya skal møtes i Istanbul torsdag. Det meldte det amerikanske utenriksdepartementet mandag etter at opprørsstyrkene hadde tatt kontrollen over mesteparten av hovedstaden Tripoli.

Målet er å koordinere handlingene framover og diskutere hva slags hjelp kontaktgruppen kan tilby opprørerne. Utenriksminister Hillary Clinton ble under en telefonkonferanse mandag enig med flere av sine internasjonale kollegaer om å samle gruppa torsdag, melder talsperson Victoria Nuland.

Den norske diplomaten Kai Eide sitter i kontaktgruppa for Skandinavia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tatt kontrollen over flyplassen

Senere mandag kveld kommer det meldinger om att pprørsbevegelsen har tatt kontroll over flyplassen i Tripoli. Det opplyser en talsmann til TV-stasjonen Al Arabiya.

Opplysningen er ennå ikke bekreftet av uavhengige kilder. Opprørsbevegelsen har også tatt kontroll over store deler av Tripoli, blant annet den statlige libyske TV-stasjonen.

Les også: Tok kontrollen over TV-stasjonen

– Trenger verdens støtte

Sarkozy var tidlig ute med å involvere seg i konflikten, og Frankrike var det første landet som anerkjente NTC som representant for det libyske folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Juppe sier det er opp til libyerne selv å bygge det nye, demokratiske Libya.

– Overgangsrådet vil trenge støtten fra verdenssamfunnet, og vi vil bli ved dets side, sa Juppe.

Den franske forsvarsministeren Gerard Longuet sier imidlertid at han håper den militære intervensjonen snart vil være ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder det militære, så har vi gjort vår jobb, som var å beskytte sivile, sier han.

Les også: NATO uten Tripoli-plan Frykter hevn i Tripoli

– Inkluderende overgang

Vestlige ledere uttrykker tilfredshet ved at Gaddafi ser ut til å være styrtet, men understreker samtidig at det er viktig at overgangsrådet NTC sørger for at prosessen videre ikke stenger noen grupper ute.

– NTC må sikre at overgangen blir smidig og inkluderende, at landet står samlet, og at framtiden bygges på forsoning og respekt for menneskerettighetene, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Både USAs president Barack Obama og EUs utenrikssjef Catherine Ashton kom med lignende uttalelser.

Den arabiske liga (AU), som støttet Gaddafi da opprøret mot ham først brøt ut, uttrykker nå solidaritet med overgangsrådet. AU-sjef Nabil Elaraby sier de håper rådet vil lykkes i sitt arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hva nå, Gaddafi? Jubler i Tripolis gater

Kritiske stormakter

Kina og Russland, som har vært kritiske til den internasjonale militæraksjonen i Libya, er avmålte i sine reaksjoner på hendelsene i Libya. Men begge stormaktene gir uttrykk for at de håper på et godt forhold til nye makthavere i Tripoli

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De erfaringene vi har med revolusjoner, lærer oss at det er vanskelig for dem som erobrer makten, å holde på den, sier den russiske spesialutsendingen Mikhail Margelov, ifølge DPA.

Russland vil ikke tilby Gaddafi tilflukt, understreket han.

Det er ikke kjent hvor den libyske obersten har gjort av seg etter opprørernes innmarsj i Tripoli.

Venezuelas president Hugo Chávez var en enslig stemme av støtte for Gaddafi.

Les også: Obama ber Gaddafi gå av

For retten

Storbritannia og Tyskland håper at Muammar Gaddafi blir stilt for retten

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker at han stilles til ansvar for forbrytelsene han har begått. Men det er opp til Libya som suveren stat å avgjøre hva som skal skje med ham, den britiske statsministeren David Cameron mandag.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre mot Gaddafi, sønnen hans Saif al-Islam, samt etterretningssjefen Abdullah al-Senussi. De er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.

Les flere nyheter her